Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Kā mājās pagatavot humosu

Humoss ir viens no Vidējo un Tuvo Austrumu garšīgākajiem ēdieniem. Ne gluži ēdieniem – šajā reģionā to lieto, tāpat kā mēs lietojam majonēzi, – pie visa. Reģionā vēl joprojām nespēj vienoties, vai humosa izgudrotāji ir Ēģiptes arābi vai tomēr ebreji, kas pirmie samala turku zirņus kopā ar sezama sēklu pastu, citronu sulu un ķiploku. Humosa kari turpinās ne tikai par vēsturi, bet vēl jo trakāk – par šodienu. Diskutēts tiek par labāko konsistenci, temperatūru un perfektāko piedevu. Saplēsties var pat labākie draugi, ja atklāj, ka katrs iecienījis citu humosiju (ēstuve, kurā pārdod tikai humosu).

Humosa kara tēmu turpina nebeidzamās sacenšanās par to, kurš uztaisīs vislielāko daudzumu humosa. Vispirms bija Izraēla, kad tā svinēja Neatkarības dienu. Jau nākamajā gadā to pārspēja libānieši ar divām tonnām humosa, pie reizes piesavinoties tā pirmradīšanas tiesības. To tik viņiem tur vajadzēja, lai jau vēl pēc gada – Izraēla.

Humosa pamatu pamats ir turku zirņi. Labāk izmantot kaltētos turku zirņus, tos uz nakti izmērcēt un tad novārīt, nevis lietot turku zirņus no kārbas vai burkas. Pēc vārīšanas (vai pirms lietošanas) zirņus ieteicams noskalot.

Otra svarīgākā pamatlieta ir tahini jeb sezama sēklu pasta. Bez tās humoss būtu vien samīcīta turku zirņu putra. Tahini ir vienkārši līdz pastas konsistencei samaltas parasti grauzdētas sezama sēklas. Ja šī eļļainā un pacietā masa ir ļoti bēša vai gandrīz balta, tātad izmantotas "mizotas" sēklas. Tumšāko tahini gatavo no "nemizotām", un tam ir spēcīgāka garša un mazliet rūgtuma. Izmantojot pēdējo, lieciet klāt tikai pusi no receptē minētā daudzuma, citādi būs par daudz sezama garšas.

Humoss nekādi neiztiks arī bez ķiploka un citrona. Nekādas īpašas garšvielas, izņemot sāli, nav nepieciešamas, bet man dikti patīk pievienot kumīna šķipsnu. Versijās, kas nemaz nepretendē uz oriģinālu, humosam var pievienot daudz ko, piemēram, zemesriekstu sviestu vai kaltētas piparmētras. Labs tas ir ar svaigu koriandru, ko samaļ kopā ar visām citām sastāvdaļām. Var likt arī kaltētos tomātus, pesto, artišokus, vārītus burkānus un kardamonu, čili pulveri, harisu (marokāņu čili pasta ar garšvielām), maltas koriandra sēklas un sarkano sīpolu. Lai konsistence būtu vieglāka un krēmīgāka, humosu var jaukt ar grieķu jogurtu. Vārdu sakot, interpretācijas iespējas bezgalīgas, un tas nekas, ka rezultāts galu galā būs ļoti tālu no oriģināla.

Kā humosu ēst? Oriģinālā to aplej ar olīveļļu, nolauž gabalu pitas maizes un ēd. Tikpat labs ir arī ar paprikas pulveri apkaisīts. Humosā var mērcēt svaigus dārzeņus, piemēram, gurķu gabalus. Tam var piekost klāt kādu labu vītinātu šķiņķi (ar vārītiem garšas neiet kopā) un tomātu šķēles. Humoss ir dievīgs ar jēra gaļu (vēlams – grilētu) un viegli apgrauzdētiem ciedru riekstiem. To var izmēģināt arī ar sakapātu svaigu sīpolu un cieti vārītām olām. 

Top komentāri

trusis nejaukais
t
humuss nevis humoss. nevienaa valoda to neizrunaa ar burto "o". vismaz tik daudz tak vareeja noskaidrot.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Lieldienu brokastis

Divas dažādas pashas receptes un maizītes, kas jācep Lielajā Piektdienā.

Kā pareizi novārīt olas?

Tuvojas Lieldienas – lielā olu izēšanās, kad krāsotas oliņas gozēsies un dekorēs katru brokastgaldu. Kas ir nepieciešams, lai pareizi tās izvārītu?

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko