Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Totaldobže mākslas centrā norisināsies Andra Nelsona un Džona Keidža iedvesmotas laikmetīgās dejas izrādes

Ceturtdien, 3. novembrī, Totaldobže mākslas centrā notiks šī gada desmitā Laikmetīgā ceturtdiena ar divām laikmetīgās dejas izrādēm, kuras radītas domājot par divām izcilām personībām mūzikā – diriģentu Andri Nelsonu un komponistu Džonu Keidžu.

Horeogrāfes Kristīnes Brīniņas monoizrādes I am a really shy person (Es esmu ļoti kautrīgs cilvēks) tapšanu iedvesmojusi reiz nejauši atrastā videointervija ar Andri Nelsonu. Diriģenta atklātība, vienkāršība un mīlestība pret to, ko viņš dara, dziļi iespaidoja horeogrāfi un pamudināja izveidot izrādi.

Uz skatuves dejas māksliniece atveido fiktīvu notikumu par savu un Andra Nelsona nejaušu satikšanos Bostonā. Tikšanās laikā diriģents atklāj horeogrāfei to, kas ir diriģēšana. Izrādē ar šīs fantāzijas palīdzību Kristīne Brīniņa stāsta par dejas un diriģēšanas līdzībām, kur skatītājs ieņem nozīmīgo orķestra lomu. Kā galveno izteiksmes līdzekli horeogrāfe izmanto diriģenta ķermeņa valodu un izteiktos vārdus, kas mijas ar viņas pašas ekspresiju un domām. "Lai gan pats Andris Nelsons uzskata, ka diriģēšana nav deja, tomēr es savā izpratnē par dejas rašanās iemesliem un sekām redzu tiešas paralēles ar diriģēšanu," stāsta horeogrāfe.

Izrāde I am a really shy person pasaules brīvdabas pirmizrādi piedzīvoja 2016. gada jūlijā Cīravā.

Izrādes idejas autore, horeogrāfe un izpildītāja – Krstīne Brīniņa, producents – Pigeon - Bridge, līdzproducents – Cita Abra. Izrāde tapusi ar Valsts kultūrkapitāla fonda atbalstu.

Savukārt izrādes Kustību lekcijai Bez nosaukuma sākotnējais impulss veidošanai bija horeogrāfes Līgas Ūbeles novērojums, cik maz viņa ir klātesoša savā ikdienā. To pārāk bieži nomāc troksnis: mūzika austiņās, televīzija fonā vai domas galvā, kas vērstas uz pagātni vai nākotni, ne to, kas notiek tagad.

Līga Ūbele vēlējās radīt laikmetīgās dejas izrādi par klusumu, taču skatītājiem piedāvā ko citu – kustību lekciju Bez nosaukuma. Šāds definējums izvēlēts, pirmkārt, tāpēc, ka galvenais iedvesmas avots radošajai komandai ir bijusi Džona Keidža Lekcija par neko. Otrkārt, izrādes veidotāji vēlas izvairīties no ekspektācijām par pieredzi, kas skatītājam varētu asociēties ar vārdu "izrāde": atnāku, apsēžos un no malas vēroju mākslinieka radītu stāstu ar ievadu, problēmu, kulmināciju un atrisinājumu.

Šis darbs akcentē formas un satura tīrību, izmantojot vienkāršus un, tieši tāpēc, spēcīgus mākslinieciskās izteiksmes līdzekļus, kas skatītājam sniedz laiku un telpu, kurā izrauties no ikdienas trokšņa un vienkārši būt.

Kustību lekcijā Bez nosaukuma aicina skatītāju ļauties kaut kam tik vienkāršam, kā notiekošā pieredzēšana. Kurš zina, varbūt tieši tā izdosies rast atbildes uz sev neatbildētiem jautājumiem, vai tieši otrādi – nākt klajā ar jauniem, kurus lekcijas beigās uzdot nevis lektoram, bet pašam sev.

Slowly we are getting nowhere and that is a pleasure. (John Cage)

* Izrādes laikā skan teksts angļu valodā. Būs pieejams drukāts tulkojums latviešu valodā.

Kustību lekciju Bez nosaukuma veidotāji: Līga Ūbele – idejas autore, horeogrāfija;

Marģers Vanags un Kitija Geidāne – horeogrāfijas līdzautori; Andris Kaļiņins – scenogrāfs, kostīmu un gaismu mākslinieks; Toms Mikāls – komponists; Oskars Timbars – gaismu operators. To izpilda: Marģers Vanags; Kitija Geidāne; Laura Gorodko; Arina Buboviča un Aigars Larionovs.

Producenti: Dejas mākslinieku apvienība LDM5; Patrīcija Kolāte; Helēna Sarkisjane. Fotogrāfs: Toms Harjo.

Izrāde tapusi ar Valsts Kultūrkapitāla fonda un Rīgas Domes līdzfinansējumu. Izrādes izveidi atbalstīja arī Latvijas Dejas informācijas centrs, Horeogrāfu Asociācija un Totaldobže mākslas centrs.

Ieejas maksa Laikmetīgajā ceturtdienā:

Biļetes nopērkamas Bezrindas.lv 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja