Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +2 °C
Skaidrs
Trešdiena, 17. aprīlis
Rūdolfs, Viviāna, Rūdis

Ceļvedis piparu pazīšanā

Piparu vēsture ir tikpat sena, cik ilga ir garšvielu tirdzniecības vēsture daudzu gadsimtu garumā. Naudas izteiksmē pipari ir visvairāk tirgotā garšviela pasaulē.

Pipara augam ir smalki zari, sirdsveida formas lapas un mazi ziediņi, kas izveidojas par ogai līdzīgu augli. Pipari aktivizē siekalu dziedzerus un gremošanas traktu.

Augstākās kvalitātes melno piparu krāsa patiesībā ir gaiša. Izmantojot maltus melnos piparus, ņemiet vērā – jo tumšāki ir maltie pipari, jo to sastāvā vairāk miziņu, un tas samazina piparu aromātu.

Melnos piparus iegūst, ievācot nenogatavojušās piparu ogas, kurām liek pāris dienu nostāvēties. Šajā laikā ogas saraujas un kļūst melnas vai tumši brūnas. Pēc tam piparus kaltē. Virtuvē piparu pamatlikums ir šāds – jo agrāk jūs pārkaisāt ēdienu ar pipariem, jo rupjāka maluma dzirnaviņas jāizmanto.

Melnos piparus izmanto kopā ar spēcīgas garšas produktiem – sarkano gaļu, medījumu gaļu, tomātiem, asiem ēdieniem. Neliela šķipsna melno piparu ir ideāla arī pie salātiem, desertiem un augļiem.

Vēl der zināt – melnie pipari padara ēdienu dzidrāku, tāpēc tos izmanto buljoniem, mērcēm, sautējumiem.

Maltos piparus iesaku izmantot ēdiena gatavošanai uz grila vai cepeškrāsnī.

Baltos piparus iegūst, novācot sarkanīgi dzeltenus, gandrīz gatavus piparus. Tie tiek saiņoti maisos un mērcēti tekošā ūdenī, lai atdalītu miziņas. Pēc pāris dienām sēklas tiek nomazgātas un kaltētas. No visiem pipariem tieši baltie satur visvairāk ēterisko eļļu. Tos vislabāk izmantot ēdieniem, kam vajag pastiprināt garšu. Klasiski tos lieto balto mērču garšas uzlabošanai.

Zaļos piparus iegūst no tā paša auga, no kura iegūst baltos un melnos piparus, bet, lai iegūtu zaļos piparus, novāc svaigus, zaļus, nenogatavojušos piparus, pēc tam tos tur vājā vīna etiķa šķīdumā vai saldētavā.

Zaļie pipari ir maigāki, nav tik asi, tomēr to aromāts un garša ir izteiktāka, svaigāka. Zaļos piparus bieži izmanto piparu maisījumos. Zaļie pipari ir ideāli vieglām mērcēm, kas tiek pasniegtas ar vistu, tie piestāv jūras veltēm. Tomēr tos var izmantot arī izteiktākas garšas ēdieniem – cūkgaļai, pīlei, medījumam.

Neskatoties uz savu nosaukumu, rozā pipari nav melno, balto vai zaļo piparu radinieki, bet gan tropiska koka ogas, kuru garša atgādina gatavu brūkleņu garšu. Šie pipari aug galvenokārt divās salās – Reinjonā un Maurīcijā. Šis skaistais, zaļais koks ar lielajiem ziediem tiek uzskatīts par vienu no skaistākajiem kokiem pasaulē.

Aromātiskie rozā pipari ar maigo garšu ir ideāli ēdienu dekorēšanai. Spilgtās krāsas dēļ tos bieži pievieno dažādiem piparu maisījumiem.

Izskata dēļ par pipariem sauc arī smaržīgos piparus. Tomēr arī tie ir pavisam cita auga – miršu dzimtas mūžzaļa krūma – augļi. Tie sevī apvieno kanēļa, krustnagliņu un muskatrieksta garšu un aromātus. Smaržīgos piparus izmanto zupām, koservējumiem, marinādēm. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko