Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Tēma

5G vēl tikai iešūpojas © DIENA

Mobilo sakaru operatori prognozē, ka Latvijas iedzīvotāji piektās paaudzes sakaru tīkla labumus pa īstam sāks izjust tikai pēc pāris gadiem, taču ieguvumi būšot gaidīšanas vērti.

Pa augšupejošām kāpnēm © DIENA

Vispirms izrāde, pēc tam seriāls un tagad arī seriālluga Covid-19 apstākļos tik pierastajā Zoom platformā. Gusts Ābele (16) kopā ar domubiedriem – citiem jauniešiem no eksperimentālās teātra studijas Kāpnes – jau paguvis iemēģināt roku radošajā procesā un apstāties nedomā

Es reti ieeju zonā © DIENA

Keitija Bārbale (19) sacer un dzied savas dziesmas, ar kurām 18. maijā piedalīsies arī šīgada Latvijas Universitātes un Radio NABA jauno mūziķu konkursā Hadrons.

Hokeja burbuļa laiks Rīgā © DIENA

Nopietns izaicinājums organizatoriem, aprēķinātie ieguvumi no čempionāta un Latvijas izlases iespēja izmantot neordināro situāciju – jau pavisam drīz, 21. maijā, sāksies pasaules hokeja čempionāts.

Caurvējš – latviešu zīmols © DIENA

Nepamatotas bailes vai zinātniski izskaidrojams fenomens? Kāda būtu visprecīzākā definīcija un raksturojums slavenajam caurvējam, kuru pilnīgi noteikti vismaz no nostāstiem pazīst katrs latvietis, taču par kuru nereti smejas citās zemēs dzīvojošie? SestDiena iedziļinās caurvēja problemātikā un nonāk arī pie pilnīgi skaidriem secinājumiem.

Ar koku spēku asinīs © DIENA

Cik liels īsti ir dižkoks, un cik daudz to ir valstī? Turpinot dažu entuziastu veiksmīgi iesāktās tradīcijas, dižkoku apzināšanā un meklēšanā joprojām aicināts iesaistīties ikviens. Turklāt – iespēja, ka tiešām arī var izdoties kļūt par jaunatklājēju, atrodot un reģistrējot līdz šim nezināmu dižkoku, nemaz nav maza.

Mopēdu pievilkšanas spēks © DIENA

Ir mainījušās paaudzes, un ir bijuši pārrāvumi ilgajā pastāvēšanas laikā, tomēr Latvijas motosporta kalendārā joprojām ir vieta leģendārajam sacensību seriālam Zelta mopēds.

Atceras aizmirstos hokeja varoņus © DIENA

No palīdzības sniegšanas veterāniem līdz Latvijas hokeja vēstures iegrāmatošanai brīvi pieejamā digitālā formā. Ar šādu mērķi izveidota biedrība Hokeja atbalstam jeb Hokejaatbalstam.lv.

Negatavi atgriezties normālā dzīvē © DIENA

Cilvēkiem piemīt apbrīnojama spēja ļoti ātri pielāgoties apstākļiem un tikpat neizskaidrojamas bailes no nākotnes. Pačīkstējuši par pandēmijas izsauktajiem ierobežojumiem, liela daļa Homo sapiens pārstāvju tik ļoti jau ir pieraduši pie laiskās mājas dzīves, ka nu jau satraucas par to, kas viņus sagaida pēc ierobežojumu atcelšanas.

Neradīt ilūziju burbuļus © DIENA

Latvijā līdz ar citām pārmaiņām veselības aprūpē noteikti vajadzīga funkcionējoša e-veselības sistēma, uzsver ārsts un profesors Uģis Gruntmanis. Viņš pazīstams ar asiem izteikumiem par veselības sistēmas trūkumiem Latvijā, tagad atgriezies ASV, kur dod savu artavu cīņā ar pandēmiju un var atskatīties uz notikumiem Latvijā no malas.

Varu nepārņems, bet revolūcija var notikt © DIENA

Laikā, kad pasauli jau vairs nepārsteidz ziņas par pašbraucošām automašīnām, datorprogrammām, kas sacer simfonijas un spēj šahā uzvarēt pat Gariju Kasparovu, atsevišķi zinātnieki brīdina, ka mērķis attīstīt mākslīgo intelektu tik tālu, lai tas pārspētu cilvēka spējas, var būt bīstams pašiem cilvēkiem. Īpaši jomās, kurās tehnoloģiju attīstība notiek strauji.

Vakcīnu industrijas jaudas un zonas © DIENA

Globāli nepilna gada laikā ir iespējams saražot pietiekami daudz Covid-19 vakcīnu pūļa imunitātes nodrošināšanai visā pasaulē. Šāda iespēja gan ir vairāk teorētiska – praksē var sanākt, ka vairāku iemeslu dēļ tas tomēr notiks jūtami vēlāk.

Triku meistari pārvar olimpisko slieksni © DIENA

Tokijas olimpiskās spēles ir pārceltas par vienu gadu uz priekšu un norisināsies šā gada vasarā no 23. jūlija līdz 8. augustam. Spēļu programmā iekļauti pieci jauni sporta veidi un vēl virkne disciplīnu.

Absurda sāpes un iedvesma © DIENA

25. martā Baltkrievijā tika atzīmēti Brīvības jeb Neatkarības svētki, kas visu Lukašenko valdīšanas laiku bijusi opozicionāru iniciatīva. Šobrīd, kad sistēma ir satricināta, vara potenciālos svinētājus iebiedēja un izolēja jau iepriekš. Arī Natāliju Holavu, multimākslinieci no Barisavas, drošībnieki jau laikus instruējuši, "kā būs savu valsti mīlēt", bet viņa to turpina pa savam: domājot tikai ar savu galvu, liecinot un rakstot feļetonus.

Influenceris / intelektuālis – kāda starpība? © DIENA

Nesenais skandāls, kur kāda sociālo tīklu slavenība noliedzoši izteicās par homoseksuāliem cilvēkiem, raisīja plašākas diskusijas arī ārpus nosacītā Instagram burbuļa. SestDiena interesējas, vai tas bija tikai atsevišķs gadījums, vai arī mūsdienu pasaulē influenceri tik tiešām var ieņemt arī intelektuāļu lomu.

Vienu stundu būt konkrētā vietā © DIENA

Sportistiem dienas režīms nav pakārtots tikai regulāriem treniņiem, rehabilitācijas procedūrām un atpūtai. Visa gada garumā katru dienu ir jānorāda stunda un vieta, kur var ierasties dopinga kontrolieri.

Atzinība tikpat svarīga kā ēdiens © DIENA

Pozitīvs novērtējums sociālo tīklu ierakstiem to autoru smadzenēs raisa tikpat patīkamas sajūtas, kādas dzīvnieki izjūt pēc našķa saņemšanas par labi paveiktu darbu.