Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Tēma

Vēl ir, kur tiekties © DIENA

Eirovīzijas nacionālajā atlasē Supernova 2023 drīz tiks izraudzīts mūsu šīgada pārstāvis starptautiskajam dziesmu konkursam maijā. Kā vienmēr – vajag tādu, kurš spēj apburt ne tikai latviešus. Bet ko īsti tas nozīmē?

Karote sāļumam © DIENA

Mēģinot palīdzēt cilvēkiem samazināt uzņemto sāls daudzumu, japāņu izgudrotāji izstrādājuši karoti, kas ar elektriskiem impulsiem liek ēdienam šķist sāļākam, nekā tas patiesībā ir.

Iemigšanai arī ritmiskas dziesmas © DIENA

Vai šūpuļdziesma ir iedarbīgākais veids ātrai iemigšanai? Iespējams. Taču vismaz trešā daļa no visām dziesmām, ko cilvēki klausās pirms naktsmiera, ir izteikti ritmiskas.

Mūžam pēdējais brīdis © DIENA

"Visu laiku vienos darbos" un citas fotogrāfijas rītausmā dzīvojušo latviešu un lībiešu ikdienas un svētku atšķirības no mūsdienām ieraugāmas nupat iznākušajā grāmatā par fotoetnogrāfijas sākumu Latvijā Kamēr vēl laiks.

Dabas sarkanais paklājs © DIENA

No Ukrainas pavasara un brīvības simbola un visiem labi pazīstamām papardēm līdz rozei, kas nav koks, bet smaržo pēc āboliem, – tik dažādi dabā sastopamie augi, dzīvnieki un putni šogad celti īpašā godā, aicinot ikvienu tos pamanīt un piefiksēt.

Čārlzu III kronēs ar vērienu © DIENA

Aizvadītajās brīvdienās jau krietni detalizētāk kļuva zināms, kā iecerēta Lielbritānijas karaļa Čārlza III kronēšana, kas notiks šā gada 6. maijā.

LEGO ķieģelīši biznesa mūrī © DIENA

Pirms 65 gadiem Dānijas kompānija LEGO patentēja savu konstruktoru detaļas jeb ķieģelīšus, un kopš tā laika visi pārdošanā izlaistie rotaļlietu komplekti ir savstarpēji savietojami cits ar citu.

Galvenais nepieļaut dambja sabrukšanu

Plūdi Jēkabpilī atkal no jauna aktualizējuši diskusijas par to, cik veiksmīgi un vai vispār iespējams mazināt dabas spēku ar inženiertehnisko būvju palīdzību. SestDiena to vaicāja Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitātes (LBTU) Vides un ūdenssaimniecības katedras docentam un pētniekam Artūram Veinbergam.

Rūgts! Lai skan Kāzu maršs! © DIENA

Pirms 165 gadiem savu popularitātes gājienu Eiropā sāka vācu komponista Fēliksa Mendelszona sacerētais Kāzu maršs, bez kura grūti iztēloties laulību ceremonijas arī mūsdienās. Un kā gan tas varēja nekļūt pazīstams, ja reiz tika atskaņots britu karalienes Viktorijas meitas (arī Viktorijas) un Prūsijas kroņprinča Frīdriha Vilhelma kāzās!

Jau atdarina balsi © DIENA

Tā sauktās dziļās viltošanas tehnoloģijas pirms pāris gadiem radīja iespēju izveidot video ar kāda klāt neesoša cilvēka seju. Tagad tehnoloģiju giganta Microsoft izstrādāts mākslīgā intelekta risinājums ļauj pievienot kāda cilvēka autentisku balsi.

2023., 4720. vai kāds cits gads? © DIENA

Eiropiešiem labi pazīstamais kalendārs ir atzīts un tiek izmantots starptautiskā līmenī, tomēr tas nebūt nav vienīgais laika skaitīšanas instruments patlaban pasaulē. Saskaņā ar ķīniešu kalendāru 22. janvārī sāksies Ūdens truša gads.

Pielāgojas viens otra akcentam © DIENA

Pasaulē ir vairāk nekā 7000 valodu un vēl vairāk dažādām ģeogrāfiskām teritorijām raksturīgu akcentu. Bet kas notiek, kad dažādu akcentu lietotāji ilgāku laiku pavada kopā?

Suņa aste – saziņas rīks © DIENA

Dzīvnieki asti izmanto daudz un dažādām vajadzībām: ķirzakas ar tām karājas kokā, kaķveidīgajiem aste palīdz noturēt līdzsvaru straujos pagriezienos, kad tie vajā upuri, bet suņi… suņi astei atraduši pavisam citu lietojumu. Vismaz tā apgalvo Maksa Planka institūta pētnieki.

Došanas brīnuma iekustinātie © DIENA

Esam savesti kopā, lai paveiktu fantastiskas lietas, – tā par fondu Uzņēmēji mieram teic viena no tā dibinātājām valdes locekle Ieva Drīksna un direktore Laura Skrodele, kura tūdaļ pārņems Ievas funkcijas. Gada laikā, kopš fonds nodibināts, uz Ukrainu nosūtītas neskaitāmas humānās palīdzības kravas, uzņēmēji saziedojuši vairāk nekā piecus miljonus eiro, un 24. februārī Rīgas cirkā notiks Ukrainai veltīts vērienīgs labdarības koncerts.