Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Nerimstošā zaļumballe

Um-pa-pā, stum kaktā, vienkāršo muzikālo skaņu un saldo vārdu dziesmu popularitāte likusi dzimt šlāgermūzikas raidījumam Laternu stundā LNT ēterā

Tie apmēram 20% Latvijas iedzīvotāju, kas regulāri klausās Latvijas Radio 2, ir galvenais iemesls, kāpēc sestdienas vakarā viens pēc otra skatāmi divi vienādas mūzikas raidījumi: jaunais projekts Laternu stundā ir LNT atbilde jau pierastajai Latvijas šlāgeraptaujai LTV1. Abi raidījumi ir līdzīgi, un to saturs katrā izlaidumā ir gandrīz identisks. Tie pagarina nelielai cilvēku daļai nepieciešamo zaļumballes bezrūpīgā noskaņojuma devu. Tie nomierina, jo dziesmu muzikālās variācijas nekad nepārsteidz. Tie iepriecina, jo skaidrie vārdi par mīlu, puķēm un skumjām piepilda ikdienišķo emocionālo vajadzību kausu.

Televīzijas spēks padarījis par nacionālu dziesmu topu dalībniekiem vietējas nozīmes aizrautīgi muzicējošu ļaužu grupiņas, kuru mūzika ir pieprasīta kāzās, bērēs, jubilejās. Daži no muzikālo projektu dalībniekiem spēlē ar pārliecību, atšķaidot pagaro šlāgerdziedātāju sarakstu, kas šajā jomā saskatījuši vien konjunktūru.

Tāpat kā Šlāgeraptaujā, arī Laternu stundā raidījuma vadītāju uzdevums ir aizpildīt pauzes starp dziesmām. Laternu stundā kompozīcijas piesaka Latvijas Radio 2 pārstāvis mūziķis Roberts Ošiņš, katru reizi viņam palīdz kāds no dziedātājiem. Studijā ierodas arī viesis, kurš apsēžas uz dīvāniņa un stāsta par savu nākamo koncertu. Uzaicinātās personības atraktivitāte nosaka raidījuma veiksmes un neveiksmes. Grūti saprast, kas šajā formātā ir traģiskākais: sinepju krāsās izgaismotā studija ar nelielu laternu stūrī, kas noder visu dziesmu fonam un ilgstošai raidījuma sponsora logo atrādīšanai, vai sarunas studijā.

Laternu stundā būtu lielisks radio raidījums, kura klausītāji varētu ik pa brīdim vebkamerā aplūkot dziedātājus.

Jaunāko raidījumu palīdzēja vadīt Liene Šomase, tajā viesojās Normunds Rutulis. Viņš būtu pelnījis vislielāko uzslavu par to, cik sakarīgi spēja atbildēt uz bezjēdzīgiem tā sauktās intervijas jautājumiem. Robertam Ošiņam un Normundam Rutulim uz dīvāna pa vidu sēdēja Liene Šomase, kura pārsvarā izteica jau gatavus spriedumus par Rutuļa ceļu mūzikā, jautājumu viņai bija maz. Kad viss bija noskaidrots, tika uzdots jautājums, gudri iemontēts pirms reklāmas pauzes, kurš noturēs pie TV ekrāniem pilnīgi visus skatītājus daudz ciešāk nekā Ministru prezidenta Jaungada uzruna vai Valsts prezidenta Rīkojums nr. 2. Jā, tas ir mūžam svarīgais – ko Normunds Rutulis domā par Latvijas sievietēm? Atbilde bija tikpat oriģināla, cik gaidīta – Latvijas sievietes ir vislabākās.

Savukārt jaunākā Šlāgeraptauja bija pavisam neatpazīstama, jo tajā, reklamējot savu drīz gaidāmo koncertu, piedalījās Raimonds Pauls un attēlu veidoja viņa TV ierakstu fragmenti. Saruna bija saturīga, taču skaņu celiņš nepiestāvēja šlāgermūzikas programmai – tas bija daudz, daudz labāks. Kāds pārsteigums: Raimonds Pauls būs arī jau nākamā raidījuma Laternu stundā viesis, ļaujot skatītājiem atkal meklēt šo dvīņu brāļu atšķirības.

Šādu raidījumu skatītāji būtu pelnījuši ko vairāk. Pirmkārt – saturīgas sarunas. Otrkārt – vadītāju, kurš spēj radīt ar citiem nesajaucamu raidījuma raksturu. Treškārt – attēlu, kas neatgādinātu 90. gadu sākuma pašdarbnieku TV projektu pieticību 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja