Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Ar ko mazgājam vējstiklus, pavasari gaidot

Izpētot septiņu mazumtirdzniecībā plaši pieejamu ziemas vējstiklu šķidrumu paraugus, SIA Latvijas Sertifikācijas Centrs konstatējis to atbilstību standartiem vai tikai nelielas novirzes svarīgākajos parametros – metanola saturs, kristalizācijas temperatūra, atbilstība norādītajam tilpumam, kā arī t.s. sīveļļu (augstākie spirti, acetaldehīds, etilacetāts) saturs.

Četros testētajos paraugos konstatēts izcili zems metanola (metilspirta) saturs, mazāk par 0,0001. Kā zināms, metanols kaitīgi ietekmē redzi un elpošanas ceļus, kurus sasniedz, vējstikla šķidruma tvaikiem iekļūstot automašīnas ventilācijas sistēmā. Vēl pirms pāris gadiem vairākkārt pārsniegts pieļaujamais metanola saturs ziemas vējstiklu šķidrumos bija parasta parādība. Testu gaitā gan atklājusies neatbilstība uz iepakojumiem norādītajiem tilpumam un kristalizācijas temperatūrai, kura tieši ietekmē šķidruma funkcijas stipra sala gadījumā. Tā, piemēram, vienam šķidrumam kristalizācijas temperatūra laboratorijas apstākļos bija -15 grādi pēc Celsija, kamēr uz iepakojuma norādīts -21 grāds, savukārt Turtle Wax ražotajam -25 grādiem paredzētajam produktam pirmais kristāls izveidojies pat zemākā, mīnus 28 grādu temperatūrā.

Daudz izplatītāka problēma ir faktiskā šķidruma daudzuma neatbilstība uz iepakojuma norādītājam. Vairums ražotāju gan iekļaujas pieļaujamajās 1% robežās. Krietni atšķirīgāka situācija novērojama, pētot sīveļļu jeb t.s. fūzeļu saturu, kas tieši atkarīgs no ražošanā izmantotā spirta kvalitātes. 

Tā piemēram, acetaldehīda saturs paraugos atšķiras pat simtiem reižu – no 5,8 mg/l Pilot-21 šķidrumā līdz 1428 mg/l United Oil ražojuma -22 šķidrumā. Tomēr pat pēdējā gadījumā sīveļļu saturs ir niecīgs, t.i. apmēram, pusotrs grams uz litru. Tas norāda, ka ražotājiem vēl ir ko uzlabot, Līdztekus laboratorijas mērījumiem pirmo reizi tika veikts arī vējstiklu šķidrumu smaržas tests, ko veica aromaterapijas speciāliste Juta Gedroviča. Spēcīgākie aromāti atklāti Pitstop un Narvesen Premium vējstiklu šķidrumiem, kamēr Winter Windshield un Turtle Wax aromāti speciālistes vērtējumā ir visvieglākie un neuzbāzīgākie. Pitstop vējstikla šķidrumā eksperte atklājusi pat ķiploku (!) smaržu. Savukārt Narvesen produktā akcentēts citronu aromāts, kas ir visai izplatīta ziemas šķidrumu piedeva. Pilot un Screen Wash (ražotājs United Oils) produktu smarža raksturota kā vissaldākā. Winter Windshield ražotājam turpretim izdevies izvairīties no spēcīgu vai saldu aromātu izmantošanas, paliekot pie vieglas ziedu smaržas. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vācu tresterbrands

Visos reģionos, kur audzē vīnogas un dara vīnu, izmanto arī vīnogu spiedpaliekas. Itālijā no tām gatavo grapu, Francijā – marku, bet Vācijā – tresteru (Tresterbrand).

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko