Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +24 °C
Daļēji apmācies
Otrdiena, 18. jūnijs
Madis, Alberts

Būs jāinformē sīkāk

Kas turpmāk jānorāda sludinājumos par istabas dzīvniekiem.

Valdība šonedēļ akceptēja Zemkopības ministrijas (ZM) sagatavotos noteikumus par mājas (istabas) dzīvnieka atsavināšanu, nosakot, kāda informācija, sākot no 1. jūlija, būs obligāti jānorāda sludinājumā, kurā piedāvā, piemēram, pārdot vai dāvināt suni, kaķi un mājas jeb istabas sesku. Ministrijā norāda, ka šādi nosacījumi nepieciešami, lai uzlabotu mājas dzīvnieku labturību un aizsardzību to atsavināšanas laikā, nodrošinātu dzīvnieku izsekojamību, lai aizsargātu potenciālos dzīvnieku pircējus un mazinātu ēnu ekonomiku dzīvnieku tirdzniecībā valstī.

Noteikumi paredz minimālo vecumu, kādā mājas (istabas) dzīvnieku var atsavināt. Piemēram, suni var atsavināt ne ātrāk kā no astoņu nedēļu vecuma, bet kaķi – ne ātrāk kā pēc 12 nedēļu vecuma sasniegšanas. Noteiktas arī prasības, ka nedrīkst atsavināt dzīvnieku ar ektoparazītiem, kā arī noteiktas papildu prasības mājas (istabas) dzīvnieku ar hroniskām slimībām, kroplībām vai patoloģijām atsavināšanai. Šādos gadījumos nākamais dzīvnieka īpašnieks rakstveidā jāinformē par dzīvnieka veselības stāvokli.

Dzīvnieks atsavināms citam īpašniekam, to nododot kopā ar dokumentiem, piemēram, suni vai kaķi nodod kopā ar mājas (istabas) dzīvnieka pasi vai dažos gadījumos – ar vakcinācijas apliecību. Atsevišķos gadījumos, atsavinot dzīvnieku, ir nepieciešama praktizējoša veterinārārsta izsniegta izziņa par dzīvnieka veselības stāvokli, piemēram, atsavinot dzīvnieku specializētai tirdzniecības vietai. ZM atgādina, ka pircēja interesēs ir iegādāties dzīvnieku, noformējot dokumentu, kas apliecina dzīvnieka atsavināšanas faktu, – tas var būt pirkšanas un pārdošanas līgums, kvīts, čeks, adopcijas līgums vai cits darījuma dokuments.

Sludinājumā par suņa, kaķa vai mājas (istabas) seska piedāvāšanu atsavināšanai turpmāk obligāti būs jāsniedz informācija par:

1) dzīvnieka dzimšanas datumu vai vecumu;

2) dzīvnieka šķirni, kuru drīkst norādīt tikai tiem dzīvniekiem, kuru ciltsrakstus izdevusi Lauksaimniecības datu centrā reģistrēta šķirnes mājas (istabas) dzīvnieku audzētāju organizācija, norādot arī tās nosaukumu un tās sastāvā esošās audzētavas vai audzētāja nosaukumu un dzīvnieka ciltsrakstu numuru; pārējiem dzīvniekiem norāda, ka mājas (istabas) dzīvnieks ir bezšķirnes;

3) dzīvnieka izcelsmes valsti;

4) dzīvnieka veselības stāvokli – jānorāda īsa informācija par mājas (istabas) dzīvnieka hroniskajām slimībām, kroplībām vai patoloģijām, ja tādas ir;

5) dzīvnieka mikroshēmas numuru.

Sludinājumu ir atļauts izvietot, arī pirms dzīvnieks ir sasniedzis atsavināšanas vecumu. Šajā gadījumā jānorāda datums, no kura būs iespējams atsavināt attiecīgo mājas (istabas) dzīvnieku, un dzīvnieka mikroshēmas numura un ciltsrakstu numura vietā jānorāda tā mātes mikroshēmas numurs un ciltsrakstu numurs.
 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko