Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +2 °C
Skaidrs
Trešdiena, 17. aprīlis
Rūdolfs, Viviāna, Rūdis

Gardu svētku maltīti!

Ēdieni Ziemassvētku un Jaungada galdam.

Piparkūkas un putna cepeti, ko šoreiz plānoju Ziemassvētku galdam, visticamāk, jau savā dzīvē būsit cepuši ne reizi vien. Šīs receptes ir tikai versija, kā vēl to gatavot. Taču zivi (Jaungada galdā bez tās neiztikt!) sāls garozā, iespējams, neesat mēģinājuši. Lai arī patiesībā cepšana ir vienkārša, tomēr, pirmoreiz to izmēģinot, šī tehnika var mulsināt. Tāpēc vairāk pastāstīšu par šo recepti – piemērotākās šai tehnikai ir zivis, kurām ir stingra gaļas struktūra un maz asaku. Iesaku tilapiju, doradu, jūras asari, līdaku, samu, lasi, foreli. Svētkiem tā var pagatavot stori un sterleti. Sāls noteikti jāsamitrina ar ūdeni – cepoties sāls ap zivi izveido cietu garozu. Zivs tajā atrodas gluži kā kapsulā un saglabā sulīgumu, dabisko garšu un aromātu. Tikai nedrīkst iepriekš zivij tīrīt nost zvīņas, lai ādā neveidojas iegriezumi, kur iesūkties sālij. Un vēderu tai piestūķē pilnu ar zaļumiem un citrusaugļiem.

 

Piparkūkas

Sastāvdaļas: 450 g sviesta, 450 g tumšā sīrupa (vai iesala ekstrakta, vai melases), 450 g tumši brūnā cukura, 1–1,125 kg miltu, 1 ola, 1 tējk. cepamā pulvera, maltas garšvielas – no katras pa 2 tējk. (krustnagliņas, muskatrieksts, ingvera pulveris, koriandrs, kardamons, kanēlis, melnie pipari)

1. Lielā katlā liek visas sastāvdaļas, izņemot miltus. Uz lēnas uguns visu uzvāra un, ļaujot viegli burbuļot, pavāra, kamēr izveidojas sīrupaina masa. 2. Kad masa savārīta, atsevišķi izsijā miltus. 3. Tad verdošajā masā iekuļ divas trešdaļas izsijāto miltu un liek atdzesēties apmēram stundu. 4. Pēc tam pievieno vienu sakultu olu, vienu tējkaroti cepamā pulvera un iemīca atlikušos miltus. 5. Mīca, kamēr apaļa un spīdīga bumba. 6. Liek ledusskapī nogatavoties. 7. Nākamajā rītā mīklu plāni izrullē un izspiež izvēlētās formiņas. 8. Cepeškrāsni uzkarsē līdz 180 grādiem un cep piparkūkas. Tās izcepas ļoti ātri.

 

Pīles cepetis

Sastāvdaļas: 1 liela pīle, 4 āboli, 4 apelsīni, 1 greipfrūts, 3–4 aprikozes (svaigas vai žāvētas) vai 2 persiki, dzērveņu vai citrusaugļu ievārījums pīles pārziešanai, garšaugi pēc izvēles – timiāns, pētersīlis, raudene, lociņi, sāls, pipari pēc garšas; piedevām – kartupeļi, kāļi, burkāni, pastinaki

1. Ābolus nomizo, izņem serdes un sagriež daivās. Aprikozes vai persikus pārgriež uz pusēm, izņem kauliņus. Persikus sagriež daivās. Apelsīnus un greipfrūtu nomizo un sagriež šķēlēs. 2. Visus pildīšanai paredzētos sagatavotos augļus sajauc ar trešdaļu izvēlēto garšvielu. 3. Uzkarsē cepeškrāsni līdz 250 grādiem. 4. Pīli no ārpuses un iekšpuses noskalo ar aukstu ūdeni. Ierīvē to no ārpuses un iekšpuses ar izvēlētajām garšvielām. 5. Piepilda pīles dobumu ar sagatavotajiem augļiem. 6. Cepamtraukā ievieto pīli, atstājot vietu piedevām (kartupeļiem, kāļiem, burkāniem), bet tos vēl neliek cepties reizē ar pīli. Cepamtraukā ielej ūdeni tā, lai būtu piepildīti 3–4 cm no trauka apakšas. 7. Apklāj pīli ar foliju un liek cepties 250 grādos pusstundu, pēc tam karstumu samazina uz 220 grādiem un cep vēl apmēram stundu. 8. Pa to laiku nomizo un sagriež palielos gabalos dārzeņus piedevām. 9. Pēc pusotras stundas noņem foliju, liek traukā kartupeļus, kāļus, pastinakus un burkānus. Pārkaisa dārzeņus ar sāli, pipariem un citām garšvielām, ja vēlas. Ja ūdens iztvaikojis, pielej vēl mazliet, lai dārzeņi peldētu ūdens un tauku maisījumā. 10. Liek atpakaļ cepeškrāsnī un cep visu vēl 40–50 minūtes, līdz dārzeņi un pīle gatava. 11. Pašās beigās pīli pārziež ar ievārījumu un vēlreiz liek cepeškrāsnī uz kādām 10 minūtēm. 12. Pasniedz ar ceptajiem dārzeņiem, dzērveņu vai brūkleņu ievārījumu.

 

Zivs sāls garozā

Sastāvdaļas: 1 liela karpa (der arī lasis, forele, tilapija (apmēram 1 kg zivs pēc iztīrīšanas), 1–1,5 kg rupjais sāls, garšaugi – ķiploki, mandarīna šķēlītes, pētersīļi, puravi, garšvielas – lauru lapas un piparu maisījums

1. Uzkarsē cepeškrāsni līdz 250 grādiem. 2. Izvēlēto zivi nomazgā un pa iespējami mazāku griezumu vēderā izņem iekšas, lai vēlāk cepoties tajā neiekļūtu sāls. Sāls šajā gadījumā nav garšviela, bet tikai garoza. 3. Zivs vēderu piebāž ar garšaugiem un garšvielām tā, lai tie nedaudz līstu ārā. 4. Izvēlas cepampannu, kurā ērti ieguļ vesela zivs. Ieklāj cepampapīru vai foliju. 5. Rupjo sāli samitrina ar ūdeni. 5. Pannā aptuveni 1,5–2 cm biezā kārtā ieklāj mitro sāli, uz tā ar sāniem liek virsū zivi, to pārklāj ar 2 cm biezu sāls kārtu, piespiežot sāli zivij no visām pusēm. Pirms likšanas cepeškrāsnī zivij jābūt pilnībā sāls ieskautai (izņēmums var būt neliela kaulu daļa no galvas). 6. Pārliecinās, ka sāls kārta stingri pieguļ zivij, un liek to cepties iepriekš uzkarsētā cepeškrāsnī 250 grādos 22–25 minūtes. 7. Kad zivs gatava, to izņem no cepeškrāsns un 15 minūtes atpūtina, tad salauž un uzmanīgi noņem sāls garozu, pēc tam novelk ādu ar zvīņām. Pārkaisa ar pipariem. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko