Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Baltajā naktī Rīgas cirkā norisināsies procesuāla performance un instalācija Tuvumā tukšums

Sestdien, 9. septembrī, plkst. 12.00-23.00, Rīgas cirkā norisināsies laikmetīgās dejas procesuālā performance un instalācija Tuvumā tukšums. Papildus plkst. 16.00, 19.00 un 22.00 instalācijā tiks izspēlēta darba izrādes versija, un 10. septembrī instalācija būs atvērta skatītājiem plkst. 12.00-14.00 ļaujot piedzīvot tās noslēgumu, informēja performances producente Anna Ulberte.

Mūsdienu mākslas foruma Baltā nakts 2023 programmas ietvaros laikmetīga organizācija dejas nozarē IevaKrish & Tuvumi piedāvās skatītājiem iespēju pieredzēt projekta Tuvumā tukšums dažādās versijas. Audiovizuāli iespaidīgais darbs aicina iepazīt dziļās tēmas par transformāciju, atdzimšanu un tukšuma neierobežoto potenciālu. Tuvumā tukšums nav tikai dejas instalācija vai izrāde - tas ir aicinājums pārdomāt, atjaunoties un no jauna radīt.

Tuvumā tukšums aplūko fascinējošo konceptu par pasaules galu dažādos mērogos. Iedvesmojoties no seniem mezopotāmiešu un judeo-kristiešu mītiem, kā arī personīgās dzīves pavērsieniem, darbs caur valdzinošu kustību un vizuāli iespaidīgu scenogrāfiju prasmīgi savij kopā simbolisku nāvi un atdzimšanu. Notikuma centrālais vadmotīvs ir noslēpumainā tukšuma sajūta, kas pārņem pēc kaut kā nozīmīga beigām. Šis tukšums, gluži kā audekls, kas iestiepjas neizpētītā nākotnē, glabā milzīgu potenciālu jauniem sākumiem. Neatkarīgi no tā, vai tās ir gaišākas nākotnes gaidas, vēlme "sākt no jauna uz Marsa" vai laimes solījums, Tuvumā tukšums pēta universālās cilvēciskās ilgas pēc kaut kā vēl nenotikuša.

Šis neparastais darbs risināsies nesen atjaunotajās Rīgas cirka telpās, kas, no vienas puses, pulsējot ar vēsturisku nozīmi un, no otras puses, vēl gaidot savu pabeigšanu un tālāko atjaunošanu, atrodas unikāli liminālā stāvoklī. Simbolizējot un svinot šīs unikālās vietas vēl nemanifestēto potenciālu, telpa pārkāpj cirka, dejas un teātra robežas, aicinot doties izpētes ceļojumā. Arī Tuvumā tukšuma formāts ir apzināti veidots tā, lai skatītāju iegremdētu nepārtrauktā emociju un pārdomu plūsmā. Mākslas notikums viegli nepakļaujas tradicionālajiem sākumiem un nobeigumiem, ievelkot skatītāju cikliskā pieredzē, kas izvēršas nedaudz pirms izsludinātā performanču laika un pakāpeniski transformējas, uztverot izrādes daļas un instalāciju kā vienu veselumu.

Performancē piedalīsies dejas mākslinieki Krišjānis Sants, Ieva Gaurilčikaite-Sants, Emīlija Berga, Arturs Muskars un Zviedrijas Ēriks Eriksons (Zviedrija), kā arī dziedātāja Jolanta Strikaite-Lapiņa, komponists un skaņu mākslinieks Jēkabs Nīmanis un gaismu māksliniece Jūlija Bondarenko. Darba autori ir apvienība IevaKrish, Ēriks Eriksons un Jēkabs Nīmanis. 

Laikmetīga organizācija dejas nozarē IevaKrish & Tuvumi ir organizācija, ko izveidoja un vada mākslinieku duets IevaKrish. 2023. gadā kopā ar abiem dejas māksliniekiem organizācijā darbojas producenti Anna Ulberte un Madara Grāpe. Starp organizācijas mērķiem ir apvienības IevaKrish un sadarbības mākslinieku darbu producēšana kā arī tādu iniciatīvu attīstīšana, kas ilgtermiņā veidotu spēcīgu laikmetīgās skatuves mākslas sadarbības partneru tīkla veidošanos Latvijā, Baltijā un Eiropā. IevaKrish & Tuvumi darbību uzsāka 2020. gada 21. janvārī.

Vairāk - baltanakts.lv.

.

 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja