Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

NATO atkārtoti kritizē jauno ANO vienošanos par kodolieroču aizliegšanu

NATO otrdien atkārtoti kritizējusi jauno ANO vienošanos, kas paredz kodolieroču aizliegšanu, paužot pārliecību, ka šīs vienošanās rezultātā netiks likvidēta neviena atombumba. NATO paziņojusi, ka "vienīgais ticamais ceļš uz kodolatbruņošanos" ir 1970.gadā parakstītais kodolieroču neizplatīšanas līgums (NPT).

ANO jaunākā vienošanās par kodolieroču aizliegšanu (TPNW), kurai jāstājas spēkā 22.janvārī, neietver stingru vai skaidru pārbaudes mehānismu, norāda NATO.

Turklāt TPNW nav parakstījusi neviena valsts, kuras arsenālā ir kodolieroči.

NATO vērtējumā šī vienošanas rada risku sagraut globālo atbruņošanās arhitektūru, kuras kodolu kopš 1970.gada veido NPT.

Gaidāmā NPT pārskata konference sniegs "milzīgu iespēju starptautiskajai sabiedrībai" strādāt pie atbruņošanās, norāda NATO.

Organizācija brīdinājusi, ka nākotnē pasaule, kur dažas kodolvalstis izaicina noteikumos balstīto kārtību, neievērojot līgumus, nebūs drošāka.

Pagājušajā mēnesī NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs brīdināja, ka atteikšanās no atturēšanas līdzekļiem bez garantijām, ka citi darīs tāpat, ir bīstama izvēle.

TPNW tika apstiprināta ANO Ģenerālajā asamblejā 2017.gada jūlijā. No 193 valstīm par to nobalsoja 122.

ASV, Krievija, Ķīna, Lielbritānija un Francija, kuru arsenālā ir kodolieroči, sarunās pirms balsojuma nepiedalījās. Sarunas boikotēja arī Indija, Pakistāna, Ziemeļkoreja un Izraēla, kuru rīcībā ir vai, domājams, ir kodolieroči.

Oktobrī Hondurasa kļuva par 50.valsti, kas ratificējusi TPNW, izraisot vienošanās stāšanos spēkā pēc 90 dienām.

TPNW prasa, lai visas valstis, kas to ratificējušas, "nekad nekādos apstākļos (..) neizstrādātu, neizmēģinātu, neražotu" vai citos veidos neiegūtu kodolieročus.

Vienošanās arī aizliedz transportēt vai izmantot kodolieročus.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vairākums grib palikt

Neatkarīgi no tā, vai Lieldienas tiek uztvertas kā reliģiski svētki vai kā gadalaiku maiņa, šis ir pārdomu brīdis, kad prātojam arī par to, cik labi mēs jūtamies savā valstī.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē