Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +6 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Silts rudens. Slimojam?

Visu septembri saulīte un siltais laiks mūs lutināja pat vairāk nekā vasarā, tomēr šķaudām un klepojam tāpat kā lietainos un drēgnos rudeņos. Kāpēc tā?

Svārstās sezonāli

Katra infekcija dabā attīstītās pēc noteiktiem likumiem, skaidro Latvijas Infektoloģijas centra Infekcijas slimību eksperte Anita Brila. Katrai infekcijai ir periodiski pacēlumi, kad daļa cilvēku to izslimo un viņiem izveidojas specifiskā imunitāte. Tad infekcija uz laiku pierimst. Lielākajai daļai infekcijas slimību raksturīgas ilggadējas periodiskās saslimstības svārstības. Cita pierimst uz trim, desmit vai pat divdesmit gadiem — atkarībā no tā, cik spēcīga imunitāte cilvēkos izveidojusies. Gandrīz visām infekcijām raksturīgas arī sezonālās svārstības — kurā gadalaikā tās izplatās visstraujāk. "Piemēram, rudenim raksturīga intensīva augšējo elpošanas ceļu vīrusu cirkulācija, kas izraisa augšējo elpceļu infekciju," skaidro A.Brila.

Vīrusiem patīk kolektīvi


Augšējo elpceļu infekcijas izplatību ietekmē arī jaunu kolektīvu veidošanās. "Septembrī atsākas mācības skolās, bērni atgriežas bērnudārzos un apmainās ar vīrusiem," skaidro A.Brila.

Viņa teic, ka augstāka saslimstība ar augšējo elpceļu infekcijām vērojama tieši bērnu un pusaudžu vidū. Tas skaidrojams ar specifiskās imunitātes trūkumu. Vēl šo slimību intensitāti ietekmē ekonomiskie, ģeogrāfiskie, demogrāfiskie faktori, ne tikai tas, ka ir rudens un infekcijai pienācis laiks aktivizēties.

Jāvēdina telpas

"Hroniskas balss un plaušu slimības vairāk saasinās vēsā un mitrā laikā, jo tad vīrusi labāk aktivizējas," atzīst Latvijas Lauku ģimenes ārstu asociācijas prezidente Līga Kozlovska. Pēc viņas teiktā, cilvēkiem šādā laikā ir sliktākas aizsardzības spējas. Cits saslimšanas iemesls ir arī ilgstošā uzturēšanās iekštelpās. "Vasarā cilvēki daudz vairāk dzīvo pa āru. Tagad ir beidzies atvaļinājumu laiks, un visi atgriezušies telpās," stāsta L.Kozlovska. Slikti vēdinātas telpas rada labus apstākļus vīrusu darbībai.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko