Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Sociālā ornaments

Es negribu nevienu dakterēt un norādīt, kā pareizi jāizturas sociālajā telpā. Es neārstēju ne sevi, ne tevi! Tomēr nemēģinu ieslodzīties shēmā

Neskatoties uz to, ka Raini kāds gribētu tēlot kā vienkāršu "matrača sildītāju", apmeklētāju skaits grāmatu izstādē Ķīpsalā šogad nešķita samazinājies. Paralēli sociālajos tīklos jau pletās burbuļi par aktrises atteikšanos no kino balvas. Rainis bijis tāds, citāds – gribas izteikties, izsakies, patiesība vai ne, viedoklis uzplaucis! Pieņemsim, es nepiekrītu, ka tamlīdzīgas problēmas, ja tās patiesi eksistētu, būtu jāuzsver pagātnes dzejnieka sakarā. Tomēr necenšos iznīdēt autoru! Tāpat meitene no skatuves izteica savas domas un pauda nostāju, bet sociālajā telpā tūlīt triecās pret personību vērstas agresijas šautras. Uzpeldēja personāži, kuri naidīgo piesedza ar plakātiem: "visas tautas vārdā"? Nolādēt nepareizos!

Un te jautājums par normālo pēkšņi vairs nešķiet tik vienkāršs… Vai tās būtu influenceros sevi ierakstījušu personu psihes trauksmes vētras, kas liek izpausties nevis diskusijas formātā, bet tiešā tēmējumā uzkliedzot un verbāli uzbrūkot jaunajai aktrisei? Vai šādi būtu atraisāms kādas problēmas pretrunīgums, atklāta jēga – visprimitīvākajā, no tirānijas aizstāvjiem aizņemtā garā diktējot "pareizību"? Vai nejūtam tādu kā apspiestu psihes traumu atspēkošanos, kā varas gribas izlaušanos? Vai "imperatoru" palātā šolaik mazāk, vairāk nacionālo interešu praviešu? Nē, nē – influenceris lēks stāvus! Viņš taču cīnās! Viņš apliecina savus uzskatus! Aizstāvas!

Karš. Jā, tas skar visus! Te jāsaka vienkārši: ja cīpsloti pusdzīvnieki uzbrūk un ņirdz ilkņus, tas nebūt nenozīmē, ka vajadzētu riet pretī. Es teiktu: drīzāk norobežot, ieslodzīt šos rijīgos tārpus viņu pašu metāla kastēs. Lai ņudz, lai izpaužas savā starpā. Valstī ir speciālisti, kas tādus pieskata. Tikpat skaidri redzams, kā lēti ieņirgts par aktrises uzstāšanos: "Naudu gan paņēma, tikai statueti aizsūtīja varas pārstāvjiem!" Pirmkārt, tāds apgalvojums jau ir klaja nepatiesība, jo nekādu "naudu" simboliskās balvas ieguvējiem žūrija nepiedāvāja. (Atzīstos, te uzķēros arī pats, iedomājos, ka bijusi prēmija uzvarētājiem.)

Ko dažs "pareizības paudējs" teiktu, ja atklātos, ka bioloģiskās dažādības, iespējams, slēpti, maskēti, zem virskārtā uzpeldējušām noliegumu klaigām parādās arī viņu tieksmēs? Viņš aizsargājas pret sevi. Šāda aizsardzība var izpausties pat ticības līmenī. Pieļauju, atbildes reakcijas – šādas vai tādas – mēdz būt arī spēle. Vienkārši – barā pajautrosimies, meklēsim veidus, kā pieteikt sevi pasaules priekšā!

Jāatzīst, piemērs par Rainim piedēvēto "dīvaino" seksualitāti uztraukumu raisījis nebija. Valodas izvēle ikdienas kontaktos – arī saprotama saruna, kaut gan plakātiska izpausmēs. Man laikam būs paveicies, ka mans ķermenis kopumā strādā tik līdzsvarotā režīmā, ka neredzu iemeslu tam pārmest vai slavēt. Tāpat es negribu nevienu dakterēt un norādīt, kā pareizi jāizturas sociālajā telpā. Es neārstēju ne sevi, ne tevi! Tomēr nemēģinu ieslodzīties shēmā. Vienkārši norādu, ka tagadējo influenceru aktivitātes uzpūš agresiju. Kā audējs auž, tāds sociālā ornaments top.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Līdzināties, mierā!

Kur viņi paliek? Lauzu galvu katru reizi, kad dzirdu uztrauktas balsis, kas atkārto vēl un vēlreiz: trūkst cilvēku

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja