Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +23 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Piestāv oktobra beigām

Neticu, ka visus tos ķirbjus, kas patlaban gozējas uz skapjaugšām, iespējams apēst biezzupās un ierastajās marinādēs. Jāmeklē jauni, radošāki veidi, kā tos līdz pavasarim apēst. Ierosmei piedāvājam Latvijas veģetārieša rokasgrāmatas autores Ditas Lases sacepumu, ko var ēst gan kā pusdienu ēdienu ar maizi, gan kā desertu - ar ogu mērci vai putukrējumu.

Savukārt rudenīgā burkānu biezzupa, ko gatavo Kanādas vēstnieka Latvijā Skota Heteringtona dēls Vards, no citām biezzupām atšķiras ar vieglumu, ko piešķir pievienotie rīsi un 15% skābais (nevis treknais saldais) krējums.

Krāsnī ceptie čili kartupeļi ir žurnāla Dienas Ēdieni autora Jāņa Kaira recepte un arī ļoti laba uzkoda tāpat vien vai pie alus. Čili pulveri katrs pievieno pēc garšas, tāpēc konkrēts daudzums receptē netiek minēts.

Krāsnī cepti čili kartupeļi

Sastāvdaļas 3 porcijām: 600 g palielu kartupeļu, 3 ēd. k. olīveļļas, pēc garšas - pipari, sāls, čili pulveris, rozmarīns. Jogurta ķiplokmērcei ar zaļumiem: 150 g jogurta bez piedevām, 50 g vieglas salātu majonēzes, 1 ēd. k. baltā balzametiķa, šķipsniņa cukura, sāls, svaigi malti melnie pipari, 1-2 ķiplokdaiviņas, dilles
1. Kartupeļus nomazgā un gareniski sagriež aptuveni centimetru plānās šķēlēs (mizot nevajag).
2. Dziļā šķīvī samaisa trīs ēdamkarotes olīveļļas ar sāli, pipariem, čili pulveri un rozmarīnu. Šajā maisījumā apmērcē kartupeļu šķēles un liek uz cepešpannas, kas izklāta ar cepamo papīru. Cep līdz 200 grādiem sakarsētā cepeškrāsnī aptuveni 30 minūšu - ja nepieciešams, apgriež šķēles uz otru pusi un vēl minūtes 10 pacep.
3. Kamēr kartupeļi cepas, pagatavo jogurta mērci: jogurtu samaisa ar majonēzi, balzametiķi, smalki sakapātām dillēm (var ar lociņiem), sāli, pipariem, pievieno arī caur spiedi izspiestu ķiplokdaiviņu. Būs garšīgāk, ja mērcei ļaus mazliet ievilkties. Pasniedz atdzesētu ar siltām kartupeļu šķēlēm.

 Burkānu biezzupa

Sastāvdaļas 6 porcijām: 4 nevārīti gabaliņos sagriezti burkāni, 1 vidēji liels sagriezts sīpols, 1 selerijas kāts ar visām lapām, 360 ml vistas buljona, 1 tējk. sāls, kārtīga šķipsna dažādu piparu maisījuma, 120 ml novārītu rīsu, 160 ml skābā krējuma, 1 ēd. k. kļavu sīrupa (var aizvietot ar cukura sīrupu)
1. Burkānus, sīpolu, seleriju un pusi buljona liek dziļā pannā. Uzvāra, tad samazina uguni un dārzeņus sautē kādas 15 minūtes.
2. Izsautētos dārzeņus kopā ar buljonu lej blenderī, pievieno sāli, piparus un rīsus, sablendē.
3. Pielej atlikušo buljonu, pievieno krējumu un vēlreiz sablendē.
4. Pasniedz karstu (var arī atdzisušu).

Biešu, ķirbju un ābolu sacepums

Sastāvdaļas 2-4 porcijām: 200 g ķirbja ar blīvi oranžu vai spilgti dzeltenu mīkstumu, 50 g selerijas saknes, 1 saldskābs ābols, 100 g svaigu biešu, 100 g valriekstu, 2-3 ēd. k. rozīņu, 1 ēd. k. svaigi spiestas apelsīnu sulas, pa 1/4 tējk. rīvēta muskatrieksta, malta kanēļa, kardamona, sāls, 300-350 ml saldā (35%) krējuma.
1. Dārzeņus un ābolu nomizo, sagriež (vai sarīvē uz speciālās rīves) smalkos salmiņos.
2. Ābolu un seleriju sajauc ar apelsīnu sulu, lai neapbrūnē.
3. Visu sajauc ar riekstiem, rozīnēm, pusi saldā krējuma.
4. Liek veidnē, pārlej pārējo krējumu.
5. Cep līdz 180-220 grādiem sakarsētā cepeškrāsnī 25-30 minūtes.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko