Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +4 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga

Netflix muskuļi

Populārais straumēšanas serviss Netflix ir pildījis solījumu kļūt par globālu fenomenu, tagad tas pieejams arī Latvijā

Pagājis pirmais reakcijas vilnis pēc ASV straumēšanas servisa Netflix robežu paplašināšanas, ko kompānijas vadītājs Teds Sarandoss solīja pērn maijā Kannu kinofestivālā, kur paziņoja, ka 2016. gadā Netflix kļūs globāls. Kopš janvāra sākuma Netflix darbojas arī Latvijā, un audiovizuālo plūsmu baudītāji jau ir iztestējuši tā draudzīgumu skatītājam. Netflix piedāvājumu var redzēt, tikai piereģistrējoties un ievadot kredītkartes datus, tā sakot "jā" pirmajam bezmaksas mēnesim.

Jau izskanējusi kritika par disproporciju starp piedāvāto produktu (filmu un seriālu) klāstu – Netflix lietotājam ASV izvēle ir daudzkārt apjomīgāka salīdzinājumā ar lietotāju Latvijā, Igaunijā, Lietuvā un citur. Īsi apkopojot viedokļus un personīgo pieredzi, varu teikt – jā, piedāvāto filmu un seriālu skaita atšķirība atkarībā no Netflix lietotāja pieraksta valsts ir problēma. Latvijā skatāmo filmu bibliotēka ir visai kārna, kaut pērles (krāšņas!) tajā nenoliedzami ir.

Netflix fenomens ir viena no aktuālākajām tēmām, ja runājam par audiovizuālā satura patēriņa tendencēm (skaties, kad, kur un cik gribi, nepakļaujoties lineārās, klasiskās TV programmas diktātam). Arī ja runājam par filmu un seriālu producēšanas modeli un to absolūto brīvību, ko interneta TV serviss Netflix atļaujas attiecībā pret tradicionālajiem TV biznesa modeļiem. Reitings un auditorija ir katra tradicionāla TV kanāla svētā govs un katra TV produkta Prokrusta gulta – no auditorijas skaita lielā mērā ir atkarīgs raidījumu un seriālu liktenis. Protams, Netflix arī skaita auditoriju, mēra savu produktu popularitāti, taču kompānijas pārstāvji nevienam neko neatklāj. Netflix nepublisko savu populārāko produktu veiksmes stāstu nianses, arī atsevišķu seriālu un filmu skatītāju skaitu – ne. Taču Netflix neslēpj kopīgo servisa lietotāju skaitu – 2016. gada 1. janvārī Netflix bija 75 miljoni abonentu. Latvijas skatītāji šajā rādītājā vēl nav iekļauti. Zināms, ka 2016. gadā Netflix plāno piesaistīt vēl sešus miljonus.

Veiksmes stāsts Netflix pavada jau sen; kompānija eksistē astoņus gadus, pirms dažiem gadiem tā sāka piedāvāt arī pašas producētos seriālus. Tā Netflix no plašas mūsdienu un klasikas filmu bibliotēkas, kuras saturu skatītājs var lietot jebkurā viņam ērtā vietā, kļuvis par ietekmīgu filmu ražotāju, kas veido globāli pieprasītus produktus. Seriāls Kāršu nams/House of Cards ar Kevinu Speisiju ir viens no pirmajiem Netflix projektiem, kas apliecinājis – pasaules mediju ainavā ir parādījusies kompānija, kura spēj radīt revolūciju filmu un TV produktu patēriņa un producēšanas modelī. Viss turpinās.

Par Netflix pērlēm rakstīsim turpmāk, tāpat kā par Netflix izredzēm apdraudēt (?) tradicionālos Latvijas mediju tirgus spēlētājus. Turpinājums sekos. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Liepājas teātrī top iestudējums Ziloņa dziesma

Liepājas teātrī režisora Dmitrija Petrenko vadībā notiek darbs pie kanādiešu dramaturga Nikolā Bijona lugas Ziloņa dziesma iestudējuma, kuram režisors devis žanrisko apzīmējumu – skarbas spēlītes ...

VIDEO: Grupa Tumsa laiž klajā dziesmu Nemiera kaijas

Grupa Tumsa laiž klajā dziesmu Nemiera kaijas no rudenī gaidāmā studijas albuma, kas tās raibajā vēsturē būs jau septītais. Kompozīcijas autori ir grupas dibinātājs, kopš 1991. gada arī nemainīgs t...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja