Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Trešdiena, 8. maijs
Staņislava, Staņislavs, Stefānija

Kas notika abās pusēs jūrai

Varbūt pamanījāt, ka pirms trim mēnešiem, 10.oktobrī, apritēja 100. gadskārta kopš  trimdas dzejnieces Veronikas Strēlertes dzimšanas. Tā pagāja apbrīnojami klusi. Toreiz presē pamanīju ziņu par piemiņas plāksnes atklāšanu Dobelē. Pirms tam arī fragmentu no Margitas Gūtmanes grāmatas par Veroniku Strēlerti _Latvju Tekstu 2012. gada rudens numurā. Tagad šī grāmata Dzīve ir viens vella izgudrojums. Veronika Strēlerte manās atmiņās_ ir iznākusi.

Daudz vairāk bija jūtama Strēlertes 80. dzimšanas diena, pēc kuras dzejniece vēl nodzīvoja trīspadsmit gadus. Publicitātes kāpums līdz ar jubileju un krājumu pieejamība pastiprināja manu interesi un, aizrāvies, kādu brīdi lēsu vienkārši: šobrīd dzīvo vidū ir divas lielas latviešu dzejnieces: Vizma Belševica – Latvijā un Veronika Strēlerte – Zviedrijā. Vai tagad es domāju tāpat? Jā un nē. Abas dzejnieces nu ir mirušas un piepulcējušās Aspazijai. "Manuprāt, Veronika Strēlerte ir otra lielā latviešu dzejniece tūlīt aiz Aspazijas. .. Viņa nav pelnījusi, ka tiek nostumta otrajā plānā!" uzskata grāmatas autore M. Gūtmane. Arī savā grāmatā, cita starpā, Margita Gūtmane citē pāris patiešām izcilus Strēlertes dzejas paraugus, kā:

Nesauciet mani vārdā!
Viegli uz pirkstgaliem
Eju gar dziļumiem akliem
Un laimīga uzsmaidu tiem.

Raugos debesīs platās,
Mākoņu krustceļos,
Dieva acs manī skatās,
Eju un uzticos.

Nesauciet mani vārdā!
Apmāto asiņu takts
Sajuks, un glūnēs man pretim
Bezdibens, nāve un nakts.

(no krājuma Gaismas tuksneši)

Lai vai kā tur būtu ar tiem lielumiem, neaizmirsīsim arī , ka ne tikai dzejmīļi ir saskārušies ar dzejnieces sešiem krājumiem, bet arī prozas draugi ar viņas tulkojumiem: Strēlertes tulkotājas kontā ir, piemēram, Hofmana Runča Mura dzīves uzskati, Flobēra Bovarī kundze un Dimā Trīs musketieri.

Grāmata Dzīve ir viens vella izgudrojums – tas ir Margitas Gūtmanes atklāts, subjektīvi godīgs un neizskaistināts skats uz Veronikas Strēlertes dzīvi, tāpat uz latviešu literātu attiecībām emigrācijā. Margita arī pateikusi sabiedrībai to, ko visu laiku bija gribējusi – par trimdas un padomju Latvijā dzīvojošo rakstnieku literārajiem sakariem un attieksmēm. Caur grāmatu "acīs" teikts un ticis ne vienam vien, vārdā nez kādēļ nav saukta tikai kāda jaunāka, jau atzīta Latvijas dzejniece. Un tas nav jaunības dēļ, jo jaunākā piesauktā, Amanda Aizpuriete, ir atzīmēta, ne caur puķēm, tiesa, citā, atzinīgā nozīmē. Pārmetumus Imantam Ziedonim un Vairai Vīķei - Freibergai esmu dzirdējis arī agrāk, taču šoreiz pērienu un nopietnu nosodījumu no tagadnes dabūjusi arī Zenta Mauriņa. Šajās attieksmēs Veronika Strēlerte un Margita Gūtmane visbiežāk ir vienisprātis, taču ir arī atšķirības. Tā Ziedoni Strēlerte uzskatījusi par ģēniju.

Trimdas, nu jau sen Latvijā dzīvojošas, rakstnieces Margitas Gūtmanes, bez kuras Minkāna nav iedomājama visa literārā panorāma, daudzās tikšanās un draudzība ar Veroniku Strēlerti vainagojusies ar grāmatu – izpildītu pienākumu... jā, pret savu tautu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja