Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +5 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Robežas kā šķēršļi vai aizsargbarjeras

Jaunās horeogrāfes Agates Bankavas pētījums par atmiņu.

Šodien, 24. novembrī, plkst. 19 Ģertrūdes ielas teātrī notiks horeogrāfes Agates Bankavas laikmetīgās dejas iestudējuma Memor pirmizrāde. Šajā darbā autore ir meklējusi atbildes uz jautājumiem par atmiņu kā cilvēka spēju un domāšanas virzītājspēku. Tā palīdz ne vien atcerēties, bet arī rada robežas – šķēršļus vai aizsargbarjeras? "Šīs robežas neļauj nojūgties informācijas plūsmā. Ja mēs spētu atcerēties pilnīgi visu un secīgi, mēs nebūtu spējīgi attīstīties un pilnveidoties, jo reizēm, lai iegūtu kaut ko jaunu, kaut kas ir jāaizmirst," uzskata horeogrāfe, kurai impulsu šī iestudējuma radīšanai ir devis viņas diplomdarbs Rauts (2015), kas ticis nominēts Spēlmaņu nakts balvai 2015./2016. gada teātra sezonā kā Gada sasniegums laikmetīgajā dejā un ieguvis studentu teātra festivāla Patriarha rudens galveno balvu.

"Pēc šīs izrādes es sāku domāt par to, ka dejā ļoti daudz kas ir asociatīvs. Tās uztvere ir atkarīga no skatītāju sapratnes un zināšanām," piebilst Agate Bankava, kura jauno iestudējumu ir veidojusi kopā ar trijiem savos uzskatos un radošajās izpausmēs ļoti atšķirīgiem dejotājiem, bijušajiem Latvijas Kultūras akadēmijas bakalaura studiju programmas kursabiedriem – Ivaru Broniču, Taisiju Frolovu un Modri Opeltu. "Viņi visi ir profesionāli dejotāji, kuri papildus nodarbojas ar citiem darbiem," atzīmē horeogrāfe. Divi no viņiem ir programmētāji ar spēcīgi attīstītu loģiku, bet trešais ir sapņotājs un domātājs, kurš aizrāvies ar ezotēriku. "Es nezinu, kad viņi guļ," smejoties piebilst Agate Bankava, kura ir izmantojusi šīs atšķirīgās dzīves uztveres, lai kopā ar viņiem veiktajos uzdevumos radītu izrādes pamatu un struktūru.

Sarunā ar laikrakstu Diena horeogrāfe stāsta, ka visi viņas kursabiedri ir palikuši šajā profesijā. "Vieni orientējas uz pasniegšanu, citi uz dejošanu, bet diemžēl reti kurš veido iestudējumus – tev ir jāgaida, kad tevi uzaicinās kāds teātris, vai arī jāraksta projekti Valsts Kultūrkapitāla fondam bez garantijas saņemt līdzekļus," atklāj Agate Bankava, kuras iepriekšējā izrāde Fafabulala šovasar ir apceļojusi visu Latviju. Tas ir stāsts par divu cilvēku komunikāciju, kas, lai cik mēs būtu toleranti un demokrātiski, vienmēr būs subjektīva (pēdējo reizi to varēs noskatīties 3. decembrī plkst. 17 Amatas kultūras namā)."

Ārpus Rīgas cilvēki ir atvērtāki un ne tik skeptiski. Viņi nenāk un negaida, viņi nāk un saņem," norāda horeogrāfe, kura labprāt uzklausa domas par savām izrādēm, jo dejas izrādes burvība slēpjas tajā, ka katrs skatītājs par to spriež pēc savas pieredzes.

Papildu informācija par izrādi Memorwww.git.lv.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Lielās cerības

Ik gadu mēs gaidām brīnumu – kādas Latvijā tapušas filmas iekļaušanu oficiālajā Kannu kinofestivāla skatē. Jo kaut kad taču tam ir jānotiek, par spīti visam!

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja