Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Trešdiena, 15. maijs
Sofija, Taiga, Airita, Arita

Ditas Rietumas kino izlase: 11.IV - 18.V

Kinokritiķe Dita Rietuma vērtē kinoteātros skatāmās filmas.

Svešais. Covenant @@@@

Režisors Ridlijs Skots. Lomās Maikls Fasbenders, Katrīna Voterstone, Billijs Krūdaps, Denijs Makbraids u. c.

Klasiķis Ridlijs Skots radījis turpinājumu, precīzāk – prīkvelu/priekšvārdu, savam senajam 1979. gadā tapušajam darbam Svešais. Atgriešanās pagātnē vienmēr draud izraisīt pārmetumus par vēlmi otrreiz iekāpt tajā pašā upē. Kaut arī upe – fantastikas filmu žanrs, kura attīstībā Ridlijs Skots ir darījis ļoti daudz, – kopš 70. gadiem ir krietni mainījusies gan tehnoloģiju, gan tempa un dinamikas ziņā. Apliecinājums tam ir Svešo sērija, kurā šī ir sestā filma. Filmas trumpis ir Maikls Fasbenders. Plus rafinēti specefekti un pretenzijas uz filosofisku vispārinājumu.

 

Karalis Arturs. Leģenda par zobenu @@@@ 

Režisors Gajs Ričijs. Lomās Čārlijs Hanems, Astrīda Beržē-Frisbī, Džūda Lovs, Ēriks Bana u. c. 

Vēl viena (teju) klasiķa atgriešanās. Gajs Ričijs ir krietni jaunāks par Ridliju Skotu, un viņa ieguldījums kino attīstībā – pieticīgāks, tomēr viņš ir pārliecinoši saglabājis gadsimtu mijas dinamiskākā, bezkaunīgākā britu kino žanru miksētāja un pašpuikas statusu. Izrādās, tas itin labi sader ne tikai ar Šerloka Holmsa leģendu, bet arī ar leģendu par karali Arturu, kurā Ričijs ir apvienojis vēsturisko, rotaļīgi kičīgo un mītisko elementu. Perfekts aktieru ansamblis – ar Čārliju Hanemu Artura lomā un rafinēto Džūdu Lovu brutālā karaļa Vortigerna lomā.

 

Ātrie igauņu puiši @@@

Režisors Jāks Kilmi. Lomās Merts Piuss, Karls Andreass Kalmets, Veiko Porkanens u. c.

Vitāls stāsts par trim Igaunijas jaunekļiem, kuri 80. gadu beigās ļaujas avantūrai – aizbēg uz kapitālistisko laimes zemi Somiju, pēcāk Zviedriju. Var diskutēt par filmas "žanra tīrību" – te līdzās asprātīgām, draiskām epizodēm ir arī jociņi vulgaris un gangsterfilmas elementi, tomēr atzītā igauņu režisora Jāka Kilmi darbs pārliecina ar precīzo laikmeta stilizāciju un aktierdarbiem. Filmas vizuālā veidola autors – latviešu operators Aigars Sērmukšs. Filma ir pirmais Igaunijas, Somijas un Latvijas kopražojums. Turklāt šis kucēns nav jāslīcina.

 

Knutifikācija @@@

Režisors Ivars Tontegode

Ivara Tontegodes dokumentālā filma, kuras varonis ir dzejnieks Knuts Skujenieks, ir viens no provokatīvākajiem jaunākajiem Latvijas kinodarbiem. Tie, kuri gaida tradicionālu klasiķa portretējumu, ir lemti šokam. Filma pamatā izmanto Knuta Skujenieka balsi – viņa trāpīgo vēstījumu par paša dzīvi un neatkarīgās Latvijas vēsturi. Savukārt režisors uz ekrāna ir izveidojis asociatīvu "montāžas filmu", kurā rotaļājas ar dažādu filmu un hroniku fragmentiem, vizuāliem impulsiem, kam kontrapunktā ar Skujenieka monologu ir jāveido "jauna patiesība" – par cilvēku un laiku. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Mūžībā devusies aktrise Baiba Indriksone

92 gadu vecumā mūžībā devusies teātra un kino aktrise Baiba Indriksone (22.02.1932–14.05.2024), liecina Latvijas Nacionālā teātra mājaslapā publicētā informācija.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja