Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +3 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga

2019. gads kino. Dažādības laiks

Kāds bija 2019. gads kultūrā? KDi autori dalās iespaidos par būtiskākajiem notikumiem un parādībām mūzikā, teātrī, literatūrā, kino, vizuālajā mākslā un arhitektūrā.

Gada galā pieņemts pavilkt svītru pieredzētajam, sasniegtajam. Pavilkt svītru vai rezumēt audiovizuālā nozarē notiekošo kļūst arvien sarežģītāk. Dzīvojam ekrānu, audiovizuālo plūsmu un produktu ielenkumā, kinoteātros redzamais veido vien nelielu daļu no to filmu skaita, kuras ir pieejamas dažnedažādās platformās – legālās un apšaubāmās. Ārzemju eksperti jau ir paguvuši sastādīt 2019. gada labāko filmu sarakstus, sāk parādīties nomināciju listes, ir apbalvotas gada labākās Eiropas filmas, un būs vēl citas nominācijas un balvas, kas savilks 2019. gada galus.

Īsumā rezumēsim gada tendences: pasaules mērogā pārliecinoši nostiprinās interneta platformu loma, kuru vidū līdera pozīciju ieņem Netflix gan ar savu planetāro mērogu, gan kvalitatīvo oriģinālprodukciju – Netflix producētajām filmām un seriāliem. Šī tendence iezīmējās jau pērn, kad uz desmit ASV Kinoakadēmijas balvām Oskars pretendēja režisora Alfonso Kuarona filma Roma. Visticamāk, līdzīgs nomināciju birums sagaida šā gada Netflix veiksmi – filmu Laulības stāsts/Marriage Story ar Skārletu Johansoni un Ādamu Draiveru. Mūsdienu Vudijs Allens – ironiski intelektuālo attiecību drāmu tradīcijas turpinātājs režisors Noa Baumbahs – ir uzņēmis smalku melodrāmu par attiecībām. Līdzās ir vēl viens Netflix grāvējs – klasiķa Mārtina Skorsēzes Īrs /The Irishman – episka (trīsarpus stundu) gangsterdrāma, kas sakņojas XX gadsimta 70. gadu notikumos. Publiskajā telpā dominē vērtējums – Skorsēzes pēdējo gadu labākā filma, kaut ir arī remdenākas atsauksmes. Abas filmas no ­ teikti parādīsies dažnedažādos balvu pretendentu sarakstos un glaimos Netflix pašapziņai. No kantora, kas 90. gados nodarbojās ar videokasešu piegādi pa pastu, tas ir kļuvis par pasaules mēroga spēlētāju, kam ir izdevies satricināt ierasto Holivudas industriju.

Eiropai ir savas problēmas – filmu pārpilnība un izaicinājums tām tikt ārpus savas valsts robežām. Latvijā tas šogad vislabāk ir izdevies divām filmām – Jura Kursieša drāmai Oļegs un Ginta Zilbaloža filmai Projām. Tie ir divi dažādi stāsti. Oļegs – sarežģīta kopprodukcija par sociāli nozīmīgu tēmu – nevienlīdzību Eiropā. Filma iekļuva Kannu festivāla programmā. Pēcāk to izrādīja kinoteātros Francijā, un tā ir apceļojusi piecdesmit starptautisku festivālu. Par pasaules līmeņa sensāciju ir kļuvis Gints Zilbalodis, kura vienpersoniski veidotā animācijas filma Projām ir recenzēta nozīmīgākajos ārvalstu medijos, un viņš ir nominēts nozīmīgai animācijas balvai ASV – līdzās Holivudas animācijas blokbasteru veidotājiem.

Kā ierasts, filmas, kas gūst panākumus ārvalstīs, Latvijā skatās kūtri, pamatā cilvēki izvēlas nacionālo pašapziņu stimulējošus darbus. Dvēseļu putenis ar vairāk nekā 200 000 skatītāju Latvijā ir tuvu absolūtam rekordam. Secinājums – filmas mēdz būt dažādas, un tām ir jābūt dažādām. To arī mums visiem novēlu!

 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Liepājas teātrī top iestudējums Ziloņa dziesma

Liepājas teātrī režisora Dmitrija Petrenko vadībā notiek darbs pie kanādiešu dramaturga Nikolā Bijona lugas Ziloņa dziesma iestudējuma, kuram režisors devis žanrisko apzīmējumu – skarbas spēlītes ...

Programmas atdzimšana kā dāvana klausītājiem

Latvijas Universitātes vīru koris Dziedonis un tā mākslinieciskais vadītājs Uldis Kokars aicina uz albuma Ziedonis & Dziedonis prezentācijas koncertu Latvijas Nacionālās bibliotēkas Ziedoņa zā...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja