Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +24 °C
Daļēji apmācies
Otrdiena, 18. jūnijs
Madis, Alberts

Minču aizraujošā dzīve

Vai ir kaut kas, ko par kaķiem nezināt? Visdrīzāk ir, un pat visai interesanti fakti.

Reti kurš vēl cits mājdzīvnieks cilvēkam liekas tikpat noslēpumains un vienlaikus pievilcīgs kā kaķis. Savas personības apzināšanās, īpatnēja un pašcieņas pilna uzvedība, efektīgs izskats – tas viss kaķus padarījis par ļoti populāriem mājas mīluļiem un ne pirmo gadsimtu un pat gadu tūkstoti. Varētu šķist, ka tik ilgā cilvēka un kaķa kopdzīvē viss par graciozajiem četrkājaiņiem ir jau labi zināms, tomēr, kā raksta Purina.co.uk, vēl aizvien ir daudz interesantu, pārsteidzošu un izklaidējošu faktu, par kuriem daudziem kaķu saimniekiem varētu būt pirmā dzirdēšana. Ieskatīsimies dažos no šādiem faktiem.

Senākais atrastais

Parasti uzskata, ka kaķi domesticēja senie ēģiptieši. Bet vai zinājāt, ka 2004. gadā franču arheologi Kipras teritorijā atklāja kaķa apbedījumu, kas ir 9500 gadu sens? Tas liecina, ka kaķa mājdzīvnieka statuss ir ar vēsturi, kas ietiecas vēl par aptuveni 4000 gadiem senākā pagātnē nekā Senās Ēģiptes hronoloģiskais laika rāmis.

Tikmēr, runājot par senajiem ēģiptiešiem un viņu paradumiem, zināms, ka ģimene, sērojot par savu mūžībā aizgājušo mājas kaķi, mēdza noskūt uzacis.

Dzīvi noguļ

Ja jums liekas, ka kaķis to vien dara kā guļ, snauž un gulšņā, tad nebūsiet savos novērojumos daudz kļūdījušies. Pētnieki noskaidrojuši, ka 70% no savas dzīves kaķi pavada guļot. Katru dienu tās ir 13–16 stundas.

Atbildīgā amatā

Izrādās, ruds kaķis, vārdā Stabss, 20 gadu garumā (no 1997. gada līdz 2017. gadam) bija goda mēra amatā Aļaskas štata Talketnas mazpilsētā ASV. Viņš pat piedzīvoja vairākas neapstrīdētas vēlēšanas, un, lai gan astainim nebija nekādas likumdošanas varas, viņu mīlēja gan vietējie, gan tūristi. Stabsam bijis paradums katru pēcpusdienu ierasties mājām blakus esošajā restorānā un no vīna vai margaritas glāzes padzerties ūdeni, kas sajaukts ar kaķumētru.

Garākais

Mājas kaķi parasti neizceļas ar milzu izmēriem, taču pasaulē garākā kaķa rekords piederējis kādam meinkūnam, vārdā Stjūijs, kura garums fiksēts 48,5 collas (123,19 centimetru).

Bagātākais

Ginesa rekordu grāmata vēsta, ka starp kaķiem ir noteikts arī bagātākais indivīds. Šis tituls pieder Blekijam, kurš pēc saimnieka – miljonāra – nāves oficiāli ieguva septiņus miljonus mārciņu. Kaķa īpašnieks atteicās iekļaut savā testamentā ģimeni, tā vietā visu novēlot savam spalvainajam mīlulim.

Kustību īpatnības

Kaķi pārvietojas, vispirms uz priekšu liekot abas labās ķepas (priekšējo, pakaļējo) un pēc tam – abas kreisās. Tādējādi viņi uzreiz virza uz priekšu pusi ķermeņa. Dzīvnieku pasaulē šāda soļu speršanas secība nebūt nav ļoti izplatīta – šādi staigā vēl tikai kamieļi un žirafes.
Tāpat ir interesanti, ka kaķiem viena no priekšķepām var būt dominējoša, un ar to viņi operē biežāk. Daži pētījumi rāda, ka kaķenēm tā lielākoties ir labā, bet runčiem – kreisā priekšķepa.

Kaķu durvju izgudrotājs

Lai gan viņu visplašāk pazīst kā gravitācijas likuma izskaidrotāju un mūsdienu fizikas pamatlicēju, XVII gs. angļu zinātnieks Īzaks Ņūtons bija tas, kurš izgudroja kaķiem paredzētās durtiņas lielajās māju durvīs. HowStuffWorks.com raksta – ierosme nākusi no tā, ka laikā, kad zinātnieks strādājis pie saviem eksperimentiem Kembridžas Universitātē, viņa kaķi regulāri traucējuši, skrāpējoties pie durvīm un prasoties te iekšā, te ārā. Pasaucis Kembridžas galdnieku, Ņūtons viņam licis izzāģēt durvīs divus caurumus – vienu savai kaķenei, otru tās kaķēniem. Tie attiecīgajā universitātes ēkā esot redzami joprojām.

Kaķis kosmosā

Biežāk ir dzirdēts par suņiem un pērtiķiem, ko cilvēki izzinošos nolūkos savulaik nosūtījuši kosmiskā lidojumā, taču arī starp kaķiem ir savs astronauts. 1963. gada 18. oktobrī kaķene Feliseta jeb "Astrokaķis" kļuva par pirmo un vienīgo minci, kas pabijis Visumā.

Tīģeru radinieki

Izpētīts, ka mājas kaķu ģenētiskais izskats 95,6% apmērā atbilst tīģera ārienei. Tāpat kaķim piemīt daudzi tīģerim raksturīgi uzvedības elementi, piemēram, teritorijas marķēšana ar smaržu un urīnu, medījuma izsekošana un uzbrukšana tam u. c.

Ātrs!

Šķiet neticami, bet parasts mājas kaķis var būt teju zibenīgs radījums – lielākais skriešanas ātrums, kas fiksēts kaķa izpildījumā, ir līdz pat 48 kilometriem stundā.

Ilgmūžīgākais

Vecākais pasaulē zināmais kaķis Creme Puff nodzīvoja 38 gadus un trīs dienas, līdz devās uz citiem medību laukiem. Interesanti, ka viņa saimniekam Džeikam Perijam pirms tam piederēja runcis, kas bija iepriekšējais vecuma rekordists pasaulē – Opis Rekss Allens nodzīvoja 34 gadus garu mūžu.

Skaļākais

Vairums kaķu murrā apmēram 25 decibelu skaļumā, savukārt Lielbritānijā dzīvojošam kaķim Merlinam pieder šī brīža rekords mājas kaķa skaļākajā murrāšanā – viņš to dara 67,8 decibelu skaļumā, un tas pielīdzināms dušas trokšņa intensitātei.

Ausu spēks

Kaķiem katrā ausī ir veseli 32 muskuļi, kas palīdz šiem dzīvniekiem kustināt ausis 180 grādu amplitūdā un pagriezt tās tā, lai precīzi iestatītu konkrēta trokšņa virzienā.

Esam līdzīgi

Ja salīdzina suni, kaķi un cilvēku, izrādās, ka kaķa smadzenes kaut kādā ziņā ir līdzīgākas cilvēka smadzenēm nekā suņa «pelēkās šūnas». Cilvēkiem un kaķiem smadzenēs ir identiski emociju reģioni.

Mainīgais kažoks

Kaķi var mainīt kažoka krāsu – nu, vismaz Siāmas šķirnes kaķi. Tas, vai siāmiešu kaķēnu kažoks iekrāsojas blonds vai brūns, ir atkarīgs no viņu ķermeņa temperatūras. Siāmas kaķiem ir albīna gēni, kas darbojas tad, kad ķermeņa temperatūra ir 36 °C.

Unikāls deguns

Līdzīgi kā ikvienam cilvēkam ir unikāli pirkstu nospiedumi, tāpat ikvienam kaķim ir savs unikāls purngals. Kaķa deguns veidojas no unikāla līniju raksta, kas ļoti atgādina līnijas cilvēka pirkstu spilventiņos.

Piemineklis medniekam

Skotijā atrodas piemineklis Tower of Towser, kas savulaik ticis uzstādīts par piemiņu kaķim, vārdā Tausers. Šis mincis izcēlies ar peļu ķeršanas prasmēm un sava mūža laikā, kā runā, nomedījis vairāk nekā 30 000 peļu.

Muzikālas būtnes

Tāpat kā putni, arī kaķi spēj izdot daudz un dažādas skaņas. Kaķu arsenālā ir ap 100 atšķirīgu skaņu, kamēr suņu spējas aprobežojas tikai ar 10 skaņām.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko