Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +6 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Ar plašu Latvijas dalību sācies Ansī starptautiskais animācijas filmu festivāls

Animācijas pasaules centrālais notikums Ansī starptautiskais animācijas filmu festivāls (Festival international du film d'animation d'Annecy) Francijā šogad sākās 15. jūnijā tiešsaistē, un Latvija tajā pārstāvēta ļoti plaši – divas filmas konkursu skatēs, viena topošā filma industrijas sadaļā un Latvijas Animācijas asociācijas dalība filmu tirgū MIFA, informēja Nacionālā Kino centra vecākā referente Kristīne Matīsa.

Ansī starptautiskais kinofestivāls, kas Francijā notiek jau kopš 1960. gada (šogad 15.-30. jūnijā), ir viens no svarīgākajiem animācijas filmu festivāliem pasaulē. Šogad pandēmijas ierobežojumu dēļ tas pārcelts uz virtuālo vidi. 

Festivāla pilnmetrāžas konkursa programmai Contrechamp šogad atlasīta režisores Ilzes Burkovskas Jakobsenas pilnmetrāžas animācijas filma Mans mīļākais karš / My Favourite War, kas tapusi Latvijas studijā Ego Media ar Nacionālā Kino centra atbalstu; pavisam šajā konkursā iekļautas desmit filmas no četriem kontinentiem. Pagājušajā gadā Contrechamp galveno balvu saņēma Ginta Zilbaloža pilnmetrāžas animācijas filma Projām.

Ilzes Burkovskas-Jakobsenas  autobiogrāfiskos motīvos balstītais stāsts par padomju Latvijā pavadītu bērnību veidots kā Latvijas un Norvēģijas kopražojums, nacionālo pirmizrādi filma piedzīvos rudenī. Filmas producents Guntis Trekteris cer, ka filmas Mans mīļākais karš starptautiskā pirmizrāde tik nozīmīgā festivālā sekmēs filmas izplatīšanu visā pasaulē.

Otra Latvijas filma Ansī konkursā ir Latvijas Mākslas akadēmijas absolventes Lindas Stūres diplomdarbs Nakts maiņa / Night Shift, kas iekļauta konkursa programmā Graduation Short Films / Films de fin d’etudes. Tā ir trīs minūtes gara, ar krāsainiem flomasteriem zīmēta animācijas īsfilma par naktssargu, kurš spēlē tetri un piedzīvo neparastas lietas novērošanas kameru ekrānos; filmas skaņu režisors ir Ģirts Bišs, Lindas Stūres diplomdarba vadītājs – režisors Edmunds Jansons.

Festivāla industrijas sadaļā Work In Progress, kas izgaismo interesantākos pilnmetrāžas filmu projektus ražošanas pēdējā posmā, iekļauts režisores Signes Baumanes mūzikls Mans laulību projekts / My Love Affair with Marriage, kuru producē Latvijas studija Lokomotīve. Virtuāla tikšanās ar projekta autoriem ieplānota ceturtdien, 25. jūnijā, plkst. 18 pēc Centrāleiropas laika.

Latvijas dalību Ansī festivālā koordinē Nacionālais Kino centrs, ar kura atbalstu izdots arī elektronisks katalogs Latvian Animation, un Latvijas Animācijas asociācija (LAA), kura MIFA filmu tirgū piedalās jau piecus gadus, šogad pirmo reizi virtuālā formā, kas sniedz iespēju paplašināt delegāciju. Šobrīd Latviju MIFA pārstāv studijas Atom Art, Studio Locomotīve, Ego Media, Animācijas brigāde, Indras Sproģes studija InfinityBOX un Ginta Zilbaloža jaunā studija Dream Well. Latvijas delegātiem ir akreditācijas un virtuāli profili, ar kuru palīdzību var nokļūt gan filmu seansos, gan diskusijās un meistarklasēs, visus Latvijas delegātus var atrast vienuviet Latvijas animācijas virtuālajā stendā, kur iespējams arī organizēt tikšanās. Latvijas Animācijas asociācija ir arī izveidojusi kopīgu videorullīti, kurš 12 minūšu garumā iepazīstina festivāla dalībniekus ar Latvijas animācijas šābrīža spektru.

Vairāk informācijas: www.annecy.org 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Muzejs Rīgas Jūgendstila centrs svin 15 gadu jubileju

Aprīlī muzejs Rīgas Jūgendstila centrs svin piecpadsmit gadu jubileju. Tā darbības laikā izveidots plašs un daudzveidīgs krājums, pulcēts liels apmeklētāju skaits un veidotas neskaitāmas i...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja