Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Dienas receptes: Amerikāniska maltīte

Pateicības dienas pusdienas nav iedomājamas bez tītara, saldā kartupeļa un ķirbja kūkas.

Ja vien ģimenē nav amerikāņu, mums, latviešiem, Pateicības diena visdrīzāk paliks kā ziņa soctīklos vai televīzijā. Taču slavenākās Pateicības dienas ēdienu receptes varat izmantot tālāk visu decembri, svinot adventi, Ziemassvētkus un Jaungadu.

Ja nu piemājas veikalā nevarat atrast saldos kartupeļus, tad tos varat aizvietot ar kādu muskata vai citu ķirbi ar blīvu mīkstumu.

Par ķirbja pīrāgu der zināt, ka biezenim labāk ķirbi cept cepeškrāsnī, nevis vārīt ūdenī un tad blendēt, jo vārot tam klāt būs lieks ūdens. Tumšā sīrupa vietā var lietot arī gaišo, bet tumšais ir stiprāks un ne tik salds, turklāt piešķir vēl papildu garšu.

Par tītaru – tā vietā varat pildīt arī vistu, pīli vai zosi. Lielākam putnam jāparedz ilgāks cepšanas laiks, to aprēķina šādi – uz katru kilogramu cepeša plāno apmēram 40 minūtes cepeškrāsnī.

Ziemas salāti ar ceptu saldo kartupeli

Sastāvdaļas: 2 saldie kartupeļi, 2 parastie kartupeļi, 2 mazas galda bietes, 1 ķiploka galva, 2 sīpoli, 150 g bulgura vai lēcu, 100 g fetas siera, ½ ēdamk. cukura, 2 ēdamk. ābolu etiķa, šķipsna timiāna, olīveļļa

1. Uzkarsē cepeškrāsni līdz 200 grādiem.

2. Nomizo saldos kartupeļus, parastos kartupeļus un bietes, sagriež palielās daivās. Liek ar cepampapīru izklātā cepešpannā.

3. Pārlej olīveļļu, pārkaisa piparus un sāli un ar rokām apmaisa.

4. Liek cepešpannā arī ķiploka galvu. Cep 40 minūtes, kamēr viss ir mīksts un kraukšķīgs.

5. Kamēr kartupeļi un bietes cepas, novāra bulguru vai lēcas.

6. Sīpolu sagriež smalkās šķēlēs. Cepamajā pannā ielej eļļu, liek iekšā sīpolus un timiānu un viegli apcep, kamēr sīpols mīksts.

7. Pievieno lēcas, etiķi un cukuru un apcep 2 minūtes.

8. Lielā bļodā liek ceptos kartupeļus, bietes un ķiplokus (izlobītus no mizām), lēcu maisījumu un sadrupinātu fetas sieru. Visu apmaisa un pārlej ar olīveļļu, ja nepieciešams. Klāt der jebkurš cepetis.


Ķirbja un pekanriekstu pīrāgs

Sastāvdaļas: 150 g vai 2/3 krūzes sviesta vai margarīna istabas temperatūrā, 200 g vai 1 krūze cukura, 350 g vai 1 3/4 krūzes miltu, 2 olas, 300 g vai 1,5 krūzes pekanriekstu vai valriekstu, 400 g ķirbja (sablendēta), 1 bundža vai ~400 g iebiezinātā piena (nevārīta), 50 g vai 1/4 krūzes tumšā cukursīrupa, 2 tējk. ķirbja pīrāga garšvielu (1,5 tējk. kanēļa, 1/4 tējk. muskatrieksta, 1/4 tējk. ingvera, 1/4 tējk. krustnagliņu), 2 tējk. vaniļas cukura

1. Uzkarsē cepeškrāsni līdz 175 grādiem. Sākumā pārgriež veselu ķirbi uz pusēm, iztīra sēklas un aptuveni 45 minūtes cep cepeškrāsnī ar mizu uz augšu, līdz ķirbis ir mīksts. Pēc tam ņem to ārā no cepeškrāsns, noņem mizu un ar rokas blenderi sablendē, līdz izveidojas tāda kā putra.

2. Liek bļodā cukuru un sviestu un ar mikseri puto aptuveni minūti, līdz masa kļūst viendabīga.

3. Riekstus sakapā mazos gabaliņos. Liek klāt cukura un sviesta masai, tad pievieno miltus un visu sajauc.

4. No šā maisījuma atliek malā aptuveni 200 gramus – to liks pīrāgam virsū. Pārējo maisījumu izklāj uz pannas ar vidēji augstām malām vai kūkas formā (24 vai 26 cm) un ar pirkstiem piespiež. Pašu pannu nav nepieciešams ieziest, jo pīrāga pamatnē ir daudz sviesta. Tad to liek cepeškrāsnī uz 18 minūtēm.

5. Pa to laiku gatavo ķirbja pildījumu. Bļodā sakuļ olas (neatdalot dzeltenumu no baltuma), pievieno jau sablendēto ķirbi, tumšo sīrupu, iebiezināto pienu, vaniļas ekstraktu vai vaniļas cukuru un garšvielas. To visu kārtīgi samaisa kopā.

6. Izņem pamatni no cepeškrāsns, lej iekšā pildījumu. Pārkaisa ar atliktajiem 200 gramiem riekstu maisījuma un cept vēl kādas 30–40 minūtes, līdz, iedurot nazi, tas neapķep.


Tītara cepetis ar kāpostu pildījumu

Sastāvdaļas: 1 tītars vai branga vista, 3 ēdamk. olīveļļas, 1 tējk. svaigi maltu melno piparu, rupjais sāls pārkaisīšanai; pildījumam – 50 g burkānu (tīrais svars), 4 ķiploka daivas, 90 g sīpolu, 120 g rupjmaizes, 200 g skābu kāpostu, 1 rozmarīna zariņš, 1 kanēļa standziņa, 1 ēdamk. rupjā sāls, 0,5 tējk. maltu melno piparu

1. Uzkarsē cepeškrāsni līdz 220 grādiem.

2. Izvēlēto putnu noskalo no iekšpuses un ārpuses un nosusina ar papīra dvieli.

3. Sagatavo pildījumu – mazos gabaliņos sagriež burkānu, smalki sakapā ķiploku un sīpolu, rupjmaizi sagriež gabaliņos. Rozmarīnu sakapā.

4. Visas pildījuma sastāvdaļas liek bļodā, sajauc un pilda putna vēderā. Aizšuj vai aizsprauž ar koka irbuļiem vēderu ciet.

5. Uz cepampannas liek restes un uz tām liek putnu. Uzlej eļļu un iemasē putna ādā. Pēc tam uzber sāli un piparus, arī iemasē. Apgriež putnu otrādi un iemasē eļļu, sāli piparus arī no otras puses.

6. Uzklāj putnam foliju, lai viss būtu nosegts, un liek krāsnī uz pusstundu. Pēc tam cepeškrāsnī samazina temperatūru līdz 180 grādiem un turpina cepšanu atbilstoši putna svaram (uz katru kilogramu 40 minūtes).

7. 10–15 minūtes pirms cepšanas beigām foliju noņem, temperatūru paaugstina līdz 220 grādiem, lai cepeša āda kļūtu kraukšķīga.

8. Izņem no krāsns, 10 minūtes patur, tad pasniedz ar piedevām pēc izvēles – derēs cepti kartupeļi, āboli, dzērveņu vai brūkleņu ievārījums, cepti apelsīni.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko