Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Piektdiena, 10. maijs
Maija, Paija

Atspirdzinoši. Vasarīgi

Vīns noteikti ir gaumes lieta. Ja esam tikuši skaidrībā, ka vīns garšo, nākamais solis būtu noskaidrot, kurš ir atbilstošais. Ierasts veids, kā orientēties vīnu pasaulē, ir iedalīt tos pēc vīnogu šķirnēm. Reģistrēto vīnogu šķirņu skaits ir ap 4000, izplatītākās būtu 20—30. Jāņem vērā, ka viena un tā pati vīnogu šķirne dažādās valstīs var tikt dēvēta atšķirīgi. Var mēģināt iedalīt arī pēc izcelsmes vietas. Vīnu ražo aptuveni 70 valstīs, nozīmīgākās kvalitatīvu vīnu radītājas arī ir ap 30. Ir vēl kāds veids, kā sagrupēt vīnus, — iedalīt tos pēc stiliem, kur rezultātu nosaka gan vīnoga, gan klimats, bet, pats galvenais, vīndara izvēlētais konkrēta vīna izgatavošanas veids. Šādi mēs visus nedzirkstošos un nestiprinātos varētu dalīt aptuveni sešos stilos, taču tiem nav stingru robežu. Šoreiz par vīniem, kurus var dēvēt par vieglajiem, atspirdzinošajiem un vasarīgajiem.

2007 Domaine des Dorices, Muscadet Sevre et Maine, Sur Lie, Hermine d"or. Tātad Domaine des Dorices — ražotājs, Muscadet Sevre et Maine nozīmē, ka šis Muscadet nācis no Sevre et Maine apgabala (tiek uzskatīts, ka tieši šeit ir atrodami visaugstvērtīgākie Muscadet), Sur Lie attiecas uz ražošanas tehniku. Šādi apzīmē vīnu, kurš pēc fermentācijas procesa tiek atstāts dažus mēnešus (konkrēti šis — sešus mēnešus) nefiltrēts uz rauga nogulsnēm, lai bagātinātos ar tā aromātu. Hermine d"or ir reģiona izcilākās kvalitātes apliecinājums, kuru piešķir neatkarīgu ražotāju apvienība pēc aklās degustācijas rezultātiem.

XXI gadsimts vīna pasaulē aizsācies kā videi draudzīgas, organiskas lauksaimniecības posms. Savukārt vīndarītavā Domaine des Dorices šāda prakse tiek izmantota jau vairāk ne kā 40 gadu. Tagad varam izbaudīt šīs darbības lieliskos rezultātus. Vīns ir lielisks sava stila pārstāvis, viegls, elegants, ar tipisko citrusu un zaļo ābolu aromātu.

2008 Zenato Pinot Grigio. Šis noteikti ir kļuvis par modernu vasaras vīnu. Tūristu miljoni, kas katru gadu apceļo Itāliju, ir uzsūkuši tās kultūru, sauli un tradīcijas un kaut daļēji vēlas tās izbaudīt, arī atgriezušies mājās. Sauli importēt būs pagrūti, bet daļu tradīciju un kultūras, kuru neatņemama sastāvdaļa ir arī vīna baudīšana, mēs droši varam adaptēt. Pinot Grigio audzē arī Vācijā, Austrijā, Francijā, ASV un citviet. Francijā to dēvē par Pinot Gris, un tas ir pavisam cita stila vīns, pilnīgāks un piesātinātāks, izcils ēdienu pavadonis.

Vīna cena ir pievilcīga un pilnībā atbilstoša pudeles saturam. Šis paraugs noteikti atbilst visiem priekšrakstiem par Pinot Grigio — viegls, kraukšķīgs, ar nelielu pikantuma devu. Jūtams jaunam vīnam raksturīgais, varbūt pat nedaudz agresīvs rūgteni svaigais citrusu un pļavas ziedu aromāts.

***

Muscadet Sevre et Maine Sur Lie


Kāpēc iesaka: Stila paraugs, enerģisks un viegls, bet ne plāns

Ražotājvalsts: Francija

Vīnkopības apgabals: Luāras ieleja

Vīna darītava: Domaine des Dorices

Vīnogas: Muscadet/Melon de Bourgogne

Saderība ar ēdienu: Klasisks un demokrātisks austeru pavadonis

Cena: Ap Ls 8

Alkohola īpatsvars: 12 tilp.%

Pasniegšanas t: 6 C

*

Pinot Grigio

Kāpēc iesaka: Tieši šādam vajadzētu būt Pinot Grigio no Veneto

Ražotājvalsts: Itālija

Vīnkopības apgabals: Veneto

Vīna darītava: Zenato

Vīnogas: Pinot Grigio

Saderība ar ēdienu: Labi sader ar sauli un labu kompāniju

Cena: Ap Ls 8

Alkohola īpatsvars: 12,5 tilp.%

Pasniegšanas t: 6

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko