Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Ballītes bārters

Kas jums patīk labāk – pašiem priecāties ballītē vai vērot, kā citi pošas saviem svētkiem? Atbildēt uz šo jautājumu palīdz TV3 jaunais raidījums Ballīte būs!

Ar raidījumu Ballīte būs! TV atgriezies viens no spilgtākajiem šovu vadītajiem Valters Krauze, viņam šajā projektā palīdz kāzu aģentūras īpašniece Dace Miezīte. Viņi abi zina gan, vai svētku pasākums izdosies! Galvenā raidījuma doma – likt ballīšu rīkotājiem sacensties par visu laiku labāko ballīti. Ballīte būs! ir kārtējais Gandrīz ideāla randiņa un Gandrīz ideālu vakariņu producentu darbs.

Vērtēšanas sindroms

Formāts Ballīte būs! mazliet atgādina jau redzēto – pasākumi top ar sponsoru veikalu palīdzību, svētku rīkotāji izpilda ballēties kāro cilvēku vēlmes, strādā kā traki, lai beigās saņemtu vērtējumu – ja baloni tiek laisti nebūtībā, samazinās iegūto punktu skaits. Perfekto ballīti vēl vairākas nedēļas rīkos dažādi cilvēki.

Šis formāts atgādina to nepārtraukto vērtēšanas un vērtējumu plūsmu, pie kuras mūs pieradinājuši sociālie tīkli. Lai arī kā skatītāji lielākoties neko nesaprotam, lai arī neko daudz nemākam, kur nu vēl ballīti rīkot ekstrēmos apstākļos, raidījums rada ilūziju, ka spējam novērtēt jebko. Galu galā katrs ir bijis ballītē! Vērtēšanas sērga baro nekompetento skatītāju visgudrības ilūziju, nonivelējot vērtību!

Cilvēki raidījumā raujas kā traki, bet saņem soda punktus. Maz vietas atvēlēts ballīšu rīkotāju sasniegumu uzteikšanai. Ja ieskatāties, ko viņi spēj dažās dienās, kurās strādājuši bez miega, bez naudas, bez reālas palīdzības, daudz piemērotāks formāta nosaukums būtu Neiespējamā misija vai Neprātīgo skrējiens. To vajadzētu arī novērtēt, nevis piesieties sīkumiem. Latvijā ballīšu rīkotāji tiešām dara brīnumus. Vai tikai televīzijas spēka iespaidā?

Bezmaksas darbs

Nezinu, ko vēlējās parādīt jaunā ballīšu raidījuma veidotāji? Visticamāk, formāts paredzēts, lai trešdienu vakaros, sīkai izklaides vēlmei sekojot, mēs ielūkotos kādās aizkulisēs. Cilvēku smukas pārģērbšanas raidījums neturpinās, lūk, skatāmies, kā svešos dzīvokļos sveši cilvēki taisa svešu ballētāju ballītes. Bet mēs ieraugām Latvijas ekonomikas pārsteidzošo fenomenu – smagu darbu, par ko neviens negrib maksāt, paralēlo ekonomiku, kurā pelna tikai daži, bet pārējie pārtiek no entuziastu neatlaidības.

Abu līdz šim rādīto ballīšu rīkotājas, gudras un kompetentas, parādīja, kas un kā notiek ļoti daudzās jomās. Par cilvēku darbu neviens netaisās maksāt. Izklaides preču piedāvātāji, ēdienu piegādātāji gan saņem naudu. Pārējais ballītē notiek ar sarunāšanu, aizņemšanos, lūgšanos, sava laika un savu līdzekļu dāvināšanu. Ja to darām tikai sev, lai tā būtu. Bet te raidījuma varonis, ballītes pasūtītājs, kas jau apbērts ar bezmaksas pakalpojumiem, profesionāļiem saka: "Nākamreiz lai rīko "uz minimālo"." Piebildīšu, viņš tikko saņēmis 40 cilvēku ballīti ar salūtu par 150 latiem, jo domā, ka "man pienākas". Visu laiku lētāko ballīšu Ginesa rekordi gāžas ar troksni, biznesa zinātāji droši vien gatavo tiesas prasības par melīgas informācijas sniegšanu, ekstrasensu cīņu rīkotāju un iluzionistu programmas tiek slēgtas! Bet televīzijas dēļ notiek arī šādi brīnumi. Bārters: TV atpazīstamība pret milzīgu darbu! Atklātā ballīšu realitāte lieti noderētu LTV1 eksperimentu raidījumam Aizliegtais paņēmiens, tajā neviens pat pēc spīdzināšanas neatzītos, ka strādā bez algas, bez nodokļiem, pats piemaksā par degvielu, savas zināšanas atdodot par citu priekiem un dažiem kadriem televīzijā... Ne jau pirmais šovs, kurā dalībnieku investīcijas ir neatsveramas.

Skatītāji neballējas

Skatītāji, labu laiciņu sekojuši ballītes rīkotāju centieniem, var iedvesmoties, var iecerēt savas ballītes, var vienkārši brīnīties, kā cilvēki priecājas. Visu raidījuma laiku aizņem gatavošanās un ballīšu rīkotāju izsekošana. Skatītāji neredz pašu ballīti, tikai dažas ainiņas. Pasākuma viesi, kam nav nekādu pienākumu pret televīziju, priecājas savā nodabā, bez skatītājiem. Ballītes rīkošana tiek novērtēta ar punktiem, bet pati ballīte paliek neredzēta. Raidījums sola, ka Ballīte būs!, patiesībā – ballīte bija! Skatītāji iztika ar tās sagatavošanas vērošanu. Ballējieties bez TV! 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja