Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Arhitektūras nedēļas ietvaros notiks kinolektorijs ar Aloiza Brenča filmām

Arhitektūras nedēļas ietvaros otrdien, 14. maijā kinoteātrī KSuns norisināsies kinolektorijs Pilsēta un telpa Aloiza Brenča filmās, kuru vadīs Latvijas Kultūras akadēmijas Filmu skolas vadītājs, režisors Jānis Putniņš, informēja pasākuma pārstāve Kristīne Šeiko .

Kino lekcijas izvēlētā tēma un laiks nav nejaušība. Vispirms jau — pavisam drīz — 2019. gada 6. jūnijā 90 gadu jubileja būtu vienam no interesantākajiem latviešu režisoriem Aloizam Brenčam. Režisora veidoto filmu vidū ir tādas filmas kā Līdz rudenim vēl tālu (1964), Kad lietus un vēji sitas logā (1967), Šahs briljantu karalienei (1973), Gaisma tuneļa galā (1974), Mirāža (1983).

Aloizs Brenčs lielākoties uzņēmis asa sižeta filmas, kur izmantota dinamiskā montāža, tāpēc nereti tiek dēvēts par urbānā kino meistaru. Gandrīz visās Brenča režisētajās filmās darbība norisinās pilsētvidē, kas valdzina skatītājus ar notikumu bagātību, dzīves ātrumu un izklaides iespējām. Mākslinieka filmās pilsētas ikdiena kļūst neordināra un transformējas kino telpā, kur iedzīvotājiem ierastās banalitātes pārvēršas nozīmīgās darbībās un sāk līdzināties rituāliem. Ņemot vērā šos aspektus, urbānā vide Brenča darbos var tikt uzskatīta ne tikai kā fons, bet arī kā dažādi pavedieni un semantiskas informācijas nesēji. Režisoram izvēloties iekštelpas, tiek atlasītas tādas vides kā šauras kāpņu telpas un gaiteņi, bāri, naktslokāli, saloni, veikali, namu fasādes, ielas un citi pilsētvides elementi dažādās variācijās. Šādas kombinācijas Brenča filmās atkārtojas ievērojami lielā daudzuma, kas būtiski pārsniedz sižetu diktētās nepieciešamības. Lai noskaidrotu, kāpēc Aloizs Brenčs tik lielu nozīmi pievērsis Rīgas atainojumam un, kā tas iespaidojis viņa filmu stāstījumu un gaitu, kinolektorija ietvaros tiks analizēti Brenča filmu fragmenti.

Arhitektūras nedēļa Rīgā notiks no 13. maija līdz 17. maijam. Tā tiks atzīmēta ar dažādiem pasākumiem, lai rosinātu nozares profesionāļus, gan sabiedrību diskutēt par svarīgiem jautājumiem, kā arī domāt par funkcionālu un harmonisku pilsētbūvi.

Arhitektūras nedēļas izskaņā tradicionāli norisināsies Latvijas Arhitektūras gada balva, kas šogad tiks pasniegta jau divdesmit ceturto reizi. Apbalvojuma mērķis ir apzināt un popularizēt Latvijas arhitektūras labākos sasniegumus un veicināt augstvērtīgu arhitektūras attīstību. Plašāka informācija par Arhitektūras nedēļu Latvijas Arhitektu savienības mājaslapā www.latarh.lv.

Biļetes uz kinolektorija vienīgo seansu var iegādāties KSuns kasēs vai www.bezrindas.lv.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Līdzināties, mierā!

Kur viņi paliek? Lauzu galvu katru reizi, kad dzirdu uztrauktas balsis, kas atkārto vēl un vēlreiz: trūkst cilvēku

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja