Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +4 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna

Vēju pilsētas mākslinieku izstāde Jūrā pie Liepājas pazudis cilvēks

Liepājas koncertzāles Lielais dzintars mākslas telpā Civita Nova, kā arī koncertnama augstāko stāvu galerijās būs skatāma vēju pilsētas iedvesmoto mākslinieku grupas izstāde ar zīmīgu nosaukumu Jūrā pie Liepājas pazudis cilvēks. Laikmetīgās mākslas izstādē apvienojušies un par jūras un cilvēces tēmu reflektēs Liepājas pilsētas skartie mākslinieki, kas zināmi ar saviem zīmīgajiem rokrakstiem: Egons Peršēvics, Uldis Rubezis, Ieva Rubeze un Raids Kalniņš.

“Baltijas jūra apēd krastu aiz Ziemeļu mola. Roņi apēd Liepājas zvejnieku lomus. Liepājā jūra tuvojas attīrīšanas ierīcēm. Jūras ērglis,  apstākļu spiests, ēd arī maitu. Jūrā pie Liepājas pazudis cilvēks. Jūra apēd privātīpašumu teritorijas. Jūras uts mazuļi piedzimst, apēdot savu mammu no iekšas! Bernātu pludmali apēd jūra. Mencas apēd mazās zivtiņas. Cilvēks apēd mencas. Jūrkalnē jūra apēd zemi. Jūra apēd sauli!”*

/* Citāti no masu mediju virsrakstiem par tēmu/

Neskatoties uz to, ka jūra nepārtraukti kaut ko apēd, vēlme atrasties tās tuvumā tā līdz galam nav skaidrojama. Saikne starp cilvēka smadzenēm un okeānu/jūru ir ļoti maz pētīta – pirmā zinātniskā konference, kas veltīta šim jautājumam, notika tikai 2011. gadā.

Uzstājoties konferencē, amerikāņu neirozinātnes goda profesors Maikls Merzeničs (Michael Merzenich) jūras pievilkšanās spēku saistīja ar cilvēces evolūcijas procesu: “Ir skaidrs, ka mēs esam cēlušies no okeāna. Septiņdesmit procenti no mana ķermeņa ir sālsūdens. Manas smadzenes apskalo sālsūdens, un tās izdala četru veidu smadzeņu viļņus, kam ir gan nomierinoša, gan aktivizējoša iedarbība uz smadzenēm. Beta viļņiem, kas saistīti ar domāšanu, prāta un ķermeņa aktivitāti, frekvence ir no 14 līdz 30 herciem. Savukārt mierīgas jūras viļņu skaņu frekvence var būt no 0,05 līdz 16 herciem.
Iespējams, ka mēs vibrējam tādā pat frekvencē kā jūra.”

Mākslinieku Ievas Rubezes, Egona Peršēvica, Ulda Rubeža un Raida Kalniņa veidotie darbi — instalācijas, gleznojumi un tēlniecības objekti — būs izvietoti gan Lielā dzintara 1. stāva mākslas telpā Civita Nova, gan koncertzāles augstāko stāvu galerijās.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Kur?

Liepājas koncertzāle Lielais Dzintars, Radio iela 8

Kad?

9. jūlijs, 2021 – 12. septembris, 2021

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja