Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +1 °C
Skaidrs
Trešdiena, 24. aprīlis
Nameda, Visvaldis, Ritvaldis

Ditas Rietumas kino izlase: 24. I - 31. I

Kinokritiķe Dita Rietuma vērtē kinoteātros skatāmās filmas.

Vecā dārza noslēpums

Režisori Olafs Okonovs, Gunita Groša. Lomās Agris Māsēns, Lauris Subatnieks, Roze Baumane u. c.

Pēc 2018. gada intensīvās latviešu filmu plūsmas bija iestājusies īsa pauze, taču viss turpinās. Latvijas kino klātbūtni uz ekrāniem 2019. gadā aizsāk producenta Gata Upmaļa kompānijas paspārnē veidotais neatkarīgais neliela budžeta projekts, kas adresēts bērnu un ģimenes auditorijai. Sižetā ieskanas ģimenes filmām, to vidū arī amerikāņu ģimenes filmām, raksturīga tēma – bērni kļūst par apdraudētas vides (šajā gadījumā – dārza) aizstāvjiem. Šajā filmā viņi atrod draugu kāda sirma kunga – apdraudētā dārza saimnieka – personā.

 

Mežonīgie sirdī

@@@@@

Režisors Deivids Linčs. Seanss kinoteātrī Splendid Palace 29.I plkst. 19

Kinoteātris Splendid Palace sāk ceļa filmu sēriju, kurā izrādīs desmit pasaulē atzītas filmas. Tās ir filmas, kurās automobilim un varoņiem, kas tajā, ir ārkārtīgi būtiska nozīme. Varoņi ne tikai pārvar ģeogrāfiskus attālumus, bet arī piedzīvo dramatiskas atklāsmes. Ciklu sāk izaicinošā, provokatīvā, uz reālā un sirreālā robežas balansējošā Deivida Linča filma Mežonīgie sirdī (1990), kas savulaik kļuva par impulsu, lai kritiķi radītu jēdzienu "neobrutālisms". Nikolasa Keidža un Loras Dernas varoņi filmā bēg no savas pagātnes un arī no sevis. 

 

Ceļvedis

@@@

Režisors Pīters Farelijs. Lomās Vigo Mortensens, Maheršala Alī, Linda Kardellīni u. c.

Amerikāņu filmu Ceļvedis/Green Book, kas nominēta Oskaram un jau ir saņēmusi Zelta globusu kā labākā filma apvienotajā komēdijas/mūzikla kategorijā, ir inspirējuši gan reāli notikumi, gan kāds tūrisma izdevums. Šajā ceļvedī tika norādīti hoteļi un restorāni, kuros akceptēta afromerikāņu klātbūtne, un tas ilustrē laiku, kad brutāla segregācija Amerikā bija realitāte (līdz 50.–60. gadiem). Filma ir aizkustinošs, nedaudz melodramatisks un moralizējošs vēstījums par afroamerikāņu pianista un viņa baltā šofera ceļojumu uz dienvidu štatiem.

 

Oskaram nominētās filmas

Cerams, ka tikko pasludinātās ASV Kinoakadēmijas balvas nominācijas motivēs noskatīties kādu no šīm filmām. Jāredz poļu Aukstais karš, kas izvirzīts labākā operatora, režisora un labākās ārzemju filmas kategorijā. Šajā nominācijā uz balvu pretendē arī izcilā japāņu filma Zaglēni. Rīgas kinoteātru repertuārā ir trīs pretendentes uz labākās filmas godu – Zvaigzne ir dzimusi, Bohēmista rapsodija un Ceļvedis. Savukārt Netflix.com jūs gaida Alfonso Kuarona Roma, kas nominēta vairākās kategorijās (filma, režisors, aktrise u. c.).

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja