Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +4 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Siguldā atklāta Pētera Sidara personālizstāde Iztrūkstošais skats ainavā

Pēteris Pēteros – 29. jūnijā mākslinieks un mūžīgais eksperimentētājs Pēteris Sidars savu draugus un mākslas cienītājus pulcēja izstādes Iztrūkstošais skats ainavā atklāšanā. Izstāde līdz 27. jūlijam apskatāma kultūras un mākslas telpā Siguldas devons.

Pēteris kā mākslinieks katru sastapto materiālu redz un sajūt pilnīgi citādāk, kā mēs pārējie, vai tie ir kūdras podiņi vai pudeļu krāsainie korķīši, viņš vienmēr saredz šo elementu potenciālu mākslā. Unikāls mākslinieks gan Latvijā, gan pasaulē – bieži savos darbos un instalācijās uzdrīkstoties un apsteidzot laikmetīgo mākslu arī pasaulē.

Par šo izstādi mākslinieks saka: “Ainava ir redzesloks. Ainava, kas atkarībā no vietas, manā darba instalācijā veido ziedošu pļavas lauku. (..) Savos jaunajos darbos es aicinu skatītāju iziet no ikdienas un iekļūt jaunā plašumā un jaunās emocionālās kombinācijās. Manuprāt, abstraktās gleznas ir kombinācijas priekš emocijām. Kad es skatos uz cilvēkiem, dabas ainavām, pilsētas skatiem, manā iztēlē viss atspoguļojas abstraktajās vīzijās. Tā ir sava veida meditācija ar dabā sastapto un tām iztēles kaislībām, kas rosās manā prātā - mākslinieka prātā.”

Mākslinieks, kurš savos radošajos eksperimentos nav konservatīvs un nebaidās lietot visdažādākos materiālus, pielāgojot tos citiem neierastos veidos. Pēteris vienmēr pievērš uzmanību krāsai, formai un struktūrai. Darbus veidojis - vispirms tekstilā un tekstilšķiedrā, tad konstruktoru detaļās, vēlāk vara stieplē, stikla šķiedrā, kūdras podiņos, karstajā līmē, plastmasas sakausējumos, putnu spalvās, čūsku ādās, vārnu ekskrementos, plastmasas salmiņos un, nu, eksperimentējot ar krāsainiem pudeļu korķīšiem.

Pēteris Sidars (1948) ir mācījies Liepājas Lietišķās mākslas vidusskolā, turpinājis studijas Latvijas Mākslas akadēmijas Tekstilmākslas nodaļā. Kopš 1976. gada regulāri piedalās izstādēs Latvijā un ārzemēs, sarīkojis virkni personālizstāžu Latvijā. Ir ieguvis starptautiskus apbalvojumus mākslas festivālos, biennālēs, konkursos, simpozijos Ķīnā, Taivānā, Itālijā, Polijā, Beļģijā, Japānā, Šveicē, Francijā, Meksikā, Lielbritānijā, Nīderlandē, Dānijā, ASV, Ķīnā u.c. Vairāku profesionālo organizāciju biedrs: Latvijas Mākslinieku savienība (1981), ALMA, ASV (1990), FITMA, Taivāna (2006). Autora darbi atrodas Latvijas Nacionālā mākslas muzejā, Latvijas Mākslinieku savienības muzeja krājumā, kā arī citos muzejos un privātkolekcijās Latvijā un ārvalstīs.

Izstāde tapusi ar Valsts Kultūrkapitāla fonda, AKKA/LA, Depozīta punkts atbalstu un Siguldas novada pašvaldības atbalstu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Kur?

Sigu;das Devons, Pils iela 10, Sigulda

Kad?

29. jūnijs, 2022 – 27. jūlijs, 2022

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Hanzas peronā top dejas izrāde Pāru terapija

Hanzas peronā 5. un 6. aprīlī pirmizrādi piedzīvos dejas izrāde Pāru terapija, kuru veido horeogrāfe Liene Grava, dramaturgs Artūrs Dīcis, mākslinieks Reinis Suhanovs, mūzikas autors Reinis Sējān...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja