Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Trifeles, āda un ķirši

Šajā reizē pabeigšu savu stāstu par tipiskākajiem vīna aromātiem. Daži no tiem asociējas pat ar ādas, piparu un tabakas aromātiem.

Pipari

Piparu aromāts piemīt gandrīz visiem pasaules izcilākajiem sarkanvīniem. Buķetē šī smarža parasti parādās ļoti atturīgā veidā – tā nav asa, kā varētu domāt.

Kopā ar augļu aromātu veidojas harmoniska, delikāta smarža, kas neuzbāzīgi akcentē piparu notis un piešķir garšai pikantu niansi.

Persiki

Aromātiskie persiki ar zīdaini maigo miziņu sākotnēji auga Ķīnā. Vīnā šī graciozā smarža ir tipiska viegliem vīniem, lielākoties baltvīniem. Persiku aromāts galvenokārt jaušams rīslingā un dažos šampaniešos, to bieži pavada vijolīšu smaržas nianse.

Rožūdens

Rožūdeni iegūst, destilējot rožu eļļu. Rezultātā rodas caurspīdīgs šķidrums ar intensīvu smaržu. To tradicionāli izmanto Tuvajos Austrumos kā aromatizējošu piedevu cepumiem un saldumiem. Rožūdeni var nopirkt aptiekās un delikatešu veikalos. Rožu aromāts īpaši izpaužas vīniem ar ziedu buķeti, piemēram, Traminer, Gewürztraminer, Grauburgunder, Muskateller.

Jāņogas

Viegli skābenā jāņogu garša piešķir vīnam svaigumu un izsmalcinātu spridzīgumu. Šis aromāts īpaši jūtams visos vīnos ar atbilstošu skābes struktūru.

Upenes

Vīna valodā upeņu smaržu ierindo pie klasiskajiem vīna aromātiem. Ar upeņu aromātu raksturo dabisku augļu garšas koncentrāciju vīnā. Siltais upeņu aromāts ir jaušams gandrīz visos Pinot Noir vīnos no Burgundijas, tāpat arī smalku nianšu veidā dažos Cabernet Sauvignon un Shiraz no Jaunās Pasaules.

Tabaka

Tabakas aromāts visdažādākajās niansēs – no svaigas tabakas lapām līdz pat sagrieztas tabakas smaržai – sastopams lielākoties pavecos sarkanvīnos, kas darīti ozolkoka mucās.

Trifeles

Trifeļu aromāts vīnos parādās reti, taču šī aromāta izplatības spektrs ir jūtams no svaiga Luāras ielejas Sauvignon Blanc līdz nobriedušam Cabernet Sauvignon no Bordo.

Vaniļa

Vaniļa ir orhideju dzimtas augs, kura dzimtene ir Meksika. Galvenā vaniļas smarža ir skaidri uztverama pat pavisam mazā koncentrācijā. Tipiskais vaniļas aromāts parādās galvenokārt tiem vīniem – gan baltajiem, gan sarkanajiem –, kas izturēti jaunās ozolkoka mucās.

Vijolītes

Ēdamās vijolīšu ziedlapiņas izmanto, galvenokārt lai aromatizētu salātus. No nomizotas vijolīšu saknes iegūst ekstraktu, kas labi sader ar saldējumu, saldumiem un konditorejas izstrādājumiem. Aromātiskā vijolīšu smarža ir skaidri jaušama jaunos sarkanvīnos, piemēram, Beaujolais Primeur. Šī nots var parādīties arī jaunu, aromātisku baltvīnu buķetē.

Kanēlis

Kanēlis ir kaltēta kanēļkoka miza. Šis koks aug Šrilankā un Ķīnā. Viegli saldenais, maigais aromāts ar austrumniecisko noti bieži parādās vīniem, kas izturēti koka mucās. Kanēļa aromāts piemīt Merlot vīniem no Bordo reģiona vai Shiraz no Austrālijas, kā arī izturētiem Sauternes, Tokay Pinot Gris un, protams, Gewürztraminer.

Citrons

Šis citrusauglis parasti asociējas ar skābu garšu. Citrona izteiksmīgais aromāts ir raksturīgs svaigu, spridzīgu Vācijas un Elzasas rīslingu buķetei, kā arī Sauvignon vīniem no Francijas un Jaunās Pasaules.

Zemenes

Visā pasaulē sastopamas divas zemeņu nianses – svaigu ogu smarža raksturīga lielākoties jauniem sarkanvīniem, turpretī gatavāku ogu aromāts, kas atgādina arī zemeņu ievārījumu, piemīt vecākiem kompleksiem sarkanvīniem. Zemeņu aromāts parādās arī baltvīniem ar izteiktu augļu garšu.

Medus melone

Izteiksmīgā medus melones smarža skaidri jaušama Austrālijas Chardonnay vīnos, kā arī saldajos vīnos.

Ķirši

Vīna aromātos ir jūtami gan saldie, gan skābie ķirši. Jauni sarkanvīni asociējas lielākoties ar sulīgu skābo ķiršu garšu. Turpretim nogatavojušos ķiršu smarža ar nelielu salduma noti biežāk jūtama vecākos sarkanvīnos.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vācu tresterbrands

Visos reģionos, kur audzē vīnogas un dara vīnu, izmanto arī vīnogu spiedpaliekas. Itālijā no tām gatavo grapu, Francijā – marku, bet Vācijā – tresteru (Tresterbrand).

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko