Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +17 °C
Daļēji saulains
Otrdiena, 2. jūlijs
Lauma, Ilvars, Halina

Meja vēstulē ES pilsoņiem: Neizmantojam ES pilsoņus kā kārti Brexit sarunās

"Kad mēs šo (Brexit) procesu uzsākām, daži mūs vainoja, ka izmantojam Eiropas Savienības (ES) pilsoņus kā kārti, lai iegūtu sev priekšrocības sarunās. Nav lielākas nepatiesības par šo," atklātā vēstulē ES pilsoņiem uzsver Lielbritānijas premjerministre Terēza Meja. Publicējam Mejas vēstuli pilnā apjomā:

Braucot šodien uz Briseli, es apzinos, ka daudzi cilvēki no mums, 28 Eiropas Savienības (ES) valstu līderiem, sagaida, ka mēs apliecināsim, ka cilvēki mums ir pirmajā vietā.

Es visa šī procesa laikā esmu skaidri paudusi, ka pilsoņu tiesības ir mana pirmā prioritāte. Tāpat es zinu, ka citu valstu līderiem ir tas pats mērķis: nodrošināt Lielbritānijā dzīvojošo ES pilsoņu tiesības un ES dzīvojošo britu tiesības.

Es vēlos apliecināt, ka šis jautājums joprojām ir prioritāte, ka mēs esam vienoti attiecībā uz pamatprincipiem, un ka turpmākajās nedēļās koncentrēsimies uz vienošanās panākšanu, kas būtu pieņemama gan cilvēkiem Lielbritānijā, gan cilvēkiem ES.

Kad mēs šo procesu uzsākām, daži mūs vainoja, ka izmantojam ES pilsoņus kā kārti, lai iegūtu sev priekšrocības sarunās. Nav lielākas nepatiesības par šo. ES pilsoņi, kas apmetušies uz dzīvi Lielbritānijā ir devuši milzīgu ieguldījumu mūsu valstī. Un mēs vēlamies, lai viņi un viņu ģimenes paliek. Es saku, cik skaidri vien iespējams: ES pilsoņi, kas likumīgā kārtā dzīvo Lielbritānijā, varēs šeit arī palikt.

Šī vienošanās ne tikai dos drošības sajūtu par uzturēšanos, bet arī par veselības aprūpi, pensijām un citiem pabalstiem. Tas nozīmē, ka ES pilsoņi, kas ir veikuši iemaksas Lielbritānijas sistēmā, un britu pilsoņi, kas veikuši maksājumus kādā no 27 ES valstīm, gūs labumu no savām iemaksām. Vienošanās dos iespēju ģimenēm, kas kopīgi uzsākušas dzīvi ES vai Lielbritānijā, palikt kopā. Un tā dos garantijas, ka laika gaitā neradīsies nobīdes vai atšķirības, salīdzinot britu tiesības ES un ES pilsoņu tiesības Lielbritānijā.

Vēl ir palikuši atsevišķi svarīgi jautājumi, kas līdz galam jāatrisina. Tam būt jānotiek šajā sarunu posmā. Mēs esam rokas stiepiena attālumā no vienošanās. Es zinu, ka abas puses būs atvērtas viena otras piedāvājumiem, lai šo vienošanos novestu līdz galam. Es esmu pārliecināta, ka esot elastīgiem un radošiem abās sarunu vešanas pusēs, mēs varēsim noslēgt sarunas par pilsoņu tiesībām tuvākajās nedēļās.

Es zinu, ka cilvēkiem ir bažas par to, kā šī vienošanās tiks ieviesta dzīvē. Cilvēki uztraucas, ka process būs sarežģīts un birokrātisks un radīs šķēršļus, ko būs grūti pārvarēt. Arī attiecībā uz šo es vēlos sniegt atkārtotu apliecinājumu.

Mēs šobrīd veidojam racionalizētu digitālu sistēmu tiem, kas pieteiksies pastāvīgajam statusam Lielbritānijā. Šī sistēma tiks veidota, ņemot vērā lietotāju vajadzības, ar kuriem mēs konsultēsimies katrā procesa izstrādes stadijā. Izmaksas mēs noteiksim tik zemas, cik vien iespējams – tas nemaksās vairāk kā britu pases izgatavošana. Piemērotie kritēriji būs vienkārši, caurspīdīgi un pilnībā atbildīs izstāšanās līgumam. Cilvēkiem, kuri šim statusam pieteiksies, nebūs jāatskaitās par katru braucienu prom no Lielbritānijas un atpakaļ, un viņiem vairs nebūs nepieciešama vispārējā veselības apdrošināšana, kā tas ir šobrīd saskaņā ar ES noteikumiem. Un svarīgi ir piezīmēt, ka visi ES pilsoņi, kam ir pastāvīgā iedzīvotāja statuss saskaņā ar veco sistēmu, izejot vienkāršu procesu, varēs nomainīt esošo status pret jauno Lielbritānijas pastāvīgo statusu.

Lai virzītos uz priekšu ar sistēmas izveidi, valdība veido sistēmas lietotāju grupu, kurā būs pārstāvēti ES pilsoņi Lielbritānijā, kā arī digitālās jomas eksperti, tehniķi un juristi. Šī grupa tiksies regulāri, lai nodrošinātu, ka process ir caurspīdīgs un atbilst lietotāju vajadzībām. Mēs arī saprotam, ka briti, kas dzīvo ES 27 valstīs, arī būs uztraukušies par procesa izmaiņām pēc Lielbritānijas izstāšanās no ES. Mēs šos jautājumus jau vairākkārt uzsvērām sarunu norises laikā. Mēs vēlamies cieši sadarboties ar ES dalībvalstīm, lai nodrošinātu, ka viņu sistēmas ir vienlīdz racionalizētas.

Mēs vēlamies, lai cilvēki paliek un lai ģimenes paliek kopā. Mēs ļoti novērtējam to ieguldījumu, ko ES pilsoņi dod mūsu ekonomikai, sabiedrībai un kultūrai. Tāpat es zinu, ka ES dalībvalstis novērtē Lielbritānijas pilsoņus, kas dzīvo viņu sabiedrībās. Es ceru, ka šie apliecinājumi, līdzās tiem, ko jau pagājušonedēļ sniedza Lielbritānija un Eiropas Komisija, dos drošības sajūtu tiem 4 miljoniem cilvēku, kuri saprotamu iemeslu dēļ bija noraizējušies par Brexit ietekmi uz viņu nākotni.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Tracis galā. Problēma paliek

Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde līdz jūnija vidum bija izdevusi 56 izbraukšanas rīkojumus Krievijas pilsoņiem, kuri nav izpildījuši Imigrācijas likuma grozījumu prasības un nav iesniegu...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē