Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Svētdiena, 12. maijs
Valija, Ina, Ināra, Inārs

Cilvēki ar rudiem matiem spēcīgāk izjūt sāpes

Zinātnieki pieļauj, ka cilvēki ar gaišu ādu un rudiem matiem sāpes izjūt atšķirīgi no cilvēkiem ar tumšu matu krāsu, ziņo britu laikraksts The Daily Telegraph. Viņi uzskata, ka rudmatiem vajadzīga lielāka anestētisko līdzekļu vai pretsāpju zāļu deva.

Sauthemptonas universitātes slimnīcas pētnieki pulcējuši rudmatainus brīvprātīgos, kas vecāki par 30 gadiem. Viņiem veikta anestēzija, un pēc tam eksperimenta dalībnieki pakļauti nelieliem elektrošokiem.

Eksperimenta beigās tika salīdzinātas rudmataino un tumšmataino dalībnieku grupas, lai noskaidrotu, vai kāda no tām cietusi vairāk sāpju. Pētījums noslēgsies septembrī, kad būs apkopoti tā rezultāti.

Zinātnieki uzskata, ka gēns, kas nosaka rudu matu krāsu, piedalās endorfīnu ražošanas procesā. Endorfīni ir ķermeņa dabiski ražotie pretsāpju līdzekļi.

2002.gadā publicētā amerikāņu zinātnieku pētījumā atklāts, ka rudmatainām sievietēm nepieciešams par aptuveni 19 procentiem vairāk pretsāpju medikamentu, lai remdētu nepatīkamās sajūtas. Savukārt 2009.gada pētījumā noskaidrots, ka rudmati baidās no zobārsta apmeklējumiem vairāk nekā citu matu krāsu īpašnieki un viņi divreiz biežāk izvairās no ārsta vizītēm.

Dāņu zinātnieku pētījums parādīja, ka cilvēki ar rudiem matiem krasāk izjūt aukstumu, taču jutīgums pret karstiem ēdieniem būtiski neatšķīrās no citiem.

"Rudmatiem dotais stimuls sagādā vairāk sāpju, tāpēc viņiem vajag vairāk anestētisko līdzekļu, lai tās remdētu," teica Luizvilas universitātes pētnieks Edvīns Līems. "Anestezioloģijas māksla un zinātne nosaka nepieciešamo anestēzijas daudzumu, lai panāktu bezsamaņu, nejustu sāpes vai neatcerētos notikušo bez negatīvām sekām, piemēram, sirds vai plaušu komplikācijām."

"Acīmredzot rudi mati ir svarīgi šī lēmuma pieņemšanai," viņš piebilda.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko