Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Klajā nācis Rundāles pils parka un dārzu ceļvedis

Rundāles pils muzejs ir laidis klajā bagātīgi ilustrētu ceļvedi Rundāles pils parks un dārzi, kas veltīts pērn Eiropas Dārza balvu ieguvušajam Rundāles pils franču dārzam un pils teritorijai.

Ceļvedis stāsta par dārza vēsturi un atjaunošanu, kā ar galvenajiem dārza elementiem un augu kolekcijām. Ceļveža autore ir Mākslas pētniecības nodaļas speciāliste Lauma Lancmane.

"Ceļveža nolūks ir iepazīstināt ar Rundāles pils vēsturiskā baroka dārza atjaunošanas procesa gaitu un parādīt veidus, kā mūsdienu apstākļos piepildīts sākotnējais arhitekta Rastrelli projekts, ko raksturo baroka laikmeta vēlme pārsteigt apmeklētājus un ieinteresēt ar laikmetam atbilstošu augu kolekcijām un to savdabīgajām formām," stāsta ceļveža autore Lauma Lancmane.

Ceļvedis sākas ar nelielu ievadu pils baroka jeb franču dārza vēsturē – no tā izveides, kas līdztekus pils būvniecībai tika uzsākta 1736. gadā, līdz pat 20. gadsimta 70. gadiem, kad sākās dārza atjaunošana. Tobrīd muzeja darbinieku priekšā pavērās aizaugusi teritorija ar pāraugušiem, bojātiem kokiem, kam pa vidu bija izvietoti skolas sporta laukumi, bet pie žoga – skolotāju mazdārziņi.

Tāpat ceļveža lappusēs lasītājs var izsekot, kā vairāku gadu desmitu garumā noritēja pils parka un dārzu atjaunošana. Tekstu papildina vizuālie materiāli – gan atjaunošanas projektu attēli, gan fotogrāfijas, kas iemūžina vēsturiskus mirkļus, piemēram, pirmās liepiņas iestādīšanu franču dārza alejā 1984. gadā, ko veica pirmie muzeja darbinieki Imants Lancmanis un Mārcis Leopolds Kļaviņš.

Rundāles pils franču dārza uzbūvi veido pils tuvumā novietotais parters ar zemu dekoratīvo augu stādījumiem un dzīvžogu ietverti laukumi jeb bosketi tālākajā parka daļā. Ceļvedis sniedz kodolīgu informāciju par visām dārza daļām – to izveidi, nozīmi un tur izveidotajām augu kolekcijām.

Ievērojama ceļveža daļa ir veltīta Rundāles pils rožu dārza iepazīšanai, kas apmeklētājus priecē no maija līdz pat pirmajām rudens salnām. Dārzā var iepazīt gan vēsturiskās, gan mūsdienu rožu šķirnes un salīdzināt dažādu pasaules selekcionāru veikumu.

Ceļveža noslēgumā sniegts pārskats par citiem Rundāles pils kompleksu veidojošajiem elementiem – kanāliem, žogiem, dīķi, oranžēriju, augļu dārziem un daudziem mazāk zināmo Rundāles pils teritorijas daļu – meža parku, ko hercogs izmantoja medībām. Tagad meža parkā var doties mierīgās pastaigās, priecājoties par dabas daudzveidību, retiem augiem un kukaiņiem.

Ceļvedi Rundāles pils parks un dārzi var iegādāties Rundāles pils muzeja kasēs, tā cena ir 6 eiro. Rudenī plānots izdot ceļveža versiju angļu valodā, ko vēlāk papildinās arī citas svešvalodas.

Rundāles pils franču dārzu var ērti iepazīt arī ar digitālā gida palīdzību, atverot telefonā vietni digitalaisgids.rundale.net vai izmantojot dārzā izvietotos QR kodus. Digitāli ir pieejams dārza plāns un galveno daļu apraksti, kā arī stāstījums par Rundāles pils kompleksa vēsturi. Informācija digitālajā gidā ir pieejama latviešu, krievu, angļu un vācu valodā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Līdzināties, mierā!

Kur viņi paliek? Lauzu galvu katru reizi, kad dzirdu uztrauktas balsis, kas atkārto vēl un vēlreiz: trūkst cilvēku

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja