Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Zinātnieki secina, ka zirnekļcilvēks dabā nevarētu eksistēt

Cilvēks, kurš kā zirneklis varētu pārvietoties pa sienām, dabā nevarētu eksistēt, šonedēļ publicētā pētījumā paziņojuši Kembridžas Universitātes zooloģijas nodaļas pētnieki. 

Lai gan zinātnieki apzinās, ka sarūgtina daudzus supervaroņa Zirnekļcilvēka fanus, viņi aprēķinājuši, ka, pat ja cilvēkam uz rokām un pēdām būtu tādi paši mikro matiņi kā zirneklim vai kāda cita saistviela, kas ļautu "pielipt" pie sienas, cilvēks tik un tā nevarētu pārvietoties pa sienām. Skaidrojums ir visai vienkāršs - cilvēks ir pārāk liels, vēsta portāls The Verge.  

Zoologi, pētot dzīvās būtnes, kas spēj rāpties pa sienām, kā zirnekļus un dažu sugu ķirzakas, aprēķinājuši, ka organismam kļūstot lielākam un smagākam proporcionāli pieaug arī apjoms, cik daudz no ķermeņa būtu "jāpielipina" pie sienas.

Secinājums ir, ka cilvēkam, lai turētos pie sienas, vajag pie tās "pielipt" ar vismaz 40% no visas ķermeņa virsmas, kas, protams, apgrūtinātu pārvietošanos. Savukārt piemēram, skudrai vajag tikai 0.09%. Lielākais dzīvnieks, kas spēj pārvietoties pa sienām ir gekons un tam nepieciešami 4,3% ķermeņa virsmas, lai izveidotu saskari ar sienu.  

Tiesa gan zinātnieki aplūkoja tikai dabiski iegūtās saistvielas un līdzekļus, viņi neizslēdz, ka nākotnē cilvēki varētu radīt tehniskus līdzekļus, kas ļautu pārvietoties pa sienām. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Šokolādīgi saldie

Šokolādes un kafijas deserti piemēroti aukstās un vējainās pavasara dienās.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko