Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +10 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Daces Pūces pilnmetrāžas filma Bedre saņem Lībekas kinofestivāla galveno balvu

Režisores Daces Pūces pilnmetrāžas debijas spēlfilma Bedre (The Pit) piedzīvojusi pasaules pirmizrādi un saņēmusi galveno balvu – Grand Prix kā labākā pilnmetrāžas spēlfilma – Lībekas kinofestivālā Vācijā. Festivāls šogad notika 62. reizi, un pirmo reizi tā vēsturē galveno balvu saņēmusi filma no Latvijas, informēja filmas pārstāvji.

Lībekas kinofestivāls norisinās kopš 1956. gada un ir vienīgais festivāls Vācijā (un viens no diviem kinofestivāliem Eiropā), kas veltīts ekskluzīvi Ziemeļeiropas kino, kļūstot par svarīgu platformu Baltijas un Ziemeļvalstu filmām un to autoriem.

"Fantastiskā debija no Latvijas mūs pilnībā apbūra. Filmas centrā ir vientuļš zēns, kurš mēģina atrast savu ceļu nomācošos apstākļos. Filma ir aizraujošs stāsts ar lieliskiem aktieriem, sirdi plosoša, bet ne brīdi salkana, ar neaizmirstamiem, poētiskiem kadriem. Bedre būtībā ir par to, kā māksla var mierināt un glābt dzīvības. Mēs ļoti gaidām Daces Pūces nākamo filmu," pausts žūrijas vērtējumā.

"Esmu ļoti gandarīta ne tikai tāpēc, ka mana debijas pilnmetrāžas filma pirmizrādi piedzīvoja vienā no vecākajiem Eiropas kinofestivāliem, bet arī tāpēc, ka Lībekas festivāls ir pirmais starptautiskais festivāls, kurā filma iesniegta žūrijas vērtējumam, uzreiz gūstot tik lielu atzinību. Kā Latvijas patriote, sākoties valsts svētku laikam, priecājos, ka ar savu darbu varu likt Latvijas vārdam izskanēt pasaulē. Lielu pateicību vēlos paust ikvienam, kurš ieguldījis savu darbu filmas tapšanā – daudziem no mums šī filma bija debija pilnmetrāžas kino, tāpēc nupat Vācijā piedzīvotā atzinība ir īpašs notikums," norāda filmas režisore Dace Pūce.

Filma Bedre, kas tapusi pēc Janas Egles stāstu motīviem, stāsta par desmitgadīgo Markusu, kuram jāpielāgojas jaunai dzīvei laukos pie omes. Pēc incidenta ar kaimiņu meiteni Emīliju ciema iedzīvotāji uz zēnu sāk lūkoties ar neiecietību un aizdomām, līdz nejaušības rezultātā Markuss patvērumu un draudzību rod pie noslēpumainā vientuļnieka Jūrnieka, kurš dzīvo meža nomalē. Kā uzsver filmas autori, filma ir mūsu sabiedrības šķērsgriezums, skarot vairākas mūsdienās aktuālas tēmas: bērni, kas aug bez vecākiem un saskaras ar emocionālu vardarbību, savstarpēja iecietība, atvērtība pret citādo.

Šonedēļ filma startēs arī Tallinas starptautiskajā kinofestivālā Melnās naktis (Tallinn Black Nights Film Festival/ PÖFF), kur filma piedalīsies Baltijas filmu konkursā. Latvijai tuvākais A klases kinofestivāls Tallinā kopš 2015. gada ierindojies līdzās Berlinālei, Kannām, Venēcijas, Sansebastjanu un citiem, kopā 15 pasaules kinofestivāliem, ko starptautiskā producentu apvienība FIAPF akreditējusi kā atbilstošus A klasei. Pirmizrādi Latvijā filma Bedre piedzīvos 2021. gada rudenī.

Režisores Daces Pūces debijas spēlfilma pulcējusi izcilu aktieru ansambli: filmā piedalās Dace Eversa, Indra Burkovska, Inese Kučinska, Aigars Vilims un Egons Dombrovskis, un viena no lomām uzticēta godalgotajai Polijas aktrisei Agatai Buzekai. Savukārt desmitgadīgā Markusa lomā iejuties jaunais aktieris Damirs Onackis. Filmas radošajā komandā ir scenārija autori Dace Pūce, Monta Gāgane un Pēteris Rozītis, operators Gatis Grīnbergs, māksliniece Laura Dišlere, montāžas režisors Jussi Rautaniemi, producentes Kristele Pudane un Elīna Jozauska. Filmas mūzikas autors ir Valters Pūce, mūzikas mikss - Normunds Šnē, skaņu režisors - Varis Kurmiņš. Mūzikas ierakstā piedalījās Sinfonietta Rīga mūziķi un Rīgas Doma zēnu koris Mārtiņa Klišāna vadībā. Filmā skan arī dāņu komponistes Cecīlijas Noeras (Cecilie Noer) skaņdarbs Ouvre.

Filma tapusi ar Nacionālā kino centra finansiālu atbalstu. Latvijā to izplata kinoprojekts Spektrs, izplatītājs ārvalstīs - TVCO.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja