Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Lielais piecnieks

Nedēļas nogalē tika paziņotas Eiropas Kinoakadēmijas balvas nominācijas. Laureāti tiks sumināti 10. decembrī Vroclavā Polijā

Eiropas Kinoakadēmijas balvas nomināciju paziņošana liecina, ka sākas "svītras pavilkšana" gadam – apgriezienus uzņem balvu sezona, kurai tradicionāli punktu pieliek Oskars. Tas būs februārī Amerikā, un līdz tam vēl jāizdzīvo. Par Eiropas Kinoakadēmijas balvām skaidrība būs jau 10. decembrī. Šogad Eiropas Kinoakadēmijai ir izbraukuma sesija, tās ceremonija notiek nevis organizācijas mājās Berlīnē, bet Vroclavā Polijā. Iepriekšējā Eiropas Kinoakadēmijas izbraukuma sesija 2014. gadā, ja atceraties, notika Rīgā.

Kas šajos divos gados ir mainījies? Lielos vilcienos – nekas īpašs, vien filmas. Apmēram 3000 Eiropas kino profesionāļu vairākos piegājienos meklē gada labākos Eiropas darbus. No 1500 pilnmetrāžas spēlfilmām, kuras ik gadu tiek saražotas Eiropā (un izmisīgi cīnās par skatītāju uzmanību un vietu kinoteātros), tiek atlasīts 50 filmu, un par tām balso piesauktie 3000 Eiropas kino darbinieku. Šoreiz piecdesmitniekā bija arī Latvijas filma – Lailas Pakalniņas Ausma –, kas ir uzskatāms par veiksmes stāstu. Galu galā ir vismaz 1450 filmu, kas šajā izlasē nav iekļuvušas. Nākamais solis – no piecdesmit filmām tikai piecas tiek nominētas Eiropas labākās filmas kategorijā (tāpat kā labākā aktiera, aktrises, scenārista u. c. kategorijās). Piecu labāko filmu izlasē ir iebalsotas: Viņa/Elle (režisors Pols Verhovens, Francija, Vācija), Es, Daniels Bleiks/I, Daniel Blake (režisors Kens Loučs, Lielbritānija), Huljeta/Julieta (režisors Pedro Almodovars, Spānija), Tonijs Erdmanis/ Toni Erdman (režisore Marena de, Vācija) un Istaba/Room (rež. Lenijs brahamsons, Īrija, Kanāda). Četras no šīm filmām vieno ne tikai pamatīga publicitātes bagāža, bet arī fakts, ka tās visas ir bijušās Kannu kinofestivāla konkursa programmā. Savukārt par Īrijas un Kanādas skaudro pedofilijas drāmu Istaba daudz tika rakstīts gada sākumā, kad par lomu šajā filmā Oskaru ieguva aktrise Brī Lārsone.

Šajā izlasē naivi būtu meklēt kādu ģeopolitisku sazvērestību – visas minētās ir lielo Eiropas valstu filmas, turklāt triju filmu režisori (Verhovens, Loučs un Almodovars) ir atzīti klasiķi. Ironisko, cinisko, erotisko trilleri Viņa ar Izabellu Ipēru, kura nominēta Eiropas labākās aktrises balvai, varēja redzēt festivālā Baltijas pērle, tāpat kā Kannu festivāla uzvarētāju – skaudro sociālo drāmu Es, Daniels Bleiks. Melodramatiskā Huljeta joprojām ir kinoteātra Splendid Palace repertuārā, tāpat arī ironiskā, niansētā, traģikomiskā vācu filma Tonijs Erdmanis, kuru uzņēmusi līdz šim mazpazīstamā režisore Marena Āde.

Tonijs Erdmanis pēdējos mēnešos vāc balvas kā rāceņus – stāstam par ekstravaganto, vientuļo tēvu un viņa pieaugušo, korporatīvā biznesa universā šiverējošo meitu piemīt neapstrīdamas kvalitātes, arī tik retā prasme dzīves dramatismu pārvērst smalkas traģikomēdijas žanrā. Tieši Tonijs Erdmanis ir pirmrindnieks Eiropas Kinoakadēmijas balvas nomināciju skaita ziņā – piecas! Atsvaidzinoša izvēle.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja