Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +7 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 10. maijs
Maija, Paija

Vīni ar dāvanas auru

Ceļojot pa pasauli, mēs bieži vien saviem tuvākajiem atvedam kādu dāvaniņu. Ja esam bijuši siltajās zemēs, viena no šādām dāvanām ir vīns. To dāvinot, cenšamies saviem draugiem aizvest kaut nelielu daļiņu no vietas, kur esam bijuši. Neviens cits produkts tā neatspoguļo dāvinātāja vai tā saņēmēja personību kā šis dzēriens. Ne velti vīndari bieži tiek salīdzināti ar māksliniekiem, un viss darināšanas process tiek saukts par mākslu.

Vasarā Vatikānā pie pāvesta Benedikta XVI audiencē viesojās Austrālijas premjerministrs un uzdāvināja sešas pudeles viena no labākajiem šīs valsts deserta vīniem Bortoli Noble One. Pirms gada, kad pāvests viesojās Austrālijā, kāds esot ievērojis, ka pāvests ar labpatiku izbauda mazu glāzīti šī vīna. Vai tas tā bija vai ne, neviens tagad precīzi nepateiks, taču, pasniedzot šo vīnu pāvestam, Austrālijas premjerministrs esot teicis: «Šis ir salds vīns, un mēs vēlamies, lai jūs tāpat domātu arī par mums.» Man prieks, ka jau vairākus gadus Bortoli Noble One ir sastopams arī Latvijā un mums, tāpat kā pāvestam, ir iespējams nobaudīt šo silto Austrālijas sauli pudelē. Tam ir spēcīga, nedaudz medus šūnām raksturīga smarža, kurā var sajust arī mandeles, apelsīnus, mandarīnus. Nelielās augļu nots iespaidā, kas vīnam piedod skābumu, aromātā tas ir viegls, bet garšā parādās pat kaut kas no sarkanvīna. Ja kāds jums ir teicis, ka viņam negaršo deserta vīni, viņš vienkārši nav dzēris labu deserta vīnu. Kvalitātes ziņā Noble One droši var konkurēt ar labākajiem Eiropas deserta vīniem, savukārt cenas ziņā tas varētu būt daudz izdevīgāks pirkums.

Vīna unikālo auru veiksmīgi izmanto arī daudzi ar šo biznesu tiešā veidā nesaistīti uzņēmumi. Daudzi būs ievērojoši, ka dažus noteiktus dzērienus iespējams nopirkt tikai lidostu Tax free zonās. Parasto veikalu plauktos tie nemaz neparādās. Nesen, braucot ar prāmi uz Stokholmu, ievēroju, ka arī Tallink piedāvā iegādāties īpašos kuģa vīnus. Lai to uzsvērtu, šiem vīniem ir arī sava etiķete, kas parāda tā īpašo saistību ar Tallink.

Mana izvēle krita uz Tallink ship's wine Kiwi Cuvᅢᄅe Sauvignon Blanc 2008. Tas bija impulsīvs pirkums, un, pērkot šo vīnu, es biju pārliecināts, ka tas nāk no Jaunzēlandes. Tomēr, kā vēlāk izrādījās, tas ir ražots Francijā, Luāras ielejā. Par spīti tam, vīna garša bija tipiski jaunzēlandiska - mutē burtiski eksplodēja spēcīgas, kraukšķīgas ērkšķogas, greipfrūti un, kā jau vēsta nosaukums, - arī kivi.

Šī ideja nav jauna, un vīnus ar savu nosaukumu tirgo arī daudzas lielveikalu ķēdes Eiropā. Domāju, ka pienāks laiks, kad arī mūsu veikalos parādīsies vīni ar Latvijā sastopamo lielveikalu zīmoliem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko