Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +6 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Pasaulē

Google par 2,1 miljardu dolāru iegādāsies Fitbit

Interneta lieluzņēmums Google panācis vienošanos par 2,1 miljardu dolāru (1,8 miljardiem eiro) iegādāties ASV tehnoloģiju uzņēmumu Fitbit, tādējādi sniedzot interneta gigantam piekļuvi nēsājamo tehnoloģiju tirgum, teikts piektdien publiskotajā abu kompāniju paziņojumā.

Globālā konkurētspēja cīnās ar izaicinājumiem © DIENA(7)

Oktobrī Pasaules Ekonomikas forums (PEF) publiskoja jaunāko ikgadējo Globālās konkurētspējas ziņojumu ar nosaukumu Kā apturēt produktivitātes izaugsmes zaudēto desmitgadi (Global Competitiveness Report 2019: How to end a lost decade of productivity growth). Pirmais šāds ziņojums tika publicēts jau 1979. gadā.

Eiropas Savienības ekonomika iekrāsojas zaļā krāsā © DIENA(13)

Šoruden, kad mūsu valsts sabiedrība tāpat kā daudzu citu pasaules valstu sabiedrība ir sašķēlusies zviedru jaunietes vides aktīvistes Grētas Tūnbergas atbalstītājos un kritizētājos, Eiropas Parlamentā (EP) un citās Eiropas Savienības (ES) mēroga institūcijās vides aizsardzība, un it īpaši klimata pārmaiņu novēršana, ir kļuvusi par galveno aktualitāti.

Vai Kaļiņingrada zaudēs konkurences cīņā? © DIENA(4)

Baltijas jūras ostas pilsētā Kaļiņingradā šoruden notika 11. Baltijas transporta forums, kurā uzmanība tika veltīta Kaļiņingradas apgabala transporta infrastruktūras – galvenokārt dzelzceļa un ostas – attīstības perspektīvām. Lai arī pasākuma gaitā tika prezentēti vairāki vērienīgi projekti, māc šaubas par atbalstu to īstenošanai, lielā mērā tāpēc, ka Kaļiņingradas jūras osta zaudē konkurences cīņā gan ar galvenajām Krievijas Baltijas jūras baseina ostām, gan ar Baltijas valstu ostām, gan arī ar Polijas galveno ostu Gdaņsku.

Ķīnas gigants nākotnē raugās visai optimistiski © DIENA(1)

Par globālā mērogā strādājošā tehnoloģiju uzņēmuma Huawei vietu ASV un Ķīnas tirdzniecības karos, jauno operētājsistēmu Harmony un 5G tīkliem stāsta Huawei viceprezidents kiberdrošības un privātuma nodrošināšanas jautājumos Mika Laude un Huawei sabiedrisko attiecību nodaļas Somijā un Baltijas valstīs vadītāja Hennarika Andersone.

Atkal piezagušies mīnusi © DIENA(3)

Vērtējot transporta nozares attīstību Latvijā, nereti lielāka uzmanība tiek pievērsta dzelzceļam un lielajām ostām, kuru darbība pamatā ir saistīta ar tranzīta kravu apkalpošanu, turklāt šīs kravas galvenokārt nāk no Krievijas. Tādējādi nereti tiek analizēts politiskais faktors, kura ietekmē var pieaugt vai samazināties Latvijas tranzīta kravu plūsma. Tiesa gan, Krievijas vēlme pārorientēt kravas uz savām ostām ne tikai teorētiski pieaug, bet arī tiek realizēta praksē. Tomēr galvenais virzītājspēks finansiālai labklājībai ne tikai tranzīta jomā, bet arī transporta sektorā kopumā ir pasaules ekonomikas attīstība, kas noteiks to, cik liels ir un būs pieprasījums pēc transporta un uzglabāšanas nozares pakalpojumiem Latvijā.

Banka: Globālā ekonomika atdziest, laiks uzsākt sildīšanas pasākumus(1)

Globālā ekonomika šobrīd saskaras ar izteikti pesimistisku obligāciju tirgu, pieaugošu nenoteiktību tirdzniecības un ģeopolitisko jautājumu dēļ. Ilgstošs rūpniecības kritums un pieaugošie tirdzniecības kari liks globālajai izaugsmei samazināties no gandrīz 4% 2018. gadā līdz nedaudz virs 3% laika posmā no 2019. līdz 2021. gadam. Tomēr mūsu galvenais skatījums ir tāds, ka pasaule no recesijas izvairīsies. Zema inflācija sniedz iespēju centrālajām bankām stimulēt ekonomiku, un ASV Federālo rezervju sistēmas (Fed) savlaicīga procentu likmju samazināšana ļauj nodrošināties pret pārmērīgi negatīvu scenāriju attīstību, secināts SEB bankas jaunākajā globālās ekonomikas apskatā Nordic Outlook.

Ķīna piemēros muitas tarifus ASV precēm 75 miljardu dolāru apmērā(2)

Ķīnas valdība piektdien paziņoja, ka piemēros jaunus muitas tarifus ASV precēm 75 miljardu dolāru (67,6 miljardu eiro) apmērā, tādējādi Pekinai reaģējot uz Vašingtonas izziņoto tarifu pieaugumu. Ķīnas valdība norāda, ka muitas tarifi, kas spēkā stāsies 1. septembrī, variēs no 5% līdz 10% un skars 5078 ASV ražotas preces.

Mainās elektropreču lietotāju paradumi © DIENA

Iepretī nestabilitātei, kas vērojama globālajā plašpatēriņa elektronikas tirgū, ko nelabvēlīgi iespaidojis gan ASV un Ķīnas tirdzniecības karš, gan pieprasījuma pēc jauniem viedtālruņiem kritums Japānā, ASV un Rietumeiropā, mūsu valstī un arī kopumā Baltijā plašpatēriņa elektropreču tirgū joprojām vērojama izaugsme.

NHL spēlētājus sezonai palīdz sagatavot ar Latvijā ražotiem trenažieriem

Elites līmeņa hokeja nometnē, kurā nākamajai sezonai tiek sagatavoti NHL hokejisti, šogad izmantoti Latvijā ražotie Hockey Revolution trenažieri. Nodarbības ar tiem vadīja paši trenažieru radītāji – bijušie Latvijas hokejisti Jānis Leitāns un Pēters Sutta, portālu Diena.lv informēja uzņēmuma Sport Revolution pārstāvji.

Britu mārciņas kurss pret eiro var nokristies līdz paritātei © DIENA(11)

Sākotnēji šķietami nenopietnā dažu britu politiķu ideja par to, ka Lielbritānija varētu izstāties no Eiropas Savienības (ES), tā vairojot dažu politiķu popularitāti vēlētāju acīs, politiķiem vainagojusies ar iekrišanu pašu izliktajos slazdos. Turklāt ir sagādātas problēmas valsts ekonomikai un nacionālā valūta – britu mārciņa – ir zaudējusi vērtību, tās kursam pret eiro tuvojoties vēsturiskajam minimumam.

Zelts atsāk uzvaras gājienu © DIENA(5)

Raugoties uz šā gada finanšu tirgus norisēm, tas ir bijis īpaši labvēlīgs tiem, kuri investējuši zeltā. Dzeltenā metāla cena pagājušās nedēļas trešdienā pārsniedza 1500 ASV dolāru (1340 eiro) atzīmi par Trojas unci, tik augsta tā nebija bijusi pēdējos sešus gadus, bet kopš gada sākuma zelts sadārdzinājies apmēram par 15%.

Ekonomikas cikls bremzē izaugsmi autobūvē © DIENA(6)

Viens no pasaules galvenajiem autoražošanas virzītājspēkiem pēdējā desmitgadē ir bijusi jaunattīstības valstu ekonomiskā izaugsme, kas veicinājusi pieprasījumu pēc importa automašīnām, turklāt šīs valstis bijušas arī ar relatīvi augstu iedzīvotāju dabisko pieaugumu, kas potenciālo auto pircēju skaitu palielina vēl vairāk. Tomēr, mainoties tendencēm gan globālajā ekonomikā, gan finanšu tirgos, pieprasījums pēc importa automobiļiem sācis buksēt. Tas attiecas arī uz lielāko pasaules ekonomikas pieauguma ģenerētāju Ķīnu, ietekmējot Eiropas autoindustrijas darbības rādītājus, kas savukārt var negatīvi ietekmēt ar transporta līdzekļu ražošanu saistītās nozares Latvijā.

Darba migrantu radītais rekords © DIENA(8)

Darba migrantu naudas pārskaitījumi uz valstīm ar zemiem un vidējiem ienākumiem 2018. gadā pasaules mērogā sasnieguši vēsturiski augstāko līmeni, liecina Pasaules Bankas (PB) provizoriskās aplēses.