Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +26 °C
Skaidrs
Svētdiena, 30. jūnijs
Tālivaldis, Mareks

Jaunas normas labturībai

Valdība šonedēļ apstiprinājusi Zemkopības ministrijas sagatavotos jaunos mājas (istabas) dzīvnieku labturības un aizsardzības noteikumus.

Tie nosaka, ka turpmāk suni drīkstēs turēt ārpus telpām, ja tas pēc genotipa vai fenotipa ir piemērots turēšanai āra apstākļos, nekaitējot suņa veselībai un labsajūtai. Dzīvnieku aizsardzības likuma redakcija, kas stāsies spēkā 1. jūlijā, aizliedz suni turēt piesietu, izņemot mājas (istabas) dzīvnieku labturību un aizsardzību regulējošos normatīvajos aktos minētos gadījumus. Tomēr aizliegums suni turēt piesietu nav attiecināms uz suņiem, kuri dzimuši līdz 2023.  gada 31.  augustam. Mainoties īpašniekam vai suņa turētājam, būs jānodrošina, lai suns, kurš dzimis līdz šim datumam un savas dzīves laikā nav turēts piesiets, arī turpmāk tiktu turēts nepiesiets. Suni atļauts piesiet sacensībās, medībās, izstādēs vai vietās, kurās viņu izmanto darbam. Suni drīkst piesiet arī pēc praktizējoša veterinārārsta norādījumiem atbilstoši suņa veselības stāvoklim, lai īslaicīgi fiksētu, klātesot saimniekam.

Noteikumi nosaka minimālo pieļaujamo platību voljēram vai citam ierobežotam laukumam. Turot suni voljērā, īpašniekam ir jānodrošina apstākļi dzīvnieka barošanai, dzirdināšanai, fiziskām aktivitātēm un socializācijai. 

Sunim, ko tur iekštelpās, telpu videi jābūt pazīstamai, un sunim jābūt socializētam. Sunim arī jānodrošina gan brīva pārvietošanās turēšanas vietā, gan minimālā uzturēšanās platība.

Noteikumi nosaka prasības arī kaķu turēšanai un kritērijus, kas jānodrošina, lai kaķis (vecāks par sešiem mēnešiem) var brīvi uzturēties ārpus tā īpašnieka vai turētāja lietošanā esošās teritorijas. Šādam kaķim ir jābūt sterilizētam, apzīmētam ar mikroshēmu un reģistrētam. Apzīmētiem ar mikroshēmu un reģistrētiem jābūt arī suņiem, kaķiem un mājas seskiem, kas piedalās izstādēs. Noteikumi nosaka arī citus kritērijus dalībai izstādēs. Tāpat noteikumi nosaka prasības dzīvnieku turēšanas vietām, dzīvnieku barošanai, dzirdināšanai, fiziskajām aktivitātēm un pārvadāšanai.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ķiršu laiks

Trīs receptes ar sulīgiem Latvijas dārzu ķiršiem.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko