Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Pasaulē

Bankām biržās neklājas labi © DIENA(4)

Negatīvā publicitāte, ko pēdējā laikā mūsu reģionā piedzīvojušas atsevišķas bankas, vedina noskaidrot, cik vispār pievilcīgs ir banku sektors, lai ieguldītu tā akcijās. No ekspertu komentāriem izriet, ka skandāli ap dažādu banku darbību ir kļuvuši par aspektu, kas ir bremzējošs sektora akciju cenu izaugsmei ne tikai Ziemeļeiropas reģionā, bet Rietumu fondu biržās kopumā. Negācijām pievienojas arī lēnākas ekonomiskās izaugsmes gaidas, kas var novest pie finanšu sektora ieņēmumu un peļņas mazināšanās, tādējādi kopējo investīciju fonu pasliktinot vēl vairāk.

Parādu diplomātija rada problēmas Ķīnai © DIENA(5)

Pekinai, visticamāk, nāksies pārskatīt ekonomisko taktiku, ar kādu tiek veidots vērienīgais tranzīta, transporta un loģistikas projekts Jaunais zīda ceļš. Te jāuzsver, ka tieši tranzīts, transports un loģistika ir arī Latvijas un Ķīnas ekonomiskās sadarbības prioritāšu vidū.

Pārtrauks ražot pasaulē lielāko pasažieru aviolaineri © DIENA(4)

Eiropas aviobūves gigants Airbus paziņojis, ka tiks pārtraukta pasaulē lielākā pasažieru aviolainera - Airbus A380 - ražošana. Lēmums vairs neražot lidmašīnu, kura aviokompāniju flotēs pirmo reizi nonāca vien pirms 12 gadiem, pieņemts saistībā ar nepietiekamo pieprasījumu pēc A380. Nupat par pasūtījuma apjoma samazināšanu paziņoja Emirates, kas bija lielākais Airbus klients A380 lidmašīnu iepirkumos.

Noraidītā apvienošanās ideja © DIENA

Nesen Eiropas Savienības (ES) konkurences komisāre Margrēte Vestagere paziņoja, ka Eiropas Komisija (EK) noraida Vācijas un Francijas kompāniju Siemens un Alstom plānus apvienot abu uzņēmumu vilcienu un dzelzceļa signalizēšanas sistēmu ražošanas aktīvus.

ASV videospēļu nozares ienākumi pērn sasnieguši rekordu

ASV videospēļu nozares ienākumi pērn sasnieguši 43,4 miljardus dolāru (38,2 miljardus eiro), kas ir visu laiku augstākais līmenis, liecina organizācijas Entertainment Software Association (ESA) un tirgus analīzes kompānijas NPD Group apkopotā informācija.

Kodolenerģija atgūst popularitāti © DIENA(6)

Šobrīd pasaulē arī ir trīs valstis, kuras oficiālā līmenī atbalsta mazo AES veidošanu – ASV, Kanāda un Lielbritānija, gan pozicionējot savas darbības nevis kā atbalstu atomenerģētikai, bet jauna veida bezizmešu elektrības ražošanas tehnoloģijai. Atbalsta programmu robežas visos gadījumos gan ir samērā neskaidras, tomēr ASV un Lielbritānija plāno atbalstīt un arī daļēji finansēt mazās AES laikā līdz 2030. gadam, kad paredzēts, ka ierindā varētu stāties pirmās no tām.

Kauja par 5G un mākslīgo intelektu © DIENA(5)

Divu lielvalstu – ASV un Ķīnas – konfliktam par dominēšanu tā dēvēto 5G tehnoloģiju jomā, visticamāk, sekos daudz vērienīgākas domstarpības par līderību mākslīgā intelekta nozarē.

Var būt jauni globāli izaicinājumi © DIENA(11)

Pēc tam, kad iepriekšējos divus gadus pasaules tautsaimniecība piedzīvojusi vērā ņemamu izaugsmi, šis gads solās būt izaicinājumu pilns. Eksperti gan prognozē ekonomikas kāpumu, tomēr vienlaikus brīdina arī par dažādiem riskiem.

Ekonomisti Lielbritānijai prognozē drūmu gadu(1)

Vairums ekonomistu Lielbritānijai šogad prognozē vēl vienu neskaidrību pilnu gadu. Liela daļa ekspertu paredz Lielbritānijas iekšzemes kopprodukta (IKP) izaugsmes palēnināšanos arī scenārijā, ja Londonai izdosies vienoties ar Eiropas Savienību (ES) par izstāšanās nosacījumiem, ziņo laikraksts Financial Times.

Orientējas uz inovācijām © DIENA

Ķīnas Nacionālais statistikas birojs (NSB) novembrī pirmoreiz publiskoja savas aplēses par tā dēvētās jaunās ekonomikas (New Economy) – ražošanas un pakalpojumu nozaru, kas rada produktus ar augstu pievienoto vērtību un plaši ievieš jaunas, inovatīvas tehnoloģijas, – daļu valsts ekonomikā.

Iespēju vēl aizvien ir daudz © DIENA

Jau desmitiem gadu Ķīna audzējusi savu lomu globālajā tautsaimniecībā, visai bieži ekonomiskās izaugsmes tempiem sasniedzot pat divciparu procentu izteiksmi gadā.

Pērk dārgāk un maina retāk © DIENA

Tehnoloģiju attīstība jau ir mainījusi, patlaban maina un turpinās mainīt mūsu ikdienu. Šāds secinājums izskanēja nesen Viļņā notikušajā konferencē Baltic Mobile Congress, kas bija mobilo telekomunikāciju biznesam veltīts visas Baltijas mēroga pasākums. Konferences iniciators bija Samsung Electronics Baltics, un vairākums runātāju pārstāvēja šīs dienvidkorejiešu kompānijas reģionālās pārstāvniecības un Eiropas mēroga pārstāvniecības.

G20 samitā vienojas par pamieru ASV-Ķīnas tirdzniecības karā(5)

Amerikas Savienotās Valstis paziņojušas, ka uz 90 dienām apturēs no gadumijas paredzēto muitas tarifu paaugstināšanu Ķīnas ražojumiem divsimt miljardu dolāru vērtībā. Kā norāda Baltais nams, G20 samitā Argentīnas galvaspilsētā Buenosairesā panākts pamiers Vašingtonas un Pekinas tirdzniecības karā.