Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Labākie vasaras deserti

Vienlaikus ar ogu laiku sākas mana vasaras desertu paradīze. Pirmās, ko gatavoju, parasti ir minipavlovas. Tām sākumā izmantoju zemenes, bet vēlāk, kad ienākas arī citas ogas, taisu īstu vasaras ogu miksli – avenes, zemenes, kazenes, jāņogas, mellenes.

Bezē var gatavot trīs veidos. Es gatavoju franču stilā – svaigos olu baltumos ieputo cukuru, iegūstot kraukšķīgu rezultātu.
Itāļu stila bezē – saputotos olu baltumos uzmanīgi ieputo karstu cukura sīrupu. Rezultāts ir stabilāks un mīkstāks.

Šveiciešu – ūdens peldē karsē olu baltumus kopā ar cukuru, līdz tiek sasniegti 130 grādi, pēc tam puto, līdz masa ir atdzisusi. Rezultāts ir  līdzīgs māršmeloviem.

Tā kā bezē ir ļoti salds, krēmam es parasti pievienoju tikai vienu ēdamkaroti pūdercukura. Vēlāk rudenī un ziemā svaigu ogu vietā var izmantot saldētās vasaras ogas, kuras tad viegli apvāra ar vienu ēdamkaroti cukura un pirms likšanas uz krēma nokāš lieko sulu. Bezē var sagatavot vismaz trīs dienas iepriekš.

8 minipavlovām vajag: 3 vidēji lielus olu baltumus, 175 g smalkā cukura, 1 tējk. kukurūzas vai kartupeļu cietes, 0,5 tējk. baltvīna etiķa, aptuveni 400 g ogu, 300 ml saldā krējuma, 200 ml grieķu jogurta vai cita stingra bezpiedevu jogurta, 1 ēdamkaroti pūdercukura

1. Uzkarsē krāsni līdz 140 grādiem. Plāti izklāj ar cepampapīru.
2. Lielā, tīrā un sausā bļodā uzmanīgi iesit olu baltumus. Sāk kult ar elektrisko mikseri, sākumā lēni, bet tad arvien palielinot tempu, kamēr putas ir stingras (tās negāžas no bļodas ārā, otrādi apgrieztas). Tad, turpinot kult, pievieno pa ēdamkarotei cukuru, kamēr masa ir glancēta un ļoti stingra (aptuveni 10 minūtes).
3. Iesijā cieti un ar metāla karotes palīdzību iecilā to kopā ar etiķi. Ar karoti uz plāts liek astoņas porcijas olu maisījuma, viegli ieplacinot vidu, lai būtu vieglāk uzlikt krēmu.
4. Liek krāsnī un cep 40–50 minūtes, kamēr bezē maisījums ir stingrs un cepampapīru ir viegli nolobīt nost. Atdzesē krāsnī.
5. Saldo krējumu viegli sakuļ ar cukuru, iemaisa iekšā jogurtu.
6. Lai pasniegtu, vispirms bezē saliek uz šķīvjiem, kuros tos pasniegs. Uz bezē liek nelielu daudzumu krēma un tik daudz ogu, lai pietiktu visiem bezē. Var papildus pasniegt arī svaigu ogu mērci.


Otrs manas vasaras deserts ir mājās gatavots upeņu sorbets. Tradicionālā recepte ir cukura sīrupa (cukurs un ūdens attiecībās 1:1) sajaukšana ar caur sietu izspiestu ogu biezeni. Krēmīgāku sorbetu iegūst, ogu biezeni sajaucot ar maskarponi vai skābo krējumu. To var likt klāt arī klasiskajam plombīram, un var pat iztikt ar lielveikalā pirkto, ja vien tas ir patiešām krēmīgs saldējums (atlaidina saldējumu un to labi samaisa ar ogu biezeni, pēc tam atkal sasaldē). Pavisam viegli ir tikt pie ogu jogurta saldējuma, jo īpaši, ja mājās ir saldējuma mašīna: ogas ar vienu, divām ēdamkarotēm cukura (vai pēc garšas) sablenderē, ja vēlas, izspiež caur sietu un samaisa ar vaniļas vai dabisko jogurtu, liek mašīnā un pēc desmit vai nedaudz vairāk minūtēm saldējums gatavs. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kā pareizi novārīt olas?

Tuvojas Lieldienas – lielā olu izēšanās, kad krāsotas oliņas gozēsies un dekorēs katru brokastgaldu. Kas ir nepieciešams, lai pareizi tās izvārītu?

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko