Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Suņa riešana un paklausība

Lasītājs jautā: vai un kā sunim – divus gadus vecam špicam – var iemācīt neriet? It kā jau riešana un skaļa uzvedība špicam esot raksturīga, tomēr mūsējais līdz šim bija ļoti kluss…

Ir būtiski apzināties riešanas cēloni, lai precīzi varētu noteikt, kā riešanu izskaust. Kādās situācijās suns rej? Vai uz trokšņiem? Vai uz suņiem, cilvēkiem? Apzinoties, kas ir riešanas cēlonis, ir jāstrādā uz suņa asociācijas mainīšanu pret konkrēto kairinātāju, kā arī kopumā jāmāca sunim miera koncepts, jo īpaši attiecīgajās situācijās. Tas nozīmē, ka ir jāorganizē un jāmāca sunim miers ap konkrētajiem kairinātājiem: no distances vērojot, dodot sunim nomierinošas aktivitātes – ostīšanos, graušanu, mentālas un fiziskas aktivitātes. Vislabāk šo jautājumu būtu risināt ar suņu uzvedības speciālista palīdzību, lai precīzi noteiktu cēloņus un konkrētajam sunim nepieciešamo apmācības shēmu.

Suns komandu "pie manis" mājās izpilda perfekti. Taču, tiklīdz ejam staigāt vai, nedod Dievs, suns ticis ārā patstāvīgi, bez saimnieka atļaujas, viņš neklausa nevienai komandai. Vai panākt paklausību varētu palīdzēt suņu dresūras siksna ar vibrācijas funkciju vai elektroimpulsu? Ko par šādām siksnām domājat, kā tās vērtējat? Vai tās sunim var arī kaitēt?

Suņa paklausību vislabāk var panākt, regulāri organizējot treniņus ar suni ne tikai mājās, bet arī pastaigu ietvaros visdažādākajās lokācijās. Ja saimnieks nav nostiprinājis veiksmīgas piesaistes attiecības ar suni, kā arī nav mācījis suni regulāri, stiprinot caur treniņiem un spēlēm savstarpējo sadarbību, tad jā – suns neklausīs, jo neredz tam jēgu un nemaz nezina, ka būtu jāsadarbojas un konkrētajās situācijās jāatsaucas saimniekam.

Dresūras siksnu izmantošanu kā apmācību palīgierīci noteikti neatbalstu. Tas tikai norāda uz to, ka saimnieks nav gatavs strādāt un ieguldīt laiku suņa apmācībā un attiecību nostiprināšanā, kā arī, iespējams, nemaz nezina, kā pareizi saprast un apmācīt suni. Suns, kuram ir nodrošinātas viņa dabiskās pamatvajadzības (pastaigas, spēles, mentālās aktivitātes, kopā būšana ar saimnieku, apmācība, kas motivē suni uz vēlamās uzvedības izdošanos), nevēlēsies bēgt projām no mājām un, ja būs pietiekami regulāri trenēts, pavisam noteikti atsauksies saimnieka komandām.

Šādos gadījumos, kā minēts lasītāja jautājumā, es ieteiktu pieteikties un uzsākt regulāru apmācību treniņus ar suni pie kāda apmācību trenera, kurš pastāstīs un parādīs, kā praktiski strādāt ar suni, mācot viņam sadarbību ar saimnieku uz motivāciju balstītā pieejā. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Šokolādīgi saldie

Šokolādes un kafijas deserti piemēroti aukstās un vējainās pavasara dienās.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko