Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

RIGA IFF notiks Kristas Burānes filmas par scenogrāfu Andri Freibergu pirmizrāde

Rīgas Starptautiskā kino festivāla (RIGA IFF) konkursa programmā pirmizrādi piedzīvos Kristas Burānes pilnmetrāžas dokumentālā filma Pasaka par tukšo telpu, kas stāsta par izcilo scenogrāfu un pedagogu Andri Freibergu, informēja festivāla pārstāve Anna Macko.

Filmu cikls par trīs izcilām Latvijas teātra personībām – režisoriem Oļģertu Kroderu Piektais Hamlets (2007), Māru Ķimeli Māra (2014) un jaunāko – par scenogrāfu Andri Freibergu – pēta to, kā vientulība, mīlestība un nāve savij kā ciešā bizē filmas varoņu dzīves un mākslas darbus. Filmā savu pašportretu Andris Freibergs rada uz skatuves kā izrādes Andris Freibergs scenogrāfiju. Pasaka par tukšo telpu tapusi VFS FILMS (Vides filmu studija) paspārnē.

“Es domāju, ka teātris ir pēdējā humānā telpa, kurā cilvēki vēl var mācīties nebaidīties viens no otra, uzticēties, dalīties, dot, būt patiesi. Ārēji atturīgais, bet emocionāli ārkārtīgi jutīgais Andris Freibergs ir šīs pēdējās humānās telpas daudzo seju un formu radītājs. Tas ir cilvēcības atklāšanas un atklāšanās darbs, kas mani ļoti saista, jo īpaši tādēļ, ka Andris Freibergs to paveic bez vārdiem. Kā pateikt svarīgo, to nestāstot? Scenogrāfs būvē telpu, kurā katrai lietai ir sava nozīmē, to attiecības veido jaunu jēgu. Mans uzdevums bija radīt filmu, kā šādas telpas analogu, kurā detaļas zaudē savu sadzīvisko nozīmi,” par filmu stāsta režisore.

Filmas mūzikas autors ir Reinis Sējāns, bet mākslinieks un arī šim stāstam tik nozīmīgās animācijas autors Toms Burāns, kurš sadarbojies ar leļļu mākslinieku Mārtiņu Rozenfeldu.

Kristas Burānes – režisores, scenāristes, montāžas režisores un fotogrāfes – saknes ir filosofijas pasniedzējas un reklāmas mākslinieces kurpēs. Pasaka par tukšo telpu ir režisores sestā dokumentālā filma. Šī paša cikla filma Māra 2014. gadā nominēta nacionālajai balvai Lielais Kristaps kategorijās Labākā pilnmetrāžas dokumentālā filma, Labākais dokumentālās filmas režisors un Labākais mūzikas autors.

Pilnu konkursa programmu paredzēts atklāt tuvākajās nedēļās, taču jau tagad ierobežotā skaitā pieejamas biļetes uz Pasaka par tukšo telpu pirmizrādi Splendid Palace Lielajā zālē 13. septembrī plkst. 19, kurā skatītāji varēs satikt arī filmas veidotāju komandu.

Biļetes pieejamas festivāla mājaslapā – http://www.rigaiff.lv/2017/lv/riga-iff-pirmizrade-pasaka-par-tukso-telpu/.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Līdzināties, mierā!

Kur viņi paliek? Lauzu galvu katru reizi, kad dzirdu uztrauktas balsis, kas atkārto vēl un vēlreiz: trūkst cilvēku

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja