Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Neatbildēti jautājumi

Nepieciešamība apvienot klasisko kino izrādīšanas vietu – kinoteātri – un skates interneta platformās būs viena no būtiskākajām pandēmijas mācībām.

Nedēļas nogalē noslēdzās Rīgas Starptautiskais kinofestivāls Riga IFF, kura norisei vitāla stresa devu nodrošināja pandēmijas fons. Pat festivāla laikā mainījās epidemioloģiskie nosacījumi – tā sākumā publikai pietika ievērot distanci, sēžot personalizētās sēdvietās, savukārt festivāla izskaņas dienās masku valkāšana zālē jau bija obligāta. Festivāla zālēs publika bija – gan kinoteātrī Splendid Palace, gan virtuālajā vidē. Riga IFF rīkotāji priecājas, ka lēmums rādīt daļu no programmas filmām tiešsaistē bijis veiksmīgs. Par spīti pirmā brīža nedrošībai, skatītāju skaits virtuālajā vidē festivāla laikā ir vairākkārtīgi palielinājies. Turklāt skatītāju vidū ir bijuši ne tikai rīdzinieki, bet arī citu Latvijas pilsētu iedzīvotāji. Tas priecē, jo risina senu problēmu – pamatā visi nozīmīgie kino notikumi vienmēr ir koncentrēti Rīgā.

Cerams, ka nepieciešamība apvienot klasisko kino izrādīšanas vietu – kinoteātri – un skates interneta platformās būs viena no būtiskākajām pandēmijas mācībām un prasmēm, ko nāksies apgūt festivāliem visā pasaulē. Vēl pirms dažiem gadiem doma par iespēju vērot festivāla filmu seansus internetā bija amorāla apgrēcība. Iespējams, atceraties atskaņas no skandāla, kura centrā bija pasaules kino naba – elitārais Kannu festivāls. Tā vadītājs Tjerī Fremo kategoriski atteicās iekļaut festivāla programmā filmas, kuras ir veidotas izrādīšanai vienīgi internetā. Doma, ka kāda no ietekmīga festivāla filmām tā norises laikā varētu būt pieejama arī internetā, izklausījās pēc plānprāša murgiem. Tagad viss ir mainījies. Kannu festivāls 2020. gadā nenotika, bet citi – jā, ietekmes ziņā pieticīgāki – festivāli sāka piedāvāt iespējas filmas skatīties gan kinoteātrī, gan tiešsaistē.

Baltijas valstis šajā ziņā ir vienas no pirmajām pasaules mērogā. Pirmā bezdelīga bija festivāls Viļņas pavasaris šā gada pavasarī pandēmijas pirmajā vilnī. Latvijā pirmais tiešsaistes festivāls Latvijas filmu maratons notika 4. maijā. Kinoteātri bija slēgti, programma tika piedāvāta portālā filmas.lv. Septembrī sekoja Baltijas jūras dokumentālo filmu forums – programma tika rādīta bez maksas portālā filmas.lv.

Riga IFF tiešsaistē piedāvāja daļu no filmu programmas un par maksu. Kāpēc tikai daļu? Joprojām daudzi filmu tiesību īpašnieki nepiekrīt filmu izrādīšanai tiešsaistē pat festivālos, viņi cer, ka pandēmija pierims un filmas tomēr varēs demonstrēt kinoteātros. Kāpēc kinoteātri ir prioritāte? Atbilde ir vienkārša: līdz Covid-19 pandēmijai darbojās biznesa modelis, kurā filmu izrādīšana kinoteātros nodrošināja nozīmīgāko filmu veidotāju ieņēmumu daļu. Viss mainās – ASV kinoteātri ir slēgti kopš pavasara, par bankrotu ir paziņojuši milzīgi kinoteātru tīkli. Jautājums, kad un vai būs iespēja atgriezties pie klasiskā biznesa modeļa, ir atklāts. Kinoindustrija ir milzu pārmaiņu priekšā, un to mērogu mēs vēl īsti neapjēdzam. Savukārt Latvijā rudenī mūs gaida vēl viens festivāls – Nacionālā kinobalva Lielais Kristaps. Seansi tiek plānoti gan kinoteātrī, gan tiešsaistē. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Hanzas peronā top dejas izrāde Pāru terapija

Hanzas peronā 5. un 6. aprīlī pirmizrādi piedzīvos dejas izrāde Pāru terapija, kuru veido horeogrāfe Liene Grava, dramaturgs Artūrs Dīcis, mākslinieks Reinis Suhanovs, mūzikas autors Reinis Sējān...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja