Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Kafijas un piena putu dzēriens

Tipiska diena Itālijā sākas un nereti arī beidzas ar kafiju. Tās gatavošana un baudīšana ir viena no nācijas identitātes zīmēm.

Itālijā neviens par kafiju nesauks uz maltām pupiņām uzlietu karstu ūdeni. Visiecienītākā Itālijā ir espresso – šo ļoti stipro kafijas veidu, 30 ml piķa melnas kafijas, itāļi vienkārši sauc par kafiju un izdzer to vienā rāvienā – malkā.

Papildinot espresso kafiju ar dažādiem piena daudzumiem un piena putām, tiek iegūti vairāki citi kafijas dzērieni. Viens no tiem ir kapučīno.

Kafijas dzērienu kapučīno (cappuccino – itāļu val.) radīja kapucīnu mūki. Viņi mēdza dzert kafiju ar siltu pienu. Uzsildot piens parasti uzputojās, un siltās putas kļuva par šī dzēriena "rozīnīti". Siltais smaržīgais dzēriens baltajās piena putās, neraugoties uz vienkāršo izcelsmi, sniedza baudu cilvēkiem, tāpēc ātri ieguva popularitāti.

Mūsdienās cappuccino gatavo no espresso kafijas un līdz izkusuša saldējuma konsistencei uzputota piena. Savu uzvaras gājienu restorānos un kafejnīcās cappuccino sāka XX gadsimta sākumā, kad parādījās pirmie espresso automāti. Tāds kapučīno, kādu to pazīstam mūsdienās, izveidojās pēc Otrā pasaules kara. Tā pagatavošanā pasaulē valda strikti likumi un standarti, notiek čempionāti, kuros baristas – kafijas dzērienu pagatavošanas speciālisti – sacenšas par labāko kapučīno.

Tradicionālo itāļu kapučīno gatavo, espresso kafijai (30 ml) klāt pielejot 100 ml 60–65 grādu temperatūrā putojot uzsildīta piena. Augstāka temperatūra nedrīkst būt, jo tad piens kļūst rūgts. Ļoti būtiska ir arī iepriekš minētā piena tekstūra izkusušā saldējuma konsistencē – tāds piens neizšķīst kafijā, bet labi ar to saplūst. Dzēriens iegūst divas garšas – piena un kafijas, bet neviena no tām nav dominējoša. Labam kapučīno ir nedaudz kafijaina garša. Ja tā ir pienaina, barista to neuzskata par labu kapučīno.

Savukārt, ja pienu sakuļ pārāk stingrās putās, tās turas virs dzēriena un vispār ar kafiju nesajaucas.

Kapučīno Eiropā parasti pasniedz 150–180 ml krūzītēs, taču dažās kafejnīcās dzēriens var tikt pasniegts arī lielākās krūzēs. Svarīgākais ir saglabāt pareizo espresso un piena proporciju.

Labam kapučīno ļoti svarīgs ir arī vizuālais kritērijs – espresso gredzens gar krūzītes malu un baltu piena putu laukums vidū. Vēl svarīgi zināt – jo treknāks piens (3,2– 3,8%), jo saldāks būs kapučīno. Itālijā kapučīno dzer dienas pirmajā pusē – līdz 12. Tas ir barojošs rīta dzēriens, baudāms kopā ar kanēļa vai kādu citu smalkmaizīti. Likt vai nelikt cukuru pie kapučīno – tā ir gaumes lieta. Sātīgām latviešu zemnieku brokastīm nepiestāv kapučīno.

Kā pagatavot mājās? Ja mājās nav speciālā kafijas automāta, pareizu kapučīno pagatavot nav iespējams. Tomēr arī mājās var gatavot kapučīno. Gatavojiet savu ierasto kafiju, tikai 'īsāku' nekā parasti un klāt pielejiet ar putotāju uzputotu pienu. Virtuves piederumu veikalos nopērkami arī lēti, speciāli kapučīno piena gatavošanai paredzēti putotāji. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko