Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +6 °C
Apmācies
Trešdiena, 24. aprīlis
Nameda, Visvaldis, Ritvaldis

Tēma

2023., 4720. vai kāds cits gads? © DIENA

Eiropiešiem labi pazīstamais kalendārs ir atzīts un tiek izmantots starptautiskā līmenī, tomēr tas nebūt nav vienīgais laika skaitīšanas instruments patlaban pasaulē. Saskaņā ar ķīniešu kalendāru 22. janvārī sāksies Ūdens truša gads.

Pielāgojas viens otra akcentam © DIENA

Pasaulē ir vairāk nekā 7000 valodu un vēl vairāk dažādām ģeogrāfiskām teritorijām raksturīgu akcentu. Bet kas notiek, kad dažādu akcentu lietotāji ilgāku laiku pavada kopā?

Suņa aste – saziņas rīks © DIENA

Dzīvnieki asti izmanto daudz un dažādām vajadzībām: ķirzakas ar tām karājas kokā, kaķveidīgajiem aste palīdz noturēt līdzsvaru straujos pagriezienos, kad tie vajā upuri, bet suņi… suņi astei atraduši pavisam citu lietojumu. Vismaz tā apgalvo Maksa Planka institūta pētnieki.

Došanas brīnuma iekustinātie © DIENA

Esam savesti kopā, lai paveiktu fantastiskas lietas, – tā par fondu Uzņēmēji mieram teic viena no tā dibinātājām valdes locekle Ieva Drīksna un direktore Laura Skrodele, kura tūdaļ pārņems Ievas funkcijas. Gada laikā, kopš fonds nodibināts, uz Ukrainu nosūtītas neskaitāmas humānās palīdzības kravas, uzņēmēji saziedojuši vairāk nekā piecus miljonus eiro, un 24. februārī Rīgas cirkā notiks Ukrainai veltīts vērienīgs labdarības koncerts.

Dumpojas, lai saglabātu neatkarību © DIENA

Pusaudži allaž uzskatīti par dumpinieciskāko sabiedrības daļu un pastāvošās kārtības grāvējiem, taču ir vēl kāda nemiernieku grupa – cilvēki vecumā virs 95 gadiem.

Nodilušas riepas apdraud tāpat kā alkohols © DIENA

Braukšana ar nolietotām riepām nav ne varonība, ne meistarības apliecinājums, bet pārgalvība, kuras sekas var būt pat bēdīgākas nekā sēšanās pie stūres alkohola reibumā. Pie šāda skarba secinājuma nonākuši Velsas zinātnieki.

Vairums klusībā apjūsmo ļaundarus © DIENA

Gandrīz katrā iecienītā pasakā vai komiksā ir ne vien cēls labais tēls, bet arī nelietīgs ļaundaris. Un tam ir pamatots cēlonis – ļoti daudzi cilvēki slepeni sajūsminās tieši par sliktajiem tēliem.

Oranžās bumbas gads © DIENA

Latvijas sportam 2023. gadā būs jauns izaicinājums – vīriešu basketbola valstsvienība pirmo reizi spēlēs pasaules čempionāta finālturnīrā.

Izvēlies, apņemies, izdari! © DIENA

Lai 2023. gadā atkal nebūtu jāatkāpjas no Jaungada apņemšanās, zinātnieki dalās pārbaudītās receptēs, kā uzlabot savu ikdienu un turēties pie pašam sev dotajiem solījumiem.

Ar lielāku pasaules elpu © DIENA

Kādas ir gada veiksmes un neveiksmes žurnālistikā, kādas tendences iezīmējas, un kam turpmāk jāpievērš uzmanība mediju telpā?

Katrs mākonis 100 ziloņu svarā © DIENA

Vērojot pa debesu jumu rāmi slīdošos mākoņus, pārņem sajūta, ka tie ir viegli un gaisīgi. Tie nekrīt zemē, un vējš balto masu staipa un ieveido kā cukurvati. Taču novērojumi ir mānīgi – zinātnieki apgalvo, ka vidusmēra mākonis sver aptuveni tikpat, cik 100 ziloņi kopā.

Ar zeltu pret briļļu aizsvīšanu © DIENA

Briļļu valkātājiem aukstas ziemas dienas allaž sagādājušas problēmas. Stikli aizsvīst, gan izejot uz ielas, gan ienākot siltā telpā. Taču drīzumā šī problēma varētu palikt pagātnē, jo zinātnieki izstrādājuši uz zelta bāzes veidotu caurspīdīgu pārklājumu, kas pārvērš saules gaismu siltumā un novērš kondensāta veidošanos.