Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Brālības slāpes

Deviņdesmitajos gados bija populāra frizūra, tautā dēvēta par "muletu". Tie ir īsi, pieklājīgi safrizēti mati priekšā, bet gari aizmugurē.

Tās devīze, latviski tulkojot, ir šāda – darba darīšanas priekšā, ballīte aizmugurē, citiem vārdiem – divi vienā. Lai arī "mulets" vēl gaida plašāku atdzimšanu ārpus šlāgerdziedātāju loka, ir izveidojies tā, ka mūsdienu pasaulē cilvēkiem ir raksturīgi sadalīt savu identitāti divās daļās. Zem dienasgaismas spuldzēm nīkstošs datortīklu administrators visbiežāk ir mežonīgs klinšu kāpējs, kurš brīvdienas pavada, ar asiņainiem pirkstiem ieķēries plaisā, uz fiziskā ķermeņa iespēju robežas. Viņa studiju biedri, nūģi programmētāji, bieži sastopami, grimstot purvā ekstrēmās 24 stundu izdzīvošanas sacensībās vai palu kulminācijas dienās rīstoties kajakā krāčainas upes vidū.

Reizēm ieturu pusdienas kādas bankas ēdnīcā un esmu ievērojis, ka nolaizītu grāmatvežu un pensiju fonda pārvaldītāju pusdienās tiek apspriests motociklistu bandas Sātana vanagi svaigākais izbrauciens pie bankas Igaunijas zara kolēģiem, dēvētiem par Lucifera pūķiem vai tamlīdzīgi. Pēc noteikumiem tādā saietā Deep Purple dziesmu ritmā uz liesmas tiek svilināts sivēns. To gaidot, var pieteikties garākās alus atraugas konkursā. Balva – paspaidīt pupus bufetniecei.

Vienu no nopietnākajām sektām veido tango dejotāju brālība. Dziļi šajā kustībā esoša dāma reiz stāstīja par saviem ceļošanas paradumiem: ierodoties svešā pilsētā, viņa ieskatās pilsētas izziņu portālā un sameklē tuvāko tango klubu. Aizejot uz to, nav jālieto tādi lieki rituāli kā verbāla iepazīšanās un stostīšanās svešā valodā. Dejojot tango, bez vārdiem, caur kustībām tiek izstāstīts viss dzīvesstāsts un starp partneriem izveidojas tāda savstarpējās saziņas līnija, kādu normālā saziņā nepiedzīvojam.

Jūnija vidū man bija iespēja apmeklēt kādas citas brālības ikgadējo saietu. Kinoteātrī Splendid Palace notika ikgadējā TEDx sarunu konference, kas no parastas konferences atšķiras ar to, ka vairāk līdzinās reliģiskai liturģijai. LELB jēdzienu "liturģija" skaidro šādi: "Tas ir saliktenis, kuru veido vārdi "leitos" un "ergon", kas nozīmē kādu veikumu vai darbu vispārības labā. Senajā Grieķijā no bagātiem un pazīstamiem pilsoņiem sagaidīja liturģijas veikšanu. Tas nozīmēja kaut ko ziedot tautai, piemēram, būvēt teātri vai stadionu, kas būtu pieejams visiem." Līdzīgi TEDx pasākumā īpaši atlasīta cilvēku grupa veic ziedojumu kopējam labumam, tikai stadiona vietā būvē videoklipu. TEDx liturģija ilgst visu dienu, tumšā zāle ir pārpildīta ar sekotājiem, kuri ar atgāztu galvu seko uz sarkana apļa stāvošiem oratoriem. Līdzīgi kā mācītāja sprediķī runātājs spilgtā un koncentrētā formā iekodē klausītājā visu, ko viņš ir sapratis par dzīvi uz šīs zemes un aiz tās robežām, taču ar vienu atšķirību – bez mācītāja svētsvinīgi gaudulīgās runas formas. Cilvēkus šajā telpā pēkšņi vieno slāpes uzņemt šīs atklāsmes, lai raudzētu tās tālāk atbilstoši ķīmisko vielu balansam savās smadzenēs, un esmu ievērojis, ka veidojas atkarīgie – iepriekšējā gadā redzētās sejas ieradīsies uzsūkt enerģiju arī nākamajos gados.

Mans svarīgākais secinājums – neticiet nevienam, kas noliedz otru identitāti. Šis cilvēks noteikti tualetes vientulībā nodarbojas ar melno maģiju, slepus krāj pazaudētus cimdus vai ir kā viens no TEDx oratoriem, kurš no introverta frīka inženiera, kurš runā ar savas istabas spoguli, pamanījies kļūt par Eiropas publiskās runāšanas čempionu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja