Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Sildoši ēdieni marta spelgonim

Pikantas zupas un kūka no sezonas pēdējā ķirbja.

Kas to būtu domājis, ka marta sākums pienāks ar mīnus divdesmit grādiem. Tik aukstā laikā, kad gaidītais pavasaris vēl tikai prātā, nevis ārā, jāēd spēcīgi, sildoši ēdieni. Mēs piedāvājam divas zupas – Taizemes pikanto ar karija pastas asumu un ingvera svaigumu un – pupiņu zupu ar turku zirņiem un cūkgaļas filejas gabaliņiem. Sātīgumam zupai pievienojām čili un pikantu tomātu mērci.

Savukārt desertā – kūku no sezonas pēdējā (vai priekšpēdējā) ķirbja. Katrā ziņā ir pienācis pēdējais laiks uz skapjaugšām, bufetēm visu ziemu turētos ķirbjus likvidēt, jo ilgi tie vairs neglabāsies. Ķirbja mūžs ir tikai vienas sezonas garumā. Gatavojot šo kūku, labāk ķirbi cept cepeškrāsnī, nevis vārīt ūdenī un tad blenderēt, jo vārot tam klāt būs lieks ūdens.

Ja ķirbi pērkat veikalos, meklējiet tieši to, kas paredzēts cepšanai, jo tam būs izteiktāka krāsa un labāka struktūra. 


Taizemes pikantā kokosriekstu piena zupa

Sastāvdaļas 4 personām: 1 ēd.k. eļļas, 1 glāze sagrieztu šampinjonu, 1/2 glāzes sarkanās paprikas strēmelīšu, 200 g vistas filejas, 1/2 Ķīnas kāposta, 1 cm svaiga ingvera, 1/2 brokoļa, 100 g ķiršu tomātiņu, 3 ēd.k. saldētas kukurūzas, 1 l dārzeņu buljona, 1 paciņa Taizemes sarkanā karija pastas (nopērkama lielveikalos Austrumu produktu stendos), 1 bundža (400 ml) kokosriekstu piena, 1 tējk. brūnā cukura, 2 tējk. (vai pēc garšas) laima sulas, sāls pēc garšas, kinza (vai baziliks), lociņi

1. Uz pannas eļļā apcep karija pastu, pievieno vistas filejas gabaliņus, sagrieztus dārzeņus, sēnes, maisot apcep vēl minūti. 

2. Pielej buljonu, pavāra dažas minūtes, pievieno cukuru, laima sulu, kokosriekstu pienu, uz smalkās rīves sarīvētu ingveru. Visu uzvāra. 

3. Pasniedzot pārkaisa zaļumus. Ēd nekavējoties.


Pupiņu un turku zirņu zupa ar cūkas fileju 

Sastāvdaļas 4 personām: 1,5 l l ūdens, 1–2 ēd.k. eļļas apcepšanai, 2 daiviņas ķiploka, 6–8 saulē kaltētie tomāti eļļā, 1 glāze novārītu vai konservētu turku zirņu, 200 g cūkas filejas, 2 glāzes novārītu pupiņu, 2–3 tomāti (pēc vēlēšanās), 1/2 glāzes tomātu mērces (vai vairāk pēc garšas), sāls, pipari pēc garšas, čili pēc vēlēšanās, pētersīļu zaļumi

1. Iepriekšējā vakarā aukstā ūdenī iemērc pupiņas.

2. Nākamajā dienā pupiņas novāra.

3. Kamēr vārās pupiņas, uz pannas sakarsētā eļļā apcep cūkgaļas filejas gabaliņus.

4. Liek cūkgaļu katlā ar ūdeni vārīties.

5. Eļļā dažas sekundes apcep ķiploku, pievieno strēmelītēs sagrieztus saulē kaltētos tomātus un vēl apcep pāris minūtes, pievieno gabaliņos sagrieztus svaigos tomātus. Visu sautē, līdz tomāti mīksti.

6. Pievieno tomātu mērci un visu izkarsē. 

7. Pupiņas nokāš. 

8. Kad cūkgaļa mīksta, tai pievieno eļļā apcepto ķiploku un tomātu mērces maisījumu, pupiņas, turku zirņus, svaigos tomātus, sagrieztus gabaliņos, un garšvielas.

9. Pasniedzot pārkaisa zaļumus. 


Ķirbja pīrāgs

Sastāvdaļas: 150 g sviesta vai margarīna (istabas temperatūrā), 200 g cukura, 350 g miltu, 2 olas, 300 g valriekstu vai pekanriekstu, 400 g ķirbja (sablendēta), 1 kārba ( 400 g) iebiezinātā piena, nevārīta, 50 g tumšā cukursīrupa, 2 tējk. ķirbja pīrāga garšvielu (1,5 tējk. kanēļa, 1/4 tējk. muskatrieksta, 1/4 tējk. ingvera, 1/4 tējk. krustnagliņu), 2 ēd.k. vaniļas cukura

1. Uzkarsē cepeškrāsni līdz 175 grādiem. Sākumā pārgriež veselu ķirbi uz pusēm, iztīra sēklas un aptuveni 45 min. cep cepeškrāsnī ar mizu uz augšu, līdz ķirbis ir mīksts. Pēc tam to ņem ārā no cepeškrāsns, noņem mizu un ar rokas blenderi sablenderē, līdz izveidojas tāda kā putra.

2. Liek bļodā cukuru un sviestu un ar mikseri puto aptuveni 1 min., līdz masa kļūst viendabīga.

3. Riekstus sakapā mazos gabaliņos. Liek klāt cukura un sviesta masai, tad pievieno miltus un visu sajauc. To var darīt ar mikseri ( 40 sek.), jo tā ir ātrāk, bet var arī maisīt ar roku, lai masa iznāk tāda kā smiltis – drupana.

4. No šī maisījuma atliek malā aptuveni 200 g – to liks pīrāgam virsū. Pārējo maisījumu izklāj kūkas formā (der gan apaļa, gan gareniska) un ar pirkstiem piespiež. Pašu pannu nav nepieciešams iesmērēt, jo pīrāga pamatnē ir daudz sviesta. Tad to liek cepeškrāsnī uz 18 min.

5. Tajā laikā gatavo ķirbja pildījumu. Bļodā sakuļ olas (neatdalot dzeltenumu no baltuma), pievieno jau sablenderēto ķirbi, tumšo sīrupu, iebiezināto pienu, vaniļas cukuru un garšvielas. To visu kārtīgi samaisa kopā.

6. Izņem pamatni no cepeškrāsns, kamēr tā karsta, lej iekšā pildījumu. Pārkaisa ar atliktajiem 200 g maisījuma un liek cepties vēl kādas 30–40 min., līdz, iedurot nazi vai koka irbulīti, tas neapķep.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zirnis joko - 28.03.2024

Fitnesa aproces ir tas pats, kas tamagoči, tikai šajā gadījumā tas dumjais dzīvnieks, kuram tu mēģini neļaut nomirt, esi tu pats.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko