Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +3 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Rakstainas, violetas, zilas un zeltainas

Pat ja Lieldienās šogad nav ļauts satikties un pulcēties, olu krāsošanas prieku var noorganizēt arī pavisam šaurā mājinieku lokā vai pat tikai savā nodabā. Iespējams, nesteidzīga mājās būšana ir īstais brīdis, lai ļautos eksperimentiem ar Lieldienu olu noformējumu.

Protams, olas krāsojot, var turēties pie tradicionālajām sīpolu mizām, taču interesantākus toņus iegūsiet, izmantojot neparastākus materiālus un metodes. Gandrīz melnas olas sanāk spēcīgā sīpolu mizu un melleņu novārījumā, rozīgas un violetas – aroniju sulā. Zilas olas var iegūt, krāsojot tās mellenēs vai upenēs – var izmantot gan ievārījumu, gan kompotu, gan saldētas ogas. Zilganu toni dos arī tumšo vīnogu sula un sarkanie kāposti, ko pirms tam vēlams sakapāt, apliet ar nedaudz etiķa un noturēt pa nakti. Sarkano biešu sula, kas sajaukta un uzvārīta ar dažām karotēm etiķa, olas padarīs aveņsarkanas, rozā toni dod dzērvenes, avenes un to zari, arī sarkanie sīpoli.

Dzeltenīgi rudas olas var iegūt, pievienojot olu vārīšanas ūdenim kariju vai safrānu. Tāpat dzelteno toni iegūst, ja olas vāra stiprā kumelīšu novārījumā, jauno struteņu lapās, asinszāles lakstu uzlējumā, kliņģerīšu, arī ķimeņu vai seleriju sēklās. Izteikti dzeltenas olas sanāk, ja tās, tikko vārītas, vairākas stundas patur kurkumas novārījumā. Savukārt zaļu nokrāsu olas iegūs, ja tās vārīsiet bērzu lapās, pirts slotās vai siena smalkumos, zaļumu dos arī spinātu lapas, piparmētras, rudzu zelmenis, persilādes novārījums. 

Jāpiebilst, ka vislabākais rezultāts jebkura toņa iegūšanā būs tad, ja olas tiks vārītas iepriekš jau kārtīgi savārītā krāsošanas uzlējumā un pēc tam šajā virumā vēl paturētas vairākas stundas.

Lai krāsa stingrāk turētos pie čaumalas, olas pirms vārīšanas vēlams nomazgāt vieglā sāls vai etiķa ūdenī, sāli var pievienot arī ūdenim, kurā olas vārīsiet. Bet, lai olas neplīstu, tās pirms vārīšanas vismaz stundu jāpatur istabas temperatūrā. Un – kā vēsta tautas ticējums: lai Lieldienu olas nesasprāgtu, tās vārot, nedrīkst uguni pūst.

Novārītas olas var dekorēt, arī ieskrāpējot čaumalā dažādus rakstus ar īlenu vai adatu, aplīmējot ar fliteriem vai pērlītēm, apgleznojot ar flomāsteriem, krītiņiem, akvareļa vai guašas krāsām.

Izmantojamas arī pārtikas krāsas un pat dekupāža, kad uz čaumalas ar ūdenī atšķaidītu PVA līmi pielīmē rakstainas salvetes augšējo slāni. 

Iedvesmu olu krāsošanā un dekorēšanā var smelties, piemēram, tradicionālajā Lieldienu izstādē muzejā Rīgas Jūgendstila centrs, kura šogad notiek virtuāli. Tajā no 7. aprīļa var iepazīt krāšņu XX gs. sākuma Lieldienu atklātņu kolekciju. Atklātnes iespējams arī lejupielādēt elektroniskai nosūtīšanai radiem vai draugiem. Priecīgas Lieldienas!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vai internetā jāpublicē savu bērnu attēlus?

Bērni kā vecāku sociālo mediju kontu centrālās personas? Teju ikvienam no mums draugu vai paziņu lokā ir kāds, kurš aktīvi publicē savu bērnu fotoattēlus un video sociālajos tīklos, ar bērnu palīdzī...

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko