Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Lūdz valdībai piešķirt naudas balvu pasaules labākā vīnziņa balvu ieguvušajam Tomsonam

Latvijas vīnziņu asociācija vērsusies pie valdības ar lūgumu pasaules čempionam vīnzinībās Raimondam Tomsonam piešķirt naudas balvu.

Par Vīnziņu olimpisko spēļu jeb reizi trijos gados Association de la Sommellerie Internationale (ASI) rīkotā pasaules someljēru čempionāta uzvarētāju kļuvis latvietis Raimonds Tomsons. Čempionātā, kurā ierasti dominē gastronomijas lielvalstis ar izkoptu restorānu un vīna baudīšanas kultūru un vēsturi, Baltijas valstu pārstāvis triumfē pirmoreiz.

Latvijas vīnziņu asociācija ir pārliecināta, ka Tomsona vēsturiskais panākums viesmīlības, vīna un restorānu nozares attīstībai dos nozīmīgu grūdienu, Latviju uz visiem laikiem iezīmējot pasaules vīna kartē. Ar lūgumu piešķirt naudas balvu par izciliem sasniegumiem un ieguldījumu valsts popularizēšanā, Latvijas vīnziņu asociācija griezusies Ministru kabinetā, Ekonomikas, Kultūras un Izglītības ministrijās.

Parīzes La Défense arēnā notikušajā Association de la Sommellerie Internationale (ASI) jeb Pasaules vīnziņu asociācijas rīkotajā pasaules labākā vīnziņa konkursa finālā 12. februārī triumfēja Latvijas pārstāvis Raimonds Tomsons.

Konkursā, kurš norisinās kopš 1969. gada, 68 dalībniekus no 65 valstīm četru dienu garumā padziļināti testēja pasaules atzītāko profesionāļu žūrija, liekot kandidātiem demonstrēt gan teorētiskās zināšanas vīna darīšanas, vīna ģeogrāfijas, vēstures, kultūras un baudīšanas jomās, gan praktiskās iemaņas, ar “aklajām” degustācijām un āķīgiem uzdevumiem testējot konkursantu sagatavotību žūrijas un šovu alkstošas publikas priekšā.

Vairāk nekā 4000 nozares profesionāļu priekšā konkurss noslēdzās ar Ninas Jensenas (Dānija), Rīza Čo (Ķīna) un Tomsona iekļūšanu finālā, kurā labākais izrādījās latvietis, pirmoreiz vēsturē Latvijai izcīnot tik augsta ranga panākumu viesmīlībā - pasaules vīnziņu čempiona titulu.

“Pēc vairāk nekā 30 gadiem atgriežoties Parīzē, konkurss jau no pirmās norises dienas pārsteidza Francijas viesmīlību, augstākā līmeņa gastronomiju, kā arī izaicinošu konkursa programmu. Kā labāko sevi pierādīja Raimonds Tomsons no Latvijas - lepojamies ar Raimonda Tomsona uzvaru un nešaubāmies, ka viņa uzvara būs iedvesmas avots visai globālajai vīnziņu kopienai,” norāda ASI prezidents Viljams Vouters.

“Raimonda Tomsona vēsturiskā uzvara Latviju pilnīgi oficiāli ieceļ vīna lielvalstu, kā, piemēram, Francijas, Itālijas, Spānijas un Skandināvijas valstu, kas ierasti dominē vīnziņu čempionātos un mišelina ceļvežos, statusā. Esam pārliecināti, ka pasaules čempiona tituls Latvijas viesmīlības un vīnzinības nozarei var dot vēl nozīmīgāku attīstības grūdienu, kā rudenī ilgi gaidītās Michelin zvaigznes. Jau tagad ar asociācijas kolēģiem strādājam, lai, piemēram, nākotnē Pasaules vīnziņu čempionāts norisinātos Latvijā!” piebilst Latvijas Vīnziņu asociācijas prezidents Jānis Kaļķis.

Latvijas Vīnziņu asociācija griezusies Ministru kabinetā, Ekonomikas, Kultūras un Izglītības un zinātnes ministrijās ar lūgumu pasaules čempionam piešķirt naudas balvu par izciliem sasniegumiem un ieguldījumu valsts popularizēšanā. Līdzīgi kā vadošo Latvijas sportistu un kultūras jomas pārstāvju panākumi globālos starptautiskos forumos, Tomsona panākums guvis plašu atspoguļojumu ārvalstu masu medijos.

Latvijas Vīnziņu asociācija uzskata, ka naudas balva būtu neatsverams stimuls turpināt darbu ar Latvijas vietas nostiprināšanu pasaules gardēdības un vīna kultūras kartē, un, ka pirmais solis mērķa sasniegšanā būtu starts ASI konkursā par tiesībām Rīgā organizēt Pasaules vīnziņu čempionātu.

2023. gada ASI Pasaules vīnziņu asociācijas pasaules čempiona titula ieguvējs Tomsons ir arī 2017. gada Eiropas vīnziņu čempiona titula ieguvējs. Raimonds ir restorāna Barents, viena no vadošajiem Baltijas restorāniem, vīnzinis un Barents Wine Collectors vīnu programmas vadītājs. Iepriekš ilgstoši darbojies restorānā Vincents, un Pasaules vīnziņu čempionātā Beļģijā 2019. gadā ieguvis augsto 3. vietu. Bijis Latvijas Vīnziņu asociācijas prezidents, trīskārtējs Latvijas un Baltijas vīnziņu čempionāta uzvarētājs, 2011. gadā uzvarējis prestižajā Eiropas vīnziņu konkursā Sommelier Trophee de Champagne. Konkursa Latvijas Gada vīns žūrijas loceklis kopš 2014.gada. Augstāko WSET vīnzinību diplomu ieguvis Austrijas Vīna akadēmijā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zirnis joko - 28.03.2024

Fitnesa aproces ir tas pats, kas tamagoči, tikai šajā gadījumā tas dumjais dzīvnieks, kuram tu mēģini neļaut nomirt, esi tu pats.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko