Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Heli Lāksonena. Piec ait kalns

Izdevniecībā Liels un mazs iznācis somu dzejnieces Heli Lāksonenas dzejoļu krājums bērniem Piec ait kalns Guntara Godiņa atdzejojumā, ar somu mākslinieces  Elinas Varstas ilustrācijām, informēja izdevniecības pārstāve Kristīne Dzene.

Heli Lāksonena ir Somijā ļoti populāra dzejniece, kuru lasītāji mīl par asprātību, sirsnību un drosmi atrast dzeju vienkāršajā ikdienas dzīvē. Latvijā lielu interesi un Literatūras gada balvu izpelnījās Guntara Godiņa atdzejotā Heli Lāksonenas grāmata Kad gos smei (2012).

Arī Lāksonenas grāmata bērniem uzrunā lasītājus ar asprātību un iejūtību. Dzejniece bērnu mudina būt drošam, varošam un priecīgam. Pat bēdīga ābele, kas klauvē pie durvīm un žēlojas, ka tajā ir dobums, saņem optimistisku atbildi: "Vai tas i kād problem?/ Dobuma i viet prekš laim."

Grāmatas varoņi ir dažādi dzīvnieki, kas gluži kā cilvēki strīdas un draudzējas, mācās, sporto, raksta sūdzības pagastvecim un ēd picas. Līdzās viņiem dzīvo "mimmīts" - vecmāmiņa, "kriksīts" - mazbērniņš, viņu radi un kaimiņi. Bērni Aija un Dāvis jautros dialogos diskutē, kā pareizi jārunā. 

Heli Lāksonenas dzejoļi uzrakstīti nevis literārajā somu valodā, bet dienvidrietumu Somijas dialektā, ko somi dēvē par "īso valodu", tādēļ  atdzejojot Guntars Godiņš ņēmis palīgā lībiskā dialekta Vidzemes izloksni un dzejoļiem līdzi devis arī vārdnīciņu. Lasot šo grāmatu un pētot vārdnīciņu, bērnu uzmanība tiek pievērsta valodas bagātībām - faktam, ka ikvienā valodā ir daudz "mazo valodiņu" jeb dialektu un izlokšņu, kurās runā cilvēki dažādos novados. 

Dzejniece jau vairākkārt viesojusies Latvijā, arī tikusies ar bērniem dzejas gadagrāmatas Garā pupa atvēršanas svētkos 2014. gada 8. septembrī, kad ar karnevāla gājienu Gribu iet uz bibliotēku! bērniem durvis vēra jaunā Latvijas Nacionālā bibliotēka.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja